A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

ОТГ Черкащини розповіли про переваги кооперації

Дата: 04.12.2018 15:43
Кількість переглядів: 616

_DSC0244

    Кооперація є запорукою економічної спроможності громад. Про переваги, які надає кооперація ОТГ, та успішні приклади уже реалізованих проектів розповів директор Департаменту регіонального розвитку Роман Карманнік під час засідання Ради регіонального розвитку.

    Показовим є приклад кооперативу з виробництва молочної продукції «Віліс-Молоко». Він працює з 2016 року у селі Сатанівка Монастирищенського району у партнерстві з обласною та районною держадміністраціями, громадою та проектом ЄС/ПРООН. Членами кооперативу є 85 домогосподарств, які закупили молочну лінію та холодильне обладнання вартістю  1,1 млн.грн. З них 830 тис. грн. – це кошти ЄС/ПРООН, 180 тис.грн з місцевого та обласного бюджетів й громади.

    – Переконаний, що успішність сільських громад, їх економічний розвиток та сила залежить від створення нових та підтримки вже існуючих підприємств, виробництв та кооперативів, – зазначив Роман Карманнік. – Яскравим прикладом цього є кооператив «Вілліс-Молоко». Щоденно члени кооперативу здають 1 тис. 500 літрів молока, яке частково переробляють, а частково продають на молокозавод. Основна спеціалізація кооперативу – тверді сири. В місяць виготовляють 200 кг. твердого сиру для власних потреб. Продукцією поки не продають, так як ще не отримали сертифікати якості та не зареєструвати свою марку. Після отримання дозволів кооператив планує забезпечувати молокопродуктами заклади соціальної сфери району, а також реалізовуватиме продукцію на ринку під власним брендом. Тож, як бачите, механізм стимулювання економічних процесів у громадах реально працює, якщо до цієї діяльності залучати місцеві ресурси та людський капітал.

_DSC0230

    Ще одним прикладом проектів місцевого економічного розвитку може бути встановлення пілетної лінії. Оскільки значна кількість закладів бюджетної сфери вже переведена або переводиться з газових на твердопаливні котли. Проект з виробництва паливних пелет реалізували в ОТГ на Рівненщині. Їхня продукція використовується як для населених пунктів громади, так і продається іншим. Проект був відібраний та профінансований з ДФРР в 2017 році.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь