A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

«Наш капітал – люди», – Ярослав Березань про розвиток підприємництва на Черкащині

Дата: 18.05.2018 09:59
Кількість переглядів: 523

    Розвиток і підтримка малого та середнього підприємництва на Черкащині – серед основних пріоритетів обласної влади. На цьому наголосив заступник очільника ОДА Ярослав Березань під час свого виступу на І Міжвідомчій конференції з питань регіонального розвитку під головуванням першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди.

    Курс на підтримку та розвиток саме малого та середнього підприємництва в області взяли минулоріч. Саме тоді спільно з партнерами розробили Стратегію розвитку МСП на 2017-2020 роки. Такий стратегічний документ для області – другий на всю країну.

    Ще півроку працювали над Планом реалізації. До цієї роботи залучили понад 200 представників черкаського бізнесу, аби повною мірою врахувати їхні потреби й мати розуміння актуальні напрямку розвитку області у цій галузі.

    – Зараз усе більшої актуальності набуває питання відтоку людського капіталу за кордон і, як наслідок, нестачі кваліфікованих кадрів тут, у нас, – каже посадовець. – І часто чинник заробітної плати не завжди є вирішальним, коли людина приймає рішення про виїзд закордон. Професійна реалізація та успішність людини чи членів її родини відіграють важливу роль. Якщо цього немає, то люди шукають інші варіанти вже поза Україною. Тож саме як відповідь на питання: «Що робити, аби залишити професіоналів в країні?», ми вирішили робити ставку на розвиток малого та середнього підприємництва.

    У План реалізації в області заклали навчання та підготовку людей, які вже ведуть власну справу, та тих, хто прагне розпочати бізнес. У березні-квітні цього року на Черкащині спільно з Агенцією регіонального розвитку та Фондом Василя Хмельницького K-fund запустили проект «Школа малого та середнього підприємництва».

    – Це вперше в Україні, коли з обласного бюджету було профінансовано навчання не пов’язане з державною службою, – зазначає Ярослав Березань. – За три тижні ми отримали понад 70 заявок на участь, захистили по завершенню курсу свої бізнес-плани більше 30 слухачів. І там були дійсно цікавій й непересічні ідеї. Зараз маємо велику кількість бажаючих пройти бізнес-навчання. Тож організовуватимемо Школу МСП і надалі. Водночас плануємо відкриття освітньо-просвітницького порталу для підприємців.

    Відзначимо, на цей перший в Україні освітній курс для підприємців спрямували 109 тисяч гривень бюджетних коштів. Слухачі сплачували за навчання по тисячі гривень. Отримані від такого навчання результати можна цілком обрахувати. Так, з вкладеної тисячі гривень на кожну людину область матиме понад 3,5 тисяч гривень податків.

    Окрім знань, на Черкащині напрацьовують і можливості для ведення малого та середнього бізнесу. Приміром, цьогоріч в області реалізовуватимуть проект коштом ЄС з облаштування Кам’янського каньойону. Його вартість сягає 7 млн грн.

    – Ніби й невеликий локальний проект, але він дає чимало вигод, – наголошує заступник. – Адже де туризм, там і можливості для ведення бізнесу. У Кам’янському каньйоні, за проектом, побудують парковки, місця для кемпінгу. Цим займатиметься насамперед малий та середній бізнес. Переконані, ми не повинні створювати робочі місця. Бо кожне створене нами робоче місце – це додаткове навантаження на бюджет. Повинні створювати умови для відкриття нового та розширення існуючого бізнесу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь