A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На нараді обговорили стан сільського господарства та перспективи ремонту доріг

Дата: 20.04.2018 14:50
Кількість переглядів: 1156

Фото без опису

    19 квітня під головуванням очільника Чорнобаївської РДА Сергія Джоболди пройшла спільна нарада з керівниками сільськогосподарських підприємств району, селищним та сільськими головами.

Фото без опису

    На ній також були присутні Почесний голова асоціації «Незалежне об’єднання сільськогосподарських підприємств району» Петро Душейко, депутат обласної ради Сергій Лихошерст, депутати районної ради Валентина Гонтар, Юрій Лихошерст, заступник начальника Лівобережного міжрайонного управління водного господарства Олександр Манько, головний лікар  комунального закладу «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги» Любов Тарасенко,  начальник  районного управління  ГУ Держпродспоживслужби Василь Катеруша, керівники управлінь та секторів Чорнобаївської РДА та інші.

    – На сьогодні Чорнобаївський район є сільськогосподарським районом. І основою наповнення бюджетів усіх рівнів є аграрний бізнес. Він є найбільшою, найсильнішою та найперспективнішою галуззю Чорнобаївщини. Не зважаючи на високі ціни на матеріально-технічні ресурси, на складні весняні і літні погодні умови, захворювання свинопоголів’я на АЧС, на масштаби стихійного лиха, адже збитки понесли 12 господарств на суму 140 млн грн, за підсумками роботи аграрної галузі області за 2017 рік наш район посів перше місце, третє місце – по урожайності ранніх зернових та зернобобових і п’яте місце – по урожайності зернових та зернобобових загалом. Однією з найчисленніших по області у районі є  галузь тваринництва, - зазначив на початку голова райдержадміністрації Сергій Джоболда.

Фото без опису

    Детальніше проаналізувала роботу сільськогосподарської галузі району, розповіла про її фінансову підтримку в 2018 році, розв’язання проблем у сфері земельних відносин та охорони навколишнього середовища начальник управління агропромислового розвитку РДА Алла Бука.

    Вона звернула увагу на те, що сільськогосподарська галузь району дає більше 60% надходжень до бюджетів усіх рівнів. У основних сільгосппідприємствах працює 3,4 тис. осіб. На сьогодні в районі виробляється всіма категоріями господарств продукції у межах 1 млрд грн (у порівняних цінах), а це понад 7% валового виробництва області.

    У рослинництві торік зібрано 190 тис. тон зернових та зернобобових культур при середній урожайності 50,6 ц/га (по області – 41,7 ц/га). Восени на тисячу га збільшились посівні площі озимих зернових культур під урожай 2018 року і склали 10,4 тис. га. З них озимої пшениці посіяно на площі майже 9,9 тис. га. Очікувана структура посівних площ: 52% зернових, 31% - технічні культури, 13% - кормові, 4% - картопля та овочі. На поливі вирощуватимуть гібридну кукурудзу у СТОВ «Вереміївка», СТОВ ім. Чкалова. Зростуть площі цукрових буряків у СТОВ «Лящівське». СТОВ «Світанок» планує вирощувати круп’яні культури. СТОВ «Дніпро» вже почало посів овочевих культур. Це підприємство, яке виробляє більше 7% обласного виробітку овочів (17,4 тис. тон).

Фото без опису

    У районі утримується 21% обласної череди ВРХ, у тому числі корів – 22%, свиней – 15%, 24% обласного виробітку яловичини припадає на Чорнобаївщину, та 23% - у виробництві молока. ВРХ вирощують у 19 господарствах, свиней – у 8. Протягом 2017 року підприємствами району вироблено 69,4 тис. тон молока та 12 тис. тон м’яса. Щільність поголів’я ВРХ на 100-гектарну площу по району одна з найвищих в області і становить 30 голів (по області – 14,8 голів), у тому числі корів – 12,2 голів (по області – 5,5 голів), свинопоголів’я – 41,4 голів (по області – 32,2 голови). Надій на корову за 2017 рік по району склав 6755 кг, це більше позаминулорічного показника на 180 кг. Найбільше надоїли в розрахунку на середньорічну корову – 9981 кг – СТОВ «Агроко», СТОВ «Світанок» - 8793 кг, СТОВ «Кліщинське» - 8624 кг. Флагманом у розвитку галузі молочного скотарства є СТОВ «Агроко». Налагоджено виробництво тваринницької продукції у СТОВ «Богодухівське», СТОВ «Лан», СТОВ «Кліщинське», де утримуються високопродуктивні тварини високоплемінної селекції молочних порід.

    Зупинилася Алла Василівна і на дотаціях, які передбачені цього року для сільгоспвиробників.

    Далі Сергій Джоболда розповів про проведення  ремонту доріг загального користування  місцевого значення в 2018 році на умовах співфінансування.

    – Цього року з Дорожнього фонду на ремонт доріг області передбачено 390 млн грн, із них на ремонт доріг загального користування місцевого значення Чорнобаївський район може отримати 30,6 млн грн. Однак обов’язковою умовою отримання цих коштів є виділення співфінансування з місцевих бюджетів у розмірі 30%, що становить більше 9 млн грн. Виділити такі кошти тільки з районного бюджету на сьогодні можливості немає, - зазначив Сергій Миколайович.

    Він звернувся до сільських та селищного голів із тим, аби вони вирішили, потрібно їхнім громадам ремонтувати дороги чи ні, і по можливості віднайшли на це кошти.

    Також Сергій Миколайович зупинився на перспективах ремонту дороги державного значення Н-08, яка проходить у межах Чорнобаївського району. За його словами, найближчими роками планується провести капітальний ремонт цієї дороги за державні кошти.

    Про виконання ветеринарно-санітарного законодавства сільськогосподарськими підприємствами району та про стан якості питної води у районі доповів начальник  районного управління  ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Василь Катеруша.

    Про порядок та умови передачі в оренду водних об’єктів та про передачу гідротехнічних споруд у комунальну власність розповіли заступник начальника Лівобережного міжрайонного управління водного господарства Олександр Манько та інженер гідротехнічних споруд Лівобережного міжрайонного управління водного господарства Володимир Борисенко.

    Про хід  реформування первинної медичної допомоги в районі доповіла головний лікар КЗ «Чорнобаївський центр  первинної медико-санітарної допомоги» Любов Тарасенко. Зокрема, вона роз’яснила механізм укладання декларацій із сімейними лікарями і терапевтами, а також зупинилася на перспективах розвитку сільських амбулаторій та ФАПів і пунктів здоров’я.

    На завершення Сергій Джоболда подякував усім присутнім за небайдужість до проблем району та побажав плідної співпраці.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 

        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь