A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

В Чорнобаївському районі на часі початок жнивної кампанії

Дата: 09.07.2019 16:12
Кількість переглядів: 369

  Фото без опису

   Стан виконання заходів протипожежного захисту сільгоспугідь та  лісів  в районі розглянули на  щотижневій  нараді в Чорнобаївській РДА, яку провела перший заступник голови РДА Валентина Стилик.

    Головний інспектор районного сектору УДС НС  Володимир Головня доповів, що наразі продовжуються проводитись позапланові перевірки з метою недопущення матеріальних втрат зернових і грубих кормів через пожежі та інші надзвичайні ситуації.

    На основі аналізу 11 перевірок керівникам господарств району було вказано на своєчасне обкошування  та  оборювання полів в місцях прилягання до авто доріг, забезпечення протипожежним інвентарем, первинними засобами пожежогасіння на виробничих об'єктах, обвалування територій резервуарних парків складів ПММ, технічне обслуговування наявних вогнегасників та забезпечення первинними засобами пожежогасіння в повному обсязі.

Також було озвучено кілька об’єктів  з порушенням  вимог Правил улаштування електроустановок, де експлуатується електричне освітлення в зерноскладах. За результатами проведених позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктами  господарювання вимог законодавства порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки було вручено приписи з вимогами вжити відповідних заходів з конкретними термінами. Також до адміністративної відповідальності за невиконання вимог припису за статтею 188-8 КУпАП притягено 11 осіб.

На території Чорнобаївського району знаходиться 6169 га лісових масивів з яких 3102 га належать до Золотоніського лісового господарства та 3067 га належить до КЛП „Чорнобай-ліс".

У відповідності до Правил пожежної безпеки в лісах України безпосереднє здійснення заходів щодо охорони лісів від пожеж, їх гасіння та обліку, забезпечення пожежної безпеки покладається на постійних лісокористувачів, та поряд з тим Чорнобаївським РС УДСНС проводиться робота щодо недопущення виникнення пожеж в лісових масивах шляхом роз’яснювальної роботи серед населення району.

   Під час наради було наведено приклади виникнення пожеж в лісовому фонді району та вказано на недоліки, які потребують негайного вирішення, а саме: лісокористувачам необхідно на території Чорнобаївського району створити Добровільні пожежні дружини (далі - ДПД), які будуть цілодобово чергувати та здійснювати гасіння пожеж в пожежонебезпечний період та заключити договори із керівниками сільгосппідприємств, які мають пожежні формування, пожежну або пристосовану техніку для гасіння пожеж.

 

Перший заступник голови РДА акцентувала увагу на продовженні роботи щодо подальшого контролю виконання  Правил пожежної безпеки в лісах. – Перш за все необхідно  рекомендувати селищному та сільським головам привести у відповідність під’їзди для забору води пожежними автомобілями з природних вододжерел в лісових масивах та сільгоспугіддях, заборонити спалювання стерні та пожнивних решток, сухої трави тощо, а також  передбачити кошти в місцевих бюджетах на фінансування заходів щодо попередження та ліквідацію надзвичайних ситуацій в екосистемах району.

    Дуже важливо подбати про належний стан пожежних автомобілів, які знаходяться на балансі в сільгосппідприємствах та   цілодобовому чергуванні водіїв на пожежних автомобілях, особливо в період підвищеної пожежної небезпеки.   

   Під час наради обговорили ще одне важливе питання. Про організований початок   та хід проведення жнивної кампанії в районі поінформувала Світлана Лавренко - начальник  відділу ринкових відносин та бухгалтерського обліку управління  агропромислового розвитку РДА. Вона  повідомила, що площа посіву сільськогосподарських культур по  сільськогосподарських підприємствах становить 75,6 тис.га, з яких: зернових та зернобобових – 37,6 тис.га, або 49,8 % ; технічних – 19,7 тис.га (26,1 %); кормових  культур – 7,9 тис.га (10,4 %) та картоплі і овочів – 2,3 тис.га ( 3 %).

          Структура   посівних  площ ранніх зернових культур  - 9,9 тис. га наступна:   озимої  пшениці 7,9 тис. га; озимого  жита – 18 га;  озимого ячменю – 58 га, ярого  ячменю – 1,6 тис.га; вівса 37 га. Крім того, озимого ріпаку – 890 га.

         За оперативною інформацією, наразі проводиться обмолот ранніх  зернових культур в 17 господарствах і вже намолочено майже  9 тис. тонн зерна. Зібрана площа склала 1,6 тис.га, або 18 % від загальної площі.

         Проводиться збирання озимої пшениці.  Обмолочено 1,4 тис.га, що складає 19 % від її посівів та намолочено 8,1 тис.тонн, середня урожайність 56 ц/га. (в 2018 р на цю дату урожайність склала 43 ц/га).

         Гороху обмолочено 148 га (56%), намолочено 500 тонн, урожайність 33,7 ц/га.

Крім того, завершується збирання озимого ріпаку, зібрано 528 га (62%), намолочено 1,4 тис.га, урожайність склала 26,4 ц/га.

Завершено збирання озимого ячменю 47 га намолочено 212 тонн, урожайність склала 45,1 ц/га.

Для збирання ранніх зернових культур господарства району мають в наявності 94 власних комбайни, додатково планується залучити ще 4 високопродуктивних комбайнів. Поряд з цим, на жнивах планується задіяти 53 преспідбирачі, 7 тракторних косарки, 37 навантажувачі тюків, 44 тракторних причіпи для перевезення соломи.

В районі працює ТОВ «Чорнобаївські комбайни», який за потреби може задіяти 4 зернозбиральних комбайни «Джон-Дір», для  збирання  ранніх  зернових.

На сьогодні запаси паливо-мастильними матеріалами господарства забезпечені.

           Крім цього,  упорядковуються  польові  дороги,  під’їздні  шляхи  від  комбайна  до  місця  зберігання  зерна, ущільнення  транспорту,  який  буде  задіяний  на  перевезенні  зерна. Також проведено  роботу по підготовці  складських  приміщень, зернотоків,  навісів, зерноочисної  техніки.

     Валентина Стилик дала доручення управлінню АПР РДА тримати на контролі рівень забезпеченості сільгосппідприємств для організованого проведення жнив паливо-мастильними матеріалами та зернозбиральною технікою для проведення жнив.

     Наступним,  в порядку контролю, було розглянуто питання  соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та інших вразливих категорій та організаційні питання, які стосуються виконання бюджету та підготовки закладів соціальної сфери до осінньо-зимового опалювального сезону.

  

За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності

та звернень громадян апарату РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь