A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Кримінальна відповідальність за порушення законодавства у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

Дата: 29.06.2017 15:04
Кількість переглядів: 705

 Фото без опису

    Як інформують у Головному територіальному управлінні юстиції у Черкаській області, 6 жовтня 2016 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» або як його назвали «Антирейдерський закон», який набув чинності 6 листопада 2016 року. (далі - Закон)

    Законом вносяться зміни до низки нормативних актів, якими передбачається забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном.

    Так, протягом певного часу законодавцем вчинялись кроки щодо максимального спрощення процедури реєстрації майна та бізнесу. Однак з огляду на численні факти зловживанням недобросовісними особами таких законодавчих спрощень, новий закон скасував ці спрощення та повернувся до більш жорсткого регулювання корпоративних відносин, яке вже мало місце раніше.

    Значно посилено і кримінальну відповідальність. Вказаним Законом було внесено зміни в статті 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), 364 (зловживання владою або службовим становищем),  365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) та 367 (службова недбалість)  Кримінального Кодексу України, де спеціальним суб’єктом визнано нотаріуса, державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації прав, державного виконавця, приватного виконавця.
 
    Відтепер щодо нотаріуса, державного реєстратора,  суб’єкта державної реєстрації прав,  державного виконавця, приватного виконавця за зловживання своїми повноваженнями передбачена відповідальність від обмеження волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 10 років до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та конфіскацією майна, враховуючи обтяжуючі обставини. Також зазначені особи несуть відповідальність за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів у вигляді штрафу до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 грн.) та навіть позбавлення волі на строк до 5 років.

    Також Кримінальний кодекс доповнено статтею 191-1 «Підробка документів, які подаються для проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень»,  за що передбачено відповідальність у вигляді штрафів в розмірі від 500 до 2000 неоподаткованого мінімуму доходів громадян, арешту і навіть обмеження волі з позбавленням права займати певні посади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь