A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

ІГОР ЧЕКАЛЕНКО: «Рівень самоврядування залежить від спроможності до самофінансування»

Дата: 07.05.2018 15:30
Кількість переглядів: 518

    Півроку тому у другій об’єднаній громаді в Черкаському районі відбулися вибори сільського голови та депутатів місцевої ради. Коли позаду залишилися організаційні та кадрові питання, починаючи з виборів секретаря, формування виконкому, проведення конкурсів на заміщення вакантних посад, проведення тендерів, переукладання угод і затвердження нових лімітів, прийняття галузевих програм, бюджету і так далі, вже після ліквідації зимових заметів на дорогах та весняних підтоплень сільський голова Степанківської ОТГ Ігор Чекаленко розповів «Сільським обріям», чим живе новоутворена громада.

 

Бюджет об’єднаної громади зріс

    Цифри. Вони завжди були ключовими у децентралізаційній реформі, якій на рівні держави дали старт три роки тому. 

    – Якщо говорити про бюджет, то він в Степанківській та Хацьківській  сільрадах до об’єднання фактично був майже однаковим – по 5 мільйонів надходжень. Після утворення ОТГ – сягнув 37 мільйонів, включаючи освітню та медичну субвенцію з державного бюджету, – поділився цифрами сільський голова. – Окрім того, ми очікуємо на понад 2 мільйони інфраструктурної субвенції, які зайдуть десь ближче до другого півріччя. Разом з тим, прогнозуємо не менше 2 мільйонів перевиконання бюджету. Це дасть можливість громаді отримати збалансований по доходах і видатках бюджет у розмірі більше 40 мільйонів гривень.

    Звісно, саме по собі об’єднання не дало б таких результатів, аби не планомірна робота органів управління щодо наповнення бюджету.

    – Спільно з фахівцями Черкаської РДА ми провели перемовини з таким потужним суб’єктом господарювання, який діє на території громади, як ТОВ «Національна горілчана компанія». Раніше це товариство сплачувало лише 3% орендної плати від нормативної грошової оцінки землі. Віднедавна – 6%. Нам приємно, що підприємці, які відкривають свої потужності на території населених пунктів громади, здійснюють пайовий внесок у розвиток їхньої інфраструктури. Багато суб’єктів господарювання зрозуміли, що потрібно узаконювати землекористування. Саме це дало додаткові ресурси для наповнення бюджету.

 

Дорожня інфраструктура, проекти та екологія

    За словами очільника громади, люди хочуть жити в комфортному селі. Тому вирішили розпочати з наболілого роками – ремонту доріг. На це громада готова вкладати свої кошти, а ще сподіваються на надходження з державного дорожнього фонду. Тим паче, що з 1 січня дороги місцевого значення загального користування передали на обслуговування області. Разом з дорогами й певні кошти спрямовуються із державного бюджету до регіону. Щоправда, окрім анонсування добрих намірів, чіткого механізму використання ресурсів Державного дорожнього фонду в області ще не розробили.

    – По друге, ми вирішили вкладати кошти в розвиток освітньої галузі, адже освічена молодь – наше майбутнє. Школи не закрили і не реорганізували. Утому наразі немає потреби, бо їх наповненість достатня. За рахунок співфінансування з державного та місцевого бюджету ми придбаємо для них два кабінети – легафонний у Хацьківську ЗОШ І­ІІІ ступенів, кабінет географії – у Степанківську ЗОШ І­ІІІ ступенів. В одному із корпусів Хацьківської школи облаштуємо внутрішні санітарні вузли. Влітку капітально відремонтуємо покрівлю їдальні Степанківської ЗОШ. Окрім того, запланували значний обсяг ремонтних робіт в будинках культури обох населених пунктів, насамперед завдячуючи співпраці з народним депутатом Сергієм Рудиком.

    Разом з тим, Степанківська громада планує здійснити будівництво амбулаторії загальної практики сімейної медицини в Степанках.

    Нагадаємо, Мінрегіон, у рамках покращення сільської медицини в умовах реформування, пропонує громадам подавати проекти або на реконструкцію існуючих амбулаторій загальної практики сімейної медицини, або на будівництво новеньких.

    – Ми підшукали вільний майданчик під амбулаторію, передали в обласну адміністрацію документи для участі у попередньому відборі громад на будівництво нової амбулаторії, – зауважив сільський голова.

    А ще в громаді взялися за вирішення екологічних проблем. За обласною програмою, до співфінансування якої долучився і район, відбулося поглиблення річки Рудка. Щоб завершити процес благоустрою прибережної зони, депутати Степанківської сільської ради виділили на сесії понад 400 тисяч гривень.

 

Ложка дьогтю – бюрократичні «гальмування»

    На жаль, пропорційно цифрам, якими на державному рівні звикли оперувати, коментуючи процеси децентралізації в країні, зростає бюрократична фінансово­господарська звітність.

    – Поки що найбільший негатив у нашій роботі – це бюрократія. Десятки рахунків по доходах, стільки ж по видатках. Гори паперів у вік комп’ютерних технологій.  Фінансова звітність з кожним роком стає більшою і громіздкішою. У результаті цього поки що збільшення надходжень аж ніяк не впливає на пришвидшення виконання робіт, – резюмує Ігор Миколайович. 

 

Потужніший – значить спроможніший

    Нині в громаді проживає трохи більше 6 тисяч осіб. Новостворена ОТГ взялася і за укрупнення громади. Проведено перемовини із Залевками і Голов’ятиним, до якого входять Малий Бузуків та Гуляйгородок Смілянського району. З цими громадами швидко дійшли згоди, і вони вирішили приєднатися до Степанківської ОТГ. Потім вирішувалися питання про включення названих громад до перспективного плану. 

    – Натепер ми очікуємо призначення восени довиборів депутатів від цих населених пунктів, – каже голова.

 

Господарники в селах отримають громадське пасовище, земля дістанеться і працівникам соцсфери

    Щоправда, відбудеться це після того, як управління Держгеокадастру в Черкаській області передасть ці землі громаді. Мова йде про державні землі сільськогосподарського призначення, які знаходяться за межами населеного пункту. Вони, відповідно до рішень Кабміну, мають бути передані у власність громади. Меморандум про співпрацю з Держгеокадастром у Черкаській області громада підписала ще місяць тому. Наразі завершується інвентаризація земель. Документи – в Держгеокадастрі.

    – Щойно землі за межами населеного пункту в Степанках та Хацьках стануть власністю громади, ми там облаштуємо громадське пасовище. Власники великої рогатої худоби вже об’єдналися заради цього в громадську організацію. Яке ж село без худоби та громадського пасовища? Тому ми обов’язково вирішимо цю проблему, – переконує Ігор Чекаленко.

    Принагідно слід зауважити, що жодне село в Черкаському районі ще не має офіційно зареєстрованого громадського пасовища. Планують у Степанківській ОТГ запропонувати земельні ділянки і учасникам АТО. Окрім того, землі, які відійдуть громаді, дадуть змогу вирішити ще одну важливу соціальну проблему.

    – У свій час працівники соціальної сфери Хацьківської сільської ради отримали земельні паї, у Степанках цього не відбулося. Ми повинні виправити цю несправедливість. Переконаний, що депутати сільської ради об’єднаної громади проголосують за те, аби підтримати соціальну сферу, – каже сільський голова.

 

Вирішили не «рубати пуповину»

    На стадії становлення Степанківська об’єднана громада вирішила, що придумувати велосипед не варто, і спрямувала субвенцію та делегувала певні повноваження відповідним районним структурам, які цим займалися досі.

    – Приміром, поки що ми вирішили не створювати власної пожежної охорони, а дали субвенцію на МПК Черкаського району, яка й займається ліквідацією надзвичайних ситуацій на території нашої сільської ради, – розповідає Ігор Чекаленко. – Ми налагодили добрі партнерські відносини із Червонослобідською дитячою музичною школою. Потенціалу у громади створити свою школу ще немає, тому ми взялися оплачувати працю фахівців дитячої музичної школи, які займаються в Степанках та Хацьках з нашими дітками. Наразі ми підшукуємо тренерів, які будуть перебувати в структурі районної ДСЮШ «Мрія», але працюватимуть у нас. Налагоджено співпрацю з Черкаським районним територіальним центром – і його фахівці обслуговують відповідні категорії громадян на території об’єднаної громади. Підписали меморандуми про співпрацю з Черкаським РЦЗ, Пенсійним фондом, і тепер представники цих структур ведуть прийом громадян у нас. Сприяють вирішенню всіх існуючих проблем СТОВ «Степанки» та ПП «Хацьки­Агро», з якими маємо добрі, партнерські відносини.

    Чи виправдають способи й методи, які на старті розвитку обрала для себе Степанківська ОТГ, покаже час. Але зміни у громаді розпочалися. І вони для її жителів є значними.

    – Тепер важливо, щоб зміни відбулися у людській свідомості: щоб жителі об’єднаної громади ставали творцями свого майбутнього, долучалися до прийняття управлінських рішень та обрання вектору руху громади. Це надзвичайно важливо, – переконаний Ігор Чекаленко.

 

Наталія Усенко

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь