A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На апаратній нараді райдержадміністрації обговорили ряд важливих питань

Дата: 28.01.2019 13:00
Кількість переглядів: 708

 

  Фото без опису

   28 січня голова райдержадміністрації  Сергій Джоболда провів апаратну нараду, на якій розглянуто 2 основні питання.

По першому питанню про роботу Чорнобаївського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області в  2018 році,  перспективи та завдання на  2019 рік доповів начальник управління Василь Катеруша.- На даний час  епізоотична ситуація в районі контрольована та стабільна. Сільгосппідприємства та індивідуальні підсобні господарства громадян благополучні щодо гострих інфекційних захворювань продуктивних тварин, стаціонарно неблагополучним район залишається по сказу тварин,  нажаль, напруженою є  епізоотична ситуація  щодо Африканської чуми свиней.

   В межах проведення моніторингу АЧС протягом 2018 року  лабораторією Держпродспоживслужби проведено дослідження 479  патматеріалів від загинувши свиней, з усіх господарств та населених пунктів району. Створено мобільну групу на випадок виявлення захворювання на АЧС. В районній  лікарні ветмедицини створено резервний запас деззасобів. За кошти державного бюджету придбано мобільні дезінфекційні установки та обладнання для умертвіння хворих тварин. Проведено  тренінг навчання  з практичним відпрацюванням першочергових дій при підозрі на АЧС, щодо лабораторної діагностики, відбору та пересилки пат матеріалу, диференціальної діагностики тощо, розповсюджувалися пам’ятки щодо профілактики АЧС з залученням сільських рад, які також роздрукували надані їм матеріали та розмістили на  інформаційних дошках в своїх населених пунктах.

   Щодо лейкозу ВРХ то загалом район благополучний. Протягом минулого року  в районній лабораторії Держпродспоживслужби  досліджено 26073 зразків сироваток крові від ВРХ на лейкоз. З них 24628 в сільгосппідприємствах  та 1445 в індивідуальному секторі. Всього виявлено 16 РІД позитивних корів, з них  в сільгосппідприємствах 1 голова в СТОВ «Україна» (здана на забій),  та  15 в індивідуальному секторі.

     Позитивні зрушення в боротьбі з лейкозом ВРХ, дала започаткована програма грошової компенсації за здану РІД позитивну худобу. Завдяки даній програмі власниками було здано на забій 13 голів лейкозних корів.

      Також значна увага в районі приділяється діагностиці лептоспірозу оскільки дане захворювання  є антропозоонозом і ним хворіють і люди. Протягом 2018 року досліджено 905 зразків від ВРХ та 300 від свиней. Хворих на лептоспіроз тварин не виявлено. У ВРХ в 10% встановлено лептоспіроносійство, яке не переходить у клінічну фазу захворювання.

      В 2018 році було зареєстровано тринадцять  випадків захворювання тварин на сказ в п’яти населених пунктах району. Проти сказу  протягом минулого року щеплено 8853 голови собак, 6217  котів, 6300 гол ВРХ в сільгосппідприємствах та в т.ч. 317 гол ВРХ в індивідуальному секторі, 169 голів ДРХ. План по антирабічних щепленнях виконано на 100%. Також проведено пероральну імунізацію диких м’ясоїдних шляхом закладання приманок з антирабічною вакциною. При проведенні контролю споживання приманок, відстріляно для досліджень 34 лисиці та направлено для виявлення спеціальних маркерів до Черкаської лабораторії ДПСС.

        Також відповідно до плану протиепізоотичних заходів в 2018 році на туберкульоз алергічним методом  досліджено 45482 голів ВРХ. З них в сільгосппідприємствах  44016 голів, в індивідуальному секторі 1466 голів. В 2-х господарствах виявлено 10 голів, що позитивно реагували на ППД туберкулін. Відповідно до  інструкції «Про заходи з боротьби та профілактики туберкульозу тварин» проведено діагностичні забої реагуючої худоби та  бактеріологічне дослідження матеріалу – результати негативні.

   Для забезпечення    стабільної  епізоотичної ситуації проти сибірки  в районі в 2018 році проведено щеплення 35396 голів ВРХ, в т.ч 1416 гол в індивідуальному секторі,  933 голови кіз, та 151 гол. коней.

     Проти класичної чуми свиней щеплено 60410 голів свиней, в т.ч. 1106 в індивідуальному секторі.

     Проти хвороби Ньюкастла привито в індивідуальному секторі  169,8 тис. голів птиці.

  Також  районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області  здійснюється  контроль за забезпеченням населення якісними та безпечними продуктами харчування. В 2018 році  лабораторіями ВСЕ на ринках проведено дослідження : 37 туш ВРХ; 584 с вино туш; 514 інших видів тварин; молока, молоко продукції –  1816проб; риби – 166 проб; яєць – 479проб; рослинної продукції – 264 проби .

   Вилучено з обігу 56 кг  неякісних м’ясопродуктів та 50 кг молочних продуктів.

   На бойнях ТОВ «Мясорибторг»,ТОВ «Чорнобайпродсервіс» та ПрАт «Чорнобайптиця», офіційними лікарями проведено перед забійний клінічний огляд та ветсанекспертизу  4253 туш ВРХ, 7841 мясотуш свиней, 29900 голів птиці. Вилучено та утилізовано 300 кг неякісних м’ясопродуктів. Досліджено 808 проб молока на вміст антибіотиків та забруднюючих речовин. Перевищення кількості забруднюючих речовин в молочній  сировині не виявлено.

       У відповідності до вимог ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та відповідно до Плану планових заходів держнагяду з питань дотримання вимог санітарного законодавства в 2018  проведено 9 планових перевірок, в тому числі 3  дошкільних навчально-виховних  закладів , 5  загальноосвітніх  навчальних закладів  та  об'єкти водопостачання   Чорнобаївського  КП « ВУЖКГ»; дві позапланові  перевірки    та   взято участь у 138  комісійних перевірках: 7 дитячих дошкільних закладів,  34 загальноосвітніх  заклади, 70 закладів оздоровлення та відпочинку  для дітей,  професійно-технічний ліцей,  26 закладів торгівлі  та  ресторанного господарства.  В 35%  обстежень виявлені порушення санітарного законодавства.

 

Фото без опису

  По другому питанню «Про стан розрахунків за оренду земельних та   майнових паїв сільськогосподарськими підприємствами району» доповіла начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука, яка повідомила, що в 2018 році діяло 23,7 тисячі договорів оренди з власниками земельних паїв, за умовами яких, останніми було надано в оренду  66,9 тис.га земель.

      Відповідно орендарями було взято зобов’язань виплатити орендну плату на загальну суму 234,4  млн. грн, що на  21,2 млн. грн., або на  9,9 %  більше порівняно з 2017 роком.

    За оперативними даними сільгосппідприємств, за користування орендованими земельними ділянками їх власникам було фактично виплачено орендну плату на загальну суму 237,8 млн. грн, що становить 101,5 % від загальної суми взятих зобов’язань. В частині господарств орендна плата виплачувалась власникам паїв і в рахунок майбутніх платежів.

    Середній  розмір орендної плати в 2018 році складає  7,55 % від грошової оцінки паю, в 2017 році – 7%.  Орендна плата з 1 гектара орендованих земель  - 3501,5 грн, що на 225,5 грн, або + 6,9 відсотка більше проти 2017 року.

     На даний час ще проводить розрахунки з орендодавцями земельних паїв ТОВ «Лєтол».

   Дано доручення управлінню агропромислового розвитку райдержадміністрації продовжити контроль за виплатою  орендної плати за земельні паї сільсько-господарськими підприємствами району.

      По завершенню апаратної наради очільник району дав доручення тримати на контролі стан розчистки автомобільних доріг на території району та здійснення  пільгового перевезення населення автобусним сполученням між населеними пунктами району.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,                                                                                                                                   інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь