A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Прийнято Програму економічного і соціального розвитку району на 2019 рік

Дата: 20.03.2019 14:44
Кількість переглядів: 793

  Продовження ремонту доріг, упровадження заходів з енергозбереження, надання якісних та доступних медичних послуг, створення конкурентоспроможного освітнього середовища, розвиток культури та спортивної інфраструктури, захист найбільш вразливих категорій населення – ці та інші пріоритети викладені в проекті Програми економічного і соціального розвитку району на 2019 рік, яку було прийнято на сесії районної ради 15 березня.

    Прийняттю програми передувало її широке обговорення, зокрема під час виїзного розширеного засідання колегії районної державної адміністрації, що відбулося 12 березня у Лукашівці за участі селищного та сільських голів, депутатів обласної та районної ради.

  - Проаналізувавши програми та заходи, що здійснюються у нас у районі, ми розробили ключові напрямки подальшого розвитку, запланували основні заходи і проекти, які будуть здійснюватися у різних галузях життєдіяльності району для покращення рівня життя його жителів. Зокрема, це стосується залучення інвестицій, ремонту доріг, заходів з енергозбереження, дотримання соціальних гарантій та соціального захисту населення, впровадження проектів розвитку інфраструктури району, реконструкції закладів освіти, культури, охорони здоров’я та інші. Хотілося б набагато більше зробити, але бюджет обмежений, - зауважив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.

    У більшості пунктів програма на 2019 рік є продовженням минулорічної програми,виконання якої забезпечувалося спільною роботою райдержадміністрації, селищною та сільськими радами, територіальними органами міністерств, інших центральних органів в співпраці з представниками бізнесу та громадськими організаціями.Однак, враховуючи реалії сьогодення, поставлені й нові цілі і завдання. Це, зокрема, реалізація проектів у сфері «зеленої» енергетики, модернізація медичних послуг, зокрема створення електронної картки пацієнта, запровадження електронної черги, телемедицини тощо. За останні роки у кожній галузі зроблено багато, але щоб закріпити ці здобутки, ми повинні вибудувати чітку стратегію розвитку, втілити в життя найнеобхідніші проекти і ті, які реально реалізувати. Це мають бути проекти, які поліпшать життя громад та нададуть їм можливість розвиватися. Тільки спільно визначивши пріоритети і спільно беручи відповідальність за той чи інший проект, ми зможемо його реалізувати, - зазначив Сергій Миколайович. 

   Тож пропонуємо вашій увазі звіт про реалізацію Програми економічного і соціального розвитку району у 2018 році та   основні напрямки Програми економічного і соціального розвитку району на 2019 рік.

         Економічний розвиток та дорожня інфраструктура

Чорнобаївський район посідає високі місця в області за рейтинговими показниками. Зокрема, має один із найвищих показників надходжень на 1 жителя податку на доходи фізичних осіб та посідає 1 місце по залученню субвенційних коштів із обласного бюджету.

    Економічний розвиток

   Протягом 2018 року спостерігалась стійка тенденція до збільшення надходжень до бюджету району. За 2018 рік до бюджету району надійшло (без урахування  трансфертів) доходів 195 898,0 тис.грн. Економіка району демонструвала позитивну динаміку розвитку, що супроводжувалося підвищенням рівня якості життя та соціальних стандартів.

    Підприємства працювали над розширенням асортименту продукції та пошуком нових ринків збуту, вкладали кошти у розвиток. Так, експорт продукції здійснювали ТОВ «Кліщинський консервний завод» – ядра насіння соняшника до Польщі, ТОВ «Авант-груп» – керамічні панелі до Польщі, Румунії, Великобританії, СТОВ «Агроко» – кукурудзу, сою, соєву олію до Польщі, Швейцарії, Китаю. ПП «Імперіал плюс» в листопаді 2018 року розпочало експорт продукції в республіку Білорусь – макову начинку,  в Грузію молоко згущене, молоко сухе.  А в конкурсі «Черкаська якість-2018» підприємство стало переможцем за трьома видами продукції: масло солодковершкове, масло вершкове з какао «Шоколадне» та молоко незбиране згущене варене натуральне з ароматом фундука.

    Протягом 2018 року підприємствами району за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 356,0 млн грн. капітальних інвестицій. В розрахунку на одну особу обсяг капітальних інвестицій становить 8764,4 грн, що на 2,4% більше обласного показника. Основним джерелом інвестицій, як і раніше, залишалися власні кошти підприємств та організацій.

    У 2019 році в районі запланована реалізація кількох великих інвестиційних проектів за рахунок власних коштів. Це, зокрема, будівництво елеватора для сушіння, очищення і зберігання насіння сої ПП "Віктор і К" у смт Чорнобай. Проводитиметься реалізація проектів «зеленої енергетики. Зокрема, ТОВ «Санальянс» затверджено детальний план території, яким передбачено встановлення сонячних батарей (фотоелектричних модулів потужністю 1,92мВт) та двох підстанцій потужністю 1мВт наплощі 3,5 га, яка розташована за межами смт Чорнобай. Планова потужність становить 2,42 МВт/год нарік. Орієнтовний термін реалізації проекту - 90 днів. Плановий період початку виконання робіт – середина 2019 року. Термін експлуатації обладнання – 25 років.  Також будуть створені додаткові робочі місця. Затверджено і детальний план території для будівництва сонячних батарей на території Малобурімської сільської ради, за межами населеного пункту, для ТОВ «Біоінвестгрупп – 3». Планова потужність становитиме 12МВт. Будуть створені нові робочі місця.

     Дорожня інфраструктура

   Один із основних пріоритетів районної влади – забезпечення ремонту доріг. Звісно, ми не можемо похвалитися будівництвом нових автошляхів, однак протягом останніх кількох років кошти на ремонт розподілялися так, аби зробити проїзними всі основні напрямки.

   Із 1 січня 2018 року запрацював Державний дорожній фонд, дороги загального користування місцевого значення області перейшли у підпорядкування Черкаської облдержадміністрації, яка стала головним розпорядником коштів державного дорожнього фонду в області. При розподілі коштів дорожнього фонду для ремонту та утримання доріг місцевого значення Чорнобаївський район отримав майже 10% від загальної суми, що надійшла на область, - 30 млн 650 тис грн, які були повністю освоєні. Значні об'єми робіт виконані за рахунок коштів районного бюджету та субвенцій селищної та сільських рад у сумі близько 9 млн грн.

   Однією з перших за рахунок коштів дорожнього фонду була відремонтована дорога від Чорнобаю до Ревбинського провороту.Кілька років поспіль починали ремонтувати дорогу у напрямку від Чорнобаю до Малої Бурімки, проте коштів вистачало лише до Веселого Хутора або Лукашівки. Минулого року ремонт розпочали з Малої  Бурімки. Використали кошти із дорожнього фонду, районного, сільських бюджетів та кошти сільськогосподарських підприємств, і дорогу все таки доробили до Чорнобаю. Поряд із ямковим ремонтом за кошти із дорожнього фонду вдалося зробити практично нову дорогу між селами Новоукраїнка та Лукашівка. Новий асфальт поклали на ділянці протяжністю 1,3 км. Досить складним був ремонт дороги від Благодатного до Чехівки, оскільки вона пролягає двома районами. Золотоніський район частково поремонтував свою частину. Ми зі свого боку відремонтували ділянку від Чехівки до межі із Золотоніським районом. Також були виконані роботи на дорозі від Ірклієва до Вороненців. На ці роботи освоєно кошти з дорожнього фонду. А ремонт дороги, що проходить по Чехівці, зробили за кошти із районного бюджету. Залишилася невелика ділянка від Чехівки до Мельників, на якій заплановано проводити роботи цього року.  

    Найбільший обсяг робіт було здійснено  в напрямку від Малої Бурімки до Кременчуцької траси. На ділянці дороги   до Лящівки великими картами було відремонтовано близько 2,7 км та здійснено 1643 кв. м ямкового ремонту. На жаль, навіть такої суми коштів виявилося не достатньо, аби ліквідувати всі ями. Частина ям залишилася не ліквідованою.  За останні роки вдалося майже повністю відремонтувати дорогу від  Н- 08 до Старого Ковраю. Не відремонтованою на цій дорозі лишається тільки ділянка протяжністю 1,2 км. Поремонтували під’їзні дороги до Москаленок, Васютинець, Тимченок, Ковраю, Мирного, Придніпровського, Жовниного, на ділянці дороги від елеватора до Чорнобаю, частково від Малої Бурімки до Мохнача.

  Що ж стосується 2019 року, то для поліпшення стану автомобільних доріг за рахунок дорожнього фонду виділено 16 млн грн на ремонт доріг загального користування місцевого значення. До переліку включені напрямки на Мохнач, Іркліїв, Красенівку, Чехівку та Старий Коврай. За рахунок коштів районного бюджету (2,8 млнгрн) роботи планується провести практично на всіх дорогах у межах до 200 тис.грн. До переліку доріг комунальної власності, на яких будуть проводиться ремонти за рахунок дорожнього фонду, включені вулиці селища Чорнобай, Хрестителевого, Красенівки, Ірклієва та Мельників. Також значна кількість сільських рад планує поліпшити стан дорожнього покриття на своїх дорогах.

    Агропромисловий розвиток та екологічна безпека

   Сільське господарство є найбільшою, найсильнішою та найперспективнішою галуззю району. Воно дає більше 60% надходжень до бюджетів усіх рівнів. У 2018 році виробництво валової сільськогосподарської продукції  по сільгосппідприємствах району  склало в межах  близько 1 млрд грн, що більше на 184 млн. грн. до 2017 року.У основних сільгосппідприємствах працює 3,4 тис. людей.

   В структурі  валового виробництва домінує рослинницька галузь, на яку припадає  71% виробництва.За рейтинговою оцінкою рослинницька галузь району займає 1-е місце в області. Валовий збір зернових та зернобобових культур по всіх категоріях господарств  склав  413,8 тис. тонн при найвищій урожайності зернових  за всю історію Чорнобаївщини -88,4 ц/га, що є найкращим показником в області. Працює і тваринницька галузь, яка за рейтинговими показниками в області займає 1-е місце. У районі утримується  9 тис. голів ВРХ, 36,9 тисяч свиней, 53,3 тис. птиці. За чисельністю поголів’я дійної череди в аграрних підприємствах, район посідає  одне із перших місце в області. Незважаючи на те, що в районі відбулося скорочення поголів’я,  показник щільності утримання худоби на 100 га у кілька разів перевищує показник по області. Молочна продуктивність щорічно зростала і в 2018 році склала 6800 кг на середньорічну  корову. Одним із пріоритетних напрямків роботи сільськогосподарської галузі стало залучення державної фінансової підтримки. Сільгоспвиробниками району  всіх форм власності отримано з державного бюджету 14,8 млн грн.

   В 2018 році проти 2017 року забезпечено позитивну динаміку щодо зростання орендної плати за земельні паї   на 20,5 млн. грн,  її  виплачено  233,7 млн грн. З 1 га  наданої в оренду землі власники паїв мають дохід в   середньому - 3500 грн.За минулий рік зросла і орендна плата за землі державної власності на 1 млн. грн, обсяги надходжень склали 34,5 млн грн.

   Підприємства району продовжують залучати власні кошти для розширення виробництва, зокрема:в СТОВ «Агроко» планують будівництво корівника на 600 голів, добудову майданчика для сухостійних корів на 100 голів, табору для цілорічного утримання телицьна 300 голів, комбікормового цеху, уСТОВ «Світанок» - складського приміщення для зберігання зерна,в ФГ «Лящівська нива» -зернової сушарки. Заплановане проведення реконструкції тваринницьких приміщень:літнього табору для тварин СТОВ ім. Чкалова,приміщення для утримання птиці ПрАТ «Чорнобай-птиця», приміщення для свинопоголів’я ТОВ «Чорнобай-м’ясо»,току СТОВ «Придніпровське».

   Екологічна безпека

   Одним  із пріоритетів залишається екологічна безпека та збереження довкілля.Тож у районні щороку здійснюються природоохоронні заходи. Так, у 2018 році Кліщинською сільською радою при співфінансуванні з обласним бюджетом на суму 492,2 тис. грн було придбано трактора для збирання та транспортування твердих побутових відходів, а в селі Хрестителеве проведено роботи з поліпшення стану водойми на умовах співфінансування на суму 3 млн 523 тис. грн. Також було здійснено зариблення Кременчуцького водосховища.

   У 2019 році за співфінансування з обласного бюджету планується придбати трактори для транспортування твердих побутових відходів Богодухівською і Великоканівецькою сільськими радами. Також заплановане проведення заходів із будівництва споруд системи зрошення, освітлення, огородження та озеленення території парку – пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення Васютинського дендрологічного парку.

    Соціальний захист населення

    Під особливими контролем районної влади перебуває соціальний захист населення. Окрім виплат державних допомог, розширюються соціальні програми для мешканців району, які потребують підтримки. Так, щороку збільшується загальний обсяг фінансування цільової програми «Турбота».За останні чотири роки у рамках програми на різні види допомог було виділено майже 7 млн грн.

    Так, здійснюються виплати учасникам АТО та їхнім сім’ям. У 2018 році із районного бюджету виплачено одноразову грошову допомогу 30 сім’ям учасників АТО на суму 45 тис.грн, оздоровлено 5 учасників АТО. Із 2016 року щомісяця виплачується стипендія дітям до 18 років, батьки яких загинули під час виконання обов'язків військовоїслужби в зоні проведення АТО в розмірі 1000 грн кожній дитині. За три роки виплачено 72,0 тис. грн. На останній сесії районної ради з ініціативи районної державної адміністрації було прийнято рішення продовжити виплату стипендії дітям під час навчання у ВНЗ.

    Діти померлого учасника АТО отримують всіляку підтримку від районної та сільської влади.

  У районній комплексній програмі «Турбота» на 2014-2020 роки  передбачені виплати щомісячної стипендії в розмірі 1000 гривень учням професійно-технічних навчальних закладів, студентам вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації денної (стаціонарної) форми навчання з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на первинному обліку служби у справах дітей райдержадміністрації та влаштовані у сімейні форми виховання. Чорнобаївський район єдиний в області надає таку підтримку. У 2018 році в районному бюджеті були передбачені кошти в сумі 144 тис. грн. Їх отримали 10 повнолітніх дітей, які  навчаються у ВНЗ, та 3 неповнолітніх - учні ПТНЗ, які перебували та перебувають під опікою. З районного бюджету в  2018 році  виділено 99132 грн  на придбання шкільної та спортивної форми для 52 категорійних дітей. Всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, були оздоровлені за рахунок коштів районного бюджету, загалом використано 275,5 тис.грн.

Рішенням Чорнобаївської районної ради у 2017 році була прийнята районна цільова програма матеріальної підтримки Чорнобаївського РВК при проведенні призову та надання одноразової матеріальної допомоги особам, які зараховані на військову службу за контрактом та призвані на строкову військову службу на 2017-2021 роки. Так, у 2018 році було надано матеріальної допомоги 32 особам, які зараховані на військову службу за контрактом на суму 214,0 тис. грн. А також 39 особам, які призвані на строкову військову службу на суму 195,0 тис. грн.У 2019 році допомога строковикам буде суттєво збільшена і становитиме 10 тис. грн.

   Окрім цього, у 2018 році проведена виплата одноразової грошової та надано матеріальну допомогу особам з інвалідністю внаслідок війни,учасникам бойових дій, солдатським вдовам ІІ Світової війни в розмірі 1000 грн – 44 особам на загальну суму 44,0 тис. грн, надана грошова допомога 247 ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС на загальну суму 100,7 тис. грн. та матеріальна допомога важкохворим ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС на загальну суму 31,2 тис. грн. Враховуючи матеріально-побутові умови сімей працівників правоохоронних органів, які загинули та постраждалипід час виконання службових обов’язків, була надана одноразова матеріальна та грошова допомога в розмірі 10,0 тис. грн трьом сім’ям на загальну 30,0 тис. грн.       А вже в 2019 році вперше було надано одноразову матеріальну допомогу у розмірі 1000 грн воїнам-інтернаціоналістам. Окрім цього, грошову допомогу було вручено матері загиблого учасника бойових дій Олександрі Йосипівні Дяченко та 14 учасникам бойових дій, які потребують допомоги в зв’язку з хворобою – по  2600 грн кожному.

    Завдяки отриманому від «Фонду Родини Нечитайло» спецавтомобілю транспортною послугою скористалось 345 маломобільних громадян району.  Перевезення  здійснюється,  як на платній так і на безоплатній основі.

   У  2018 році на пільговий проїзд громадян було виділено з селищної і сільських рад 455489 грн, використано 83 відсотки та повністю освоєно кошти з районного бюджету в сумі 28008 грн. Перевезення пільгових категорій в районі здійснюється по 2 приміських та 7 міжміських маршрутах, які не виходять за межі району та області. Кошти на пільговий проїзд громадян не виділяти Великоканівецька та Іркліївська сільські ради.

   Охорона здоров’я

   Якісні та доступні медичні послуги – ще один із наших спільних пріоритетів.

   У рамках медичної реформи у 2018 році створено Комунальне некомерційн епідприємство «Чорнобаївськийцентр первинної медико-санітарної допомоги». Заклад отримав ліцензію, уклав угоду з Національною Службою Здоров’я. З 1 квітня 2018 р стартувала кампанія  укладання лікарями закладу декларацій з пацієнтами. Це дозволило підписати угоду з Національною службою здоров’я і отримувати фінансування по-новому, згідно з кількістю підписаних декларацій. На кінець 2018 р укладено майже 27865 декларацій.  Із жовтня 2018 року кошти, які надходять з Національної служби здоров’я  України, дозволяють в повному обсязі  закрити потреби коштах на заробітну плату і навіть збільшити її.

   Для забезпечення ефективної роботи, продовження реформи, згідно Програми інформатизації, в заклад в 2017-2018 році придбано комп’ютерну техніку. Всі лікарі зареєстровані в системі е-Helsi, що дозволяє  підписувати декларації з пацієнтами. Для забезпечення на первинному рівні допомоги  безкоштовного обстеження хворихв 2018 році в усі амбулаторії  придбано аналізатори крові та сечі. Із 11 ЛА в районі вже відремонтовано 7. У 2018 році проводилися капітальні ремонти даху та приміщень Лукашівської  лікарської амбулаторії, Чорнобаївської АПМСД, Великобурімської, поточні  ремонти ФАПів сіл  Степове,  Красенівка,  Ревбинці, Придніпровське. Для Чорнобаївської АПМСД було придбано санітарний автомобіль. Велика увага приділялась покращенню матеріально - технічної бази закладів, приведення їх у відповідність до Табеля оснащення. Придбавалися ростоміри, ваги, пікфлуометри, пульсоксиметри, інгалятори, медичні меблі, бактерицидні опромінювані, апаратура для фізкабінетів, ЕКГ, глюкометри,  холодильники, бойлери, отоскопи, дерматоскопи, діагностичні набори, комп’ютерна техніка та ін.

    Покращення матеріально-технічної бази проводилось і в Чорнобаївській ЦРЛ, яка в процесі реорганізації стала комунальним некомерційним підприємством «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня». Протягом останніх чотирьох років планомірно здійснюються ремонти відділень ЦРЛ. Так, уже відремонтовані операційне, реанімаційне, травматологічне відділення, кабінет довіри, рентгенологічний кабінет. У 2018 здійснено капітальний ремонт хірургічного відділення на суму 2 млн 37,7 тис. грн.. Здійснено заміну електромереж, замінено сантехнічне обладнання, облицьовано керамічною плиткою стіни та підлогу відділення, змонтовано стелю, сучасні світильники. Обладнано ординаторську та сестринську палати. Також оновлено їдальню для пацієнтів. Палати обладнані кнопками виклику від кожного пацієнта на пост медичної сестри та кондиціонерами. По новітнім будівельним технологіям обладнано автоматичну пожежну сигналізацію. Для покращення якості обслуговування населення протягом  року придбано медичного обладнання на суму 4,3 млнгрн. Найбільші придбання - це  апарат ультразвукового обстеження, мамограф,  які дозволили обстежувати пацієнтів у районі на рівні обласної лікарні. Придбання  були здійсненні за рахунок співфінансування селищної та сільських рад та коштів районного бюджету. В даному проекті не взяли участь бюджети Іркліївської ОТГ та Великоканівецької сільської ради.

   Для продовження впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я району планується проведення інформатизації Чорнобаївської ЦРЛ, закупівля ЦПМСД міжнародної інформаційної системи для закладів та медичного обладнання, створення електронного реєстру пацієнтів. Також завершується капітальний ремонт відділення екстреної допомоги Чорнобаївської ЦРЛ (загальна вартість зведеного  кошторису  робіт  - 3 500,3тис. грн), планується відкриття кабінету «Здоров’я жінки», проведення капітального ремонту дахів терапевтичного відділення ЦРЛ, Великобурімської СЛА, капітальні ремонти Васютинської ЛА, Чорнобаївської АПМСД (2 черга) та системи опалення Лящівської ЛА, утеплення приміщення Степівського ФАПу. Окрім цього, на останній сесії майже 3 млн грн виділено на обладнання для відділення екстреної допомоги, в якому на даний час проводиться ремонт. Туди планують купити спеціальні каталки, реанімаційне ліжко, апарат ШВЛ, дефібрилятор, електрокардіограф, апарат УЗД, електровідсмоктувач, концентратор та інше необхідне обладнання. Також на цій же сесії виділено 100 тис. грн. на придбання реактивів та необхідних розхідних матеріалів для проведення аналізів, щоб максимально здешевити їх вартість для населення.  

    Заклади освіти

   У районі функціонує 30  закладів загальної середньої освіти:  6 шкіл, 23 навчально-виховні комплекси, 1 гімназія, навчанням в яких у 2018-2019 навчальному році  були охоплені 3169 учнів.

    При підготовці до нового 2018 – 2019  навчального року особлива увага приділялася створенню відповідної навчально-матеріальної бази для навчання першокласників в умовах Нової української школи: проведенню капітальних ремонтів класних кімнат, їх естетичному оформленню, оснащенню новими меблями, комп’ютерною, оргтехнікою, наочністю. Зокрема, для першокласників навчальних закладів району придбано 325 одномісних парт із стільцями. Завезено 318 комплектів «LEGOeducation» для навчальної роботи в 1 класі, придбано портативні комп’ютери (ноутбуки) та  дидактичний матеріал. У рамках реалізації обласної цільової програми «Інноваційні школи Черкащини на період до 2020 року», з метою зміцнення навчальної бази Чорнобаївської ЗОШ №1 як учасниці цього проекту закуплено комплект набору Lego для викладання курсу робототехніки в 1-4 класах WeDo2.0,  придбано комп’ютерну техніку та меблі. 

    За останні чотири роки значна увага приділяється ремонту навчальних приміщень, оптимальному їх життєзабезпеченню та зміцненню навчально-матеріальної бази. У районі розроблена програма реорганізації та оптимізації навчальних закладів. І, хоч вона поки що не прийнята, ремонтні роботи проводяться із врахуванням подальших перспектив освітніх закладів. Так, з метою створення комфортних умов для навчання і виховання дітей дошкільного віку та забезпечення наступностіміж дошкільною та початковою ланками освіти облаштованодошкільний підрозділ у приміщенні школи у Новоукраїнському та Ревбинському НВК. Спільними зусиллями сільської громади, господарства, районної ради проведено капітальний ремонт Жовнинського НВК, і на сьогодні дошкільна установа є однією з кращих у районі. Здійснюються роботи по капітальному ремонту окремого приміщення дошкільного підрозділу Вереміївського НВК, яке не працювало протягом багатьох років і діти були вимушені перебувати в різних приміщеннях. Цього року ремонт буде закінчено. У Лихолітському НВК відремонтовано зовнішню мережу теплопостачання, внутрішнє приміщення та покрівлю дитсадка. Проведено капітальний ремонт даху приміщення Ревбинського НВК та даху основного приміщення Тимченківського НВК. Виконано роботи по ремонту відмостки навколо основних приміщень у Красенівському НВК, проведені роботи по ремонту котельні із заміною котла у дошкільному підрозділі у Васютинському НВК. Здійснювалися й інші роботи.

    У 2019 році заплановано проведення капітальних ремонтів дахів шкіл Кліщинського, Москаленківського НВК, реконструкція котельні Кліщинського НВК, капітальний ремонт Васютинського НВК. Заміна вікон і дверей планується у Кліщинському, Ревбинському, Веселохутірському НВК та капітальний ремонт спортивного залу Чорнобаївської ЗОШ №1.

    Цього року продовжуватиметься поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти: зокрема заплановане придбання комп’ютерного обладнання для Ревбинського, Придніпровського НВК та гімназії, меблів для Вереміївського та Тимченківського НВК. Відповідно до програми "Шкільний автобус" за останні роки було придбано автобуси для Чорнобаївської ЗОШ №2, Лукашівського НВК та Іркліївської ЗОШ. Цього року планується придбання двох шкільних автобусів для забезпечення стовідсоткового підвозу учнів.

   Із метою  реалізації права громадян  на освіту,  надання психолого-педагогічної допомоги особам з особливими освітніми потребам, рішенням сесії Чорнобаївської районної ради від 19.07.2018 № 26-14/VII створено КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр з відділенням денного перебування дітей з особливими освітніми потребами Чорнобаївської районної ради».Наразі триває капітальний ремонт закладу, під час якого будуть створені кімната для корекційно-розвиткових послуг, спортивний зал для лікувальної фізкультури  та навчально-ігрова кімната.

    Розвиток культури і туризму

   На території району діє 96 закладів культури, серед яких 44 клубних установи, 44 бібліотек, районна дитяча школа мистецтв, 7 музейних закладів, кінотеатр, з них в селах 42 – сільські бібліотеки-філіали, 42 клуби, 6 музеїв. За останні роки робота працівників культури була спрямована на збереження та розвиток надбань у цій галузі.

      Так, до 175 річниці від дня народження М.П. Старицького у Кліщинцях проведено ремонтні роботи та оновлено експозицію літературно-меморіального музею імені Михайла Старицького. У 2016 році проведено реконструкцію приміщення Чорнобаївської районної дитячої школи мистецтв на суму 1 млн. 470 тис. грн, здійснено ландшафтний дизайн території, з 2017 року розпочато оновлення матеріальної бази на загальну суму 250тис.грн.

     Протягом останніх років у нове приміщення було перенесено районний краєзнавчий музей. Було здійснено ремонт та реди зайн приміщення. Зараз у планах – оформлення експозиції районного краєзнавчого музею, дизайнерське оформлення вуличної відпочинкової зони на території музею.

    Сворювалися умови для комфортного перебування відвідувачів у закладах культури. За чотири роки проведено капітальних ремонтів на загальну суму 6,5 млнгрн, придбано технічного обладнання на 3,9 млн грн. Виконано капітальні та поточні ремонти в закладах культури: Привітненському СБК, Великоканівецькому СБК, Богодухівському СБК,  кінотеатрі смт. Чорнобай, Красенівському СБК. Окрім цього, запроваджено альтернативні системи обігріву глядацьких зал сільських клубних закладів: встановлено системи електричного обігріву в Малобурімському, Привітненському, Великобурімському, Крутьківському СБК/

Розвиток фізичної культури та спорту

    Продовжувалась робота по залученню жителів району до занять фізичною культурою та спортом.

   В районі було проведено понад 40 різноманітних турнірів і змагань. В минулому році цей список поповнився двома новими турнірами: особистою першістю із настільного тенісу, присвяченою пам’яті Заслуженого лікаря України, почесного громадянина селища Чорнобай Григорія Мазура та першим відкритим турніром з армрестлінгу.

   Всеукраїнське свято богатирської сили на призи пам’яті І.М. Піддубного вийшло на новий, вищий рівень, адже турнір із греко-римської боротьби пам’яті І.М. Піддубного, включили до календаря проведення спортивних змагань із цього виду спорту.

    Спортивна команда села Хрестителеве, яка вже 15 разів ставала переможцем районного етапу змагань, у восьме виборола почесне звання «Найспортивніше село Черкащини» та втретє посіла призове місце у трійці найсильніших команд України.

    Основним осередком спортивного життя району є фізкультурно-оздоровчий клуб. До послуг жителів селища і району – ігрові зали, де всі охочі можуть займатися настільним тенісом, футболом, волейболом, аеробікою, тренажерні зали для жінок та чоловіків. В опалювальний сезон працює плавальний басейн. За останні роки РФОК перетворився на комфортний спортивний заклад, де можна займатися практично всіма видами спорту. А починалося все з ремонту ганку. Нині в закладі здійснено капітальний ремонт даху, заміну всіх вікон і дверей, поточний ремонт приміщення спорткомплексу та адмінприміщення стадіону: зокрема роздягалень для футболістів та душові кабінки. У 2017 році придбаний за кошти обласного бюджету боксерський ринг. Закуплено новий спортінвентар у чоловічий тренажерний зал районного спорткомплексу, замінено вікна у басейні, здійснено капітальний ремонт санвузлів. А в 2018 році в районному спорткомплексі повністю замінили підлогу у великому ігровому залі, капітально відремонтували глядацький і тренажерний зали та гардеробну, здійснили ремонт роздягальні борцівського залу, водопроводу, каналізації та системи опалення.

    У 2019 році заплановано провести облаштування залу для заняття по фітнесу на другому поверсі спорткомплексу, капітальний ремонт спортивної зали для занять боротьбою дзюдо Іркліївської ЗОШ І-ІІІ ст. Завершується будівництво футбольного майданчика зі штучним покриттям у смт Чорнобай. Підготовлено проект реконструкції басейну з улаштуванням альтернативних джерел електроенергії та подано на ДФРР для співфінансування з державного бюджету. Надіємося на те, що спільними зусиллями даний проект буде реалізовано.

    Використання коштів із державного бюджету

    До Програми економічного та соціального розвитку району на 2019 рік  внесено 4285,093 тис. грн залишку субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій за 2018 рік, виділених за сприяння народного депутата Володимира Зубика. Із них 1760,093 тис. грн. -   органам місцевого самоврядування,  1290,0 тис. грн. – відділу освіти, 95,0 тис. грн. -  КНП “ Чорнобаївська багатопрофільна  лікарня ”, 100,0 тис. грн. - КНП  “Чорнобаївський ЦПМСД”, 1040,0 тис. грн - відділу культури і туризму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь