A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Підприємству, яке використовує пальне для власних потреб, необхідно придбати ліцензію на зберігання пального

Дата: 09.07.2019 15:08
Кількість переглядів: 558

Фото без опису

У зв’язку із численними запитаннями платників, зокрема сільськогосподарських товаровиробників, які використовують пальне для власних потреб, наводимо  відповіді на 5 базових питань, зокрема питання – відповіді з сервісу «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорії 116.01 та 116.11).

 

1. На якій підставі платник, який використовує пальне виключно для потреб власного споживання зобов’язаний зареєструвати акцизний склад та придбати ліцензію на пальне?

Платник, який зокрема зберігає пальне та є згідно норм Податкового кодексу України розпорядником акцизного складу зобов’язаний для роботи з 1 липня до цієї дати зареєструватися в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, зареєструвати акцизні склади, зареєструвати витратоміри-лічильники/рівнеміри-лічильники і отримати ліцензії. Реєстрація до 1 липня платником акцизного податку в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового та реєстрація акцизних складів юридичною особою та ФОП, які реалізують пальне (а реалізацією є і передача пального без переходу права власності – для власного споживання)  передбачена нормами Податкового кодексу України, які набрали чинності 1 липня 2019 року, Порядком електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 №408.

Фото без опису

Обладнання акцизного складу   витратомірами-лічильниками і рівнемірами – лічильниками визначено Податковим кодексом України (ст. 230,  п. 12 підрозділу 5 розділу XX), Порядком ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів - лічильників рівня пального у резервуарі, передачі облікових даних з них електронними засобами зв’язку затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 року №891: https://is.gd/gtdHHV З 1 липня 2019 року забороняється відпуск пального без наявності зареєстрованих в Реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників з акцизного складу, де розташовані резервуари, загальна місткість яких перевищує 20000 куб. метрів.

Ліцензування діяльності із зберігання пального у т.ч. для власних потреб здійснюватиметься починаючи з 1 липня 2019 року за Законом України №2628-VIII, який вніс зокрема зміни до Закону №481. Останній від 1 липня 2019 року називатиметься Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального»:  https://is.gd/d5EoKD

 

2. Що не вважається реалізацією пального, кому не потрібна ліцензія на пальне та хто може працювати без витратоміра-лічильника/рівнеміра-лічильника?

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України (п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України):

-     у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;

-     при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки суб’єктами господарювання, які не є розпорядниками акцизного складу.

Не потрібна ліцензія на право зберігання пального на місця зберігання пального, що використовуються (стаття 15 Закону України №481):

- підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

- підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;

- суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Також без ліцензії можна зберігати пальне  в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії (стаття 15 Закону України №481).

1 липня 2019 року – перша контрольна дата запровадження електронного обліку обігу пального – на складах, де розташовані резервуари, загальна місткість яких перевищує 20000 куб. метрів. До 1 жовтня 2019 року можна відпускати пальне без наявності зареєстрованих в Реєстрі витратомірів-лічильників та рівнемірів-лічильників   з акцизного складу, де розташовані резервуари, загальна місткість яких перевищує 1000 куб. метрів, але не перевищує 20000 куб. метрів, а до 1 січня 2020 року без витратомірів та рівнемірів можна відпускати пальне зі складу з резервуарами, місткість яких не перевищує 1000 куб. метрів

 

3. Яка форма заяви на отримання ліцензії на зберігання пального та форма заяви для реєстрації в системі?

  •  Міністерством фінансів України форма Заяви  для реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального розміщена на офіційному вебпорталі ДФС: https://is.gd/ptiHiw   Починаючи з 19.06.2019 ця форма може застосовуватись для реєстрації, у тому числі в Електронному кабінеті. Посилання на розроблені ДФС рекомендовані форми заяв для отримання ліцензій на виробництво, зберігання, оптову та роздрібну продаж пальним: http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/aktsizniy-podatok/litsenzuvannya/

 

4. Які документи потрібні для отримання ліцензії та яка вартість ліцензії?

Річна плата за ліцензію  на право зберігання пального становить 780 гривень на кожне місце зберігання пального. Перелік рахунків для оплати ліцензій платники можуть завантажити на субсайті ДФС в області (розділ «Бюджетні рахунки») – для платників Черкаської області https://is.gd/rcdFJM або переглянути у місцевих центрах обслуговування платників.

Перелік документів для отримання ліцензії на право зберігання пального, завірені заявником копії яких  подаються у паперовому вигляді та в електронній формі (формат PDF) разом із заявою:

- документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об'єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об'єкта в експлуатацію, будь-якого цільового призначення;

- акт вводу в експлуатацію об'єкта або акт готовності об'єкта до експлуатації, або сертифікат про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, або інші документи, що підтверджують прийняття об'єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо всіх об'єктів у місці зберігання пального, необхідних для зберігання пального;

- дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

- документ, що підтверджує внесення річної плати за ліцензію.

 

У разі якщо будь-які з документів видані (оформлені) іншій особі – не заявнику,  заявникові крім того слід подати документи (та надати відповідні завірені копії у паперовому вигляді та в електронній формі (формат PDF), що підтверджують його право на використання відповідного об'єкта. Копії документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено в заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального.

 

Тимчасово, до 1 січня 2022 року, суб'єкти господарювання можуть отримувати зокрема ліцензію на право зберігання пального на відповідне місце здійснення такої діяльності без подання акта вводу в експлуатацію об'єкта або акта готовності об'єкта до експлуатації, або сертифіката про прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, або інших документів, що підтверджують прийняття об'єктів в експлуатацію відповідно до законодавства, щодо об'єктів, необхідних для здійснення відповідної діяльності, за умови подання копій документів, що підтверджують право власності на такі об'єкти нерухомого майна, виданих у встановленому законодавством порядку до 1 січня 2014 року.

 

5. Куди в Черкаській області звернутися для отримання відповіді на конкретні питання по ліцензіях на пальне?

Номери телефонів для комунікації 33-91-84, 33-91-85 (0472) – управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів головного управління ДФС у Черкаській області

      

Також звертаємо увагу – відтерміновано застосування до суб'єктів господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу у разі зберігання пального без відповідної ліцензії. Закон України від 06.06.2019 №2744-VIII «Про внесення зміни до статті 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» набрав чинності 1 липня 2019 року. За цим Законом «До суб’єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена статтею 17 цього Закону, у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії» Посилання на Закон: https://is.gd/0vw9Oe


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь