A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

9 серпня - Міжнародний день корінних народів світу

Дата: 09.08.2017 14:42
Кількість переглядів: 613

 

    Свято Міжнародний день корінних народів світу відзначається в першій декаді серпня. Виникло за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН в 1994 році. Присвячене питанням збереження корінних народів на планеті, захисту їх прав, богатству культури і надбанню.

    За оцінками ООН, корінні народи зараз складають близько 370 мільйонів осіб, що проживають в більш ніж 70 країнах.

    У світі налічується не менше 5000 різних груп корінних народів, що представляють різні культури існуючого різноманіття нашої планети. Вони представляють більше 4000 різних мов з 6700 відомих, які, як вважається, існують сьогодні. Більшість мов корінних народів перебувають під загрозою зникнення.

    Басейн річки Амазонки становить близько 7 відсотків від площі поверхні світу і містить більше половини світового біорізноманіття. У басейні річки Амазонки проживає близько 400 різних груп корінних народів.

    В даний час більше 100 фармацевтичних компаній у світі, фінансують проекти з вивчення накопичених знань про місцеві рослини, що використовуються представниками корінних груп для цілительства.

    У багатьох країнах більше 50% корінних народів вже живуть у містах. Це сталося частково через порушення їх прав, зокрема їх права на землю і культурне виживання.

    Незважаючи на культурне розмаїття та відмінності в способі життя, корінні народи мають спільні риси. Це різні мови, звичайні методи вирішення конфліктів, особливі відносини з землею і її природними ресурсами, методи традиційної медицини, духовні традиції і обряди.

    Міжнародний день корінних народів світу встановлено 23 грудня 1994 Генеральною Асамблеєю ООН (A/RES/49/214). Цього дня в 1992 році відбулося перше засідання Робочої групи з корінних народів Підкомісії із заохочення та захисту прав людини.

    У цей Міжнародний день корінних народів світу ми віддаємо належне багатству культур корінних народів і особливому внеску, який вони вносять до сім’ї народів світу. Ми також пам’ятаємо про величезні труднощі, з якими стикаються багато корінних народів - від неприпустимих масштабів бідності та захворюваності до позбавлення майна, дискримінації і відмови в основних правах людини.

    Перше Міжнародне десятиріччя корінних народів світу, розпочате в 1995 році, допомогло більш чітко почути голос корінних народів в усьому світі та підвищити увагу до проблем корінних народів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь