A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

План перспективного розвитку Черкащини-2019-21. Олена Звягінцева про збереження довкілля

Дата: 04.12.2018 15:36
Кількість переглядів: 693

_DSC0292

    Поліпшення гідрологічного та санітарного стану водних об’єктів, зменшення рівня забруднення та поліпшення екологічного стану атмосферного повітря, зменшення негативного впливу твердих побутових відходів, розвиток природно-заповідного фонду Черкащини, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття – ці та інші питання – у переліку пріоритетних для вирішення питань в районах, містах та громадах області. Про це сказала начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Олена Звягінцева на засіданні обласної ради регіонального розвитку, що днями відбулась у Черкасах.

    За її словами, покращення стану навколишнього природного середовища можливо досягти шляхом виваженого планування природоохоронних заходів та ефективного освоєння коштів бюджетів усіх рівнів.

    – Вирішення потребує питання поводження з твердими побутовими відходами. Сміттєзвалища призводять до забруднення ґрунтів, атмосфери, підземних і поверхневих вод. У той же час із економічного обороту виводяться мільйони тонн різних матеріалів, що могли б використовуватися як вторинна сировина, зберігаючи значні природні ресурси, зауважила Олена Миколаївна. –Для вирішення питання необхідно запроваджувати роздільне збирання відходів від населення, оновлювати техніку та обладнання для вивезення відходів, створювати потужності для сортування та вторинної переробки ресурсоцінних компонентів відходів.

    Як приклад, посадовиця назвала кілька вже реалізованих проектів у межах виконання Стратегії регіонального розвитку у 2016-2018 роках за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів. Так, придбано контейнери для впровадження роздільного збирання побутових відходів від населення у населених пунктах Жашківської міської об’єднаної територіальної громади, Кам’янської міської ОТГ, Мліївської сільської ОТГ, у 15 селах Золотоніського, Канівського, Черкаського та Уманського районів; в місті Звенигородка. З метою зменшення навантаження на Уманський міський полігон твердих побутових відходів збудовано І чергу комплексу з переробки та сортування ТПВ.

    Олена Звягінцева наголосила також на необхідності зменшення рівня забруднення та поліпшення екологічного стану водних об’єктів. Тому першочерговими заходами повинні бути будівництво та реконструкція каналізаційних мереж та очисних споруд, каналізаційних насосних станцій тощо.

    – Прикладом є реконструкція каналізаційної мережі і насосної станцій в м. Жашків, на які було використано в 2016 році 3 млн грн субвенції з обласного місцевому бюджету. Результатом роботи є заміна застарілого обладнання, запобігання аварійної ситуації та попередження забруднення земельних ресурсів і ґрунтових вод. Також очисні споруди м. Кам?янка, на реконструкцію яких було використано близько 8,3 млн грн. Результатом робіт є доведення якості очищення стічних вод до нормативного рівня, за рахунок використання новітніх технологій та сучасного обладнання, зменшення негативного навантаження на р. Тясмин. Виконання спеціальних заходів сприяють відновленню сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, поліпшенню технічного стану та благоустрою водойм.

    Окремо керівник управління зазначила про цінність заходів зі скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Заходи з розвитку альтернативної енергетики, в основному сонячної, що впроваджуються в області, сприяють скороченню обсягів викидів забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферне повітря, крім того забезпечують раціональне використання природних ресурсів.

   – На сьогодні лишається актуальним питання знешкодження 281,091 т невідомих, непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин на території 6 районів області, зокрема в Драбівському, Жашківському, Звенигородському, Монастирищенському, Тальнівському, Черкаському та в Єрківській об’єднаній територіальній громаді Катеринопільського району. Очищення ж території можливе шляхом проведення спеціалізованими підприємствами робіт з вивезення відходів пестицидів на знешкодження.

    Водночас Олена Миколаївна зазначила і про необхідність розвитку природно-заповідного фонду області, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття. Для прикладу вона навела успішне функціонування парку – пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Васютинський дендрологічний парк», створений у Чорнобаївському районі за ініціативи Васютинської сільської ради на площі близько 4,2 га.

    – Перевагами для територіальних громад від створення й оголошення територій та об’єктів природно-заповідного фонду може бути збереження природних та історико-культурних пам’яток для майбутніх поколінь, створення умов для туризму та рекреаційної діяльності, розвиток туристичної інфраструктури, підвищення рівня життя місцевого населення шляхом створення нових робочих місць, отримання прибутку від розвитку туристичної інфраструктури, збільшення надходжень до місцевих бюджетів від сплати податків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь