A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Пенсійний фонд акцентує, що від сплати страхових внесків залежить розмір майбутньої пенсії

Дата: 30.05.2019 14:27
Кількість переглядів: 652

 

Принцип прямої залежності розміру пенсії від здобутого страхового стажу та заробітної плати, з якої сплачені внески, регламентовано Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148-VIII. Від тривалості страхового стажу також залежить розмір допомоги по безробіттю та лікарняних, що нараховуються у передбачених законодавством випадках.

Протягом наступних 10 років норма страхового стажу для визначення права на пенсію щороку збільшуватиметься на 12 місяців. У 2028 році право на призначення пенсії за віком матимуть особи за наявності страхового стажу не менше, ніж 35 років.

Страховий стаж – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески на суму не меншу, ніж мінімальний страховий внесок.

Варто знати: якщо роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за найманих працівників, то періоди, за які не сплачені внески, не будуть зараховані під час обчислення страхового стажу найманого працівника, а заробіток не буде врахований для розрахунку розміру соціальних виплат.

За матеріалами Головного управління ДФС у Черкаській області по Чорнобаївському району заборгованість зі сплати єдиного внеску  на 01.05.2019 становить  2,8 млн грн, у тому числі 13 юридичних осіб мають заборгованість 0,6 млн грн230 фізичних осіб - підприємців – 2,2 млн грн. Внаслідок заборгованості роботавців з єдиного внеску наймані працівники втрачають дорогоцінний стаж.

Найбільшими боржниками району є:

ПРАТ “Юніком”  83,5 тис грн.;

ПП “КП”Міжгір'я” – 17,1 тис грн.;

ПІЕМ “Козацькі землі України” – 12,0 тис грн.;

ТОВ “РІЧ ЛЄНД” – 195,2 тис грн.;

КП “Мрія господаря” – 23,8 тис грн.;

ТОВ “Росплідник рослин Довжанський” – 12,3 тис грн.

Відповідно до чинного законодавства, заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску та страхових внесків не підлягає списанню та стягується з нарахуванням штрафних санкцій та пені.

Наймані працівники можуть самостійно контролювати сплату страхових внесків роботодавцем за допомогою Веб-порталу Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua) та у разі виявлення порушення своїх страхових та трудових прав повідомляти контролюючі органи.

Пам’ятайте, що вчасно сплачені внески є запорукою соціальної захищеності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь