A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обовязок батьків своєчасно зареєструвати народження дитини

Дата: 22.09.2017 14:46
Кількість переглядів: 679

Фото без опису

    Народження дитини для кожної сім’ї — чи не найголовніша, найважливіша полія у житті. Але, слід пам’ятати, що з моменту народження малюк є громадянином нашої держави, який згідно з діючим сімейним законодавством має правовий статус дитини, права та інтереси якого забезпечуються і охороняються державою. Забезпечуючи виконання прав та інтересів дитини, держава покладає ряд обов’язків на її батьків, закріплюючи їх законодавчо.

    Необхідність державної реєстрації народження встановлюється нормами Цивільного кодексу України. Відповідно до статті 49 Цивільного кодексу народження фізичної особи є актом цивільного стану, який підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

    Державна реєстрація актів цивільного етану є правовим інститутом у державі, спрямованим на забезпечення реалізації прав і свобод громадян, а актові записи, складені державним органом державної реєстрації актів цивільного стану, є безспірними доказами засвідченого в них факту і як правило, не потребують додаткових доказів.

    Відповідно до пункту 3 статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою — не пізніше трьох днів.

    Сімейним кодексом України, зокрема, статтею 144. на батьків покладено обов’язок зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.

    Невиконання цього обов’язку є підставою для покладення на батьків відповідальності, передбаченої частиною 2 статтею 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, в якій зазначено, що несвоєчасна, без поважній причини, реєстрація батьками народження дитини в державних органах реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до ірьок неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Статтею 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення посадовим особам органів державної реєстрації актів цивільного стану надано право складати протокол про адміністративне правопорушення по відношенню батьків чи одного з них. у разі несвоєчасної реєстрації народження дитини.

    З метою створення сприятливих умов, щодо державної реєстрації народження дитини Міністерством юстиції України запроваджено сервіс, який передбачає прийняття працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану документів, необхідних для проведення державної реєстрації народження дитини, та видачу свідоцтва про народження дитини безпосередньо в закладах охорони здоров’я де приймаються пологи. З повним переліком медичних закладів охорони здоров’я Черкаської області, в яких працівниками відділів ДРАЦС надається дана адміністративна послуга можна ознайомитись на сайті Головного територіальною управління юстиції у Черкаській області.

    Тож, шановні батьки, своєчасно зверніться до органу державної реєстрації актів цивільного стану для проведення державної реєстрації народження вашої дитини та почніть життя нового громадянина без правопорушень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь