A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Коштом держсубвенції в області торік придбали 16 об’єктів житла для посиротілих дітей

Дата: 22.02.2019 14:23
Кількість переглядів: 528

Фото без опису

У Ватутіному та на Лисянщині всі посиротілі діти влаштовані у сімейні форми виховання

Служба у справах дітей облдержадміністрації щомісяця здійснює аналіз посиротіння дітей та їх влаштування до сімейних форм виховання. Нині у Ватутіному та на Лисянщині мають найкращі в області показники з улаштування статусних дітей. Про це повідомила начальник служби у справах дітей ОДА Оксана Покатілова у ході засідання колегії під головуванням очільника області Олександра Вельбівця.

Крім цього, в 12 районах, містах області цей показник перевищує або дорівнює середньообласному. Найвищі показники у Смілянському районі (98,8%), Жашківському районі (98,6%) та Золотоноші (96,8%).

– Наразі в області обліковується 2 178 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що на 15 дітей менше ніж у 2017 році, – повідомила Оксана Іванівна. –  Із загальної кількості дітей вказаної категорії майже 93 %, тобто 2 022 дітей, проживають і виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Минулоріч на Черкащині набули правового статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 314 дітей, що на 13 дітей менше у порівнянні з 2017 роком. Аналіз свідчить, що в області щомісяця в середньому 26 дітей з різних причин втрачають можливість виховуватися у своїй біологічній родині.

Переважна більшість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме 1 562, виховується в сім’ях опікунів, піклувальників. Протягом 2018 року під опіку, піклування влаштовано 223 дитини. На утримання підопічних дітей з державного бюджету виплатили 60,5 млн грн.

За словами посадовиці, найкращим влаштуванням долі посиротілої дитини є її усиновлення. Зараз в області проживає 782 усиновлені дитини. У 2018 році  усиновлено 34 дитини. З них 30 – громадянами України, 4 родини усиновили по двоє рідних між собою дітей. Найбільше передано дітей первинного обліку на виховання в сім’ї усиновителів з Черкас, Черкаського району, Сміли, Корсунь-Шевченквського та Шполянського району. Найбільше усиновлено дітей за рішенням Соснівського районного суду в Черкасах та Смілі.

– Не зупиняємо роботи з активізації усиновлення дітей, – зазначила Оксана Покатілова. – Відповідно до договору про співпрацю, минулоріч на офіційному сайті Благодійного Фонду «Зміни одне життя – Україна»  розміщено відеоінформацію щодо 36 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у державних закладах області. Згідно з договором про співпрацю між Благодійним фондом «Розвиток України» та службою у справах дітей облдержадміністрації у липні 2018 року здійснено фото- та відео зйомку дітей-сиріт, які  виховуються в інтернатних закладах і яким потрібна родина, для розміщення інформації про цих дітей на порталі «Сирітству – НІ!». Протягом жовтня 2018 року відзняті відеоролики транслювалися на телеканалі «Україна».         

Разом з тим, у 2018 році усиновлено на 14 дітей менше у порівнянні з 2017 роком. Тож очільник області закликав активізувати цю роботу на місцях, особливо у тих районах, де ця робота минулоріч не проводилася.

– Питання, які розглядаємо, не є другорядними або малозначимими, – наголосив Олександр Вельбівець. – Історія кожної посиротілої дитини не може жодного лишити байдужим. З огляду на інформацію, яку мені постійно подає служба, і зі своїх власних спостережень, бачу динаміку в роботі. Проте на Черкащині лишається критичною кількість дітей, які вимушено потрапляють до Черкаського чи Уманського центрів соціально-психологічної реабілітації. Вилучення дітей з родин було останнім вимушеним кроком, аби врятувати їхнє  здоров’я, а часом і життя. Переконаний, аналізуючи маленькі біографії цих дітей, ви не знайдете випадкових або надмірних заходів щодо їх вилучення.

Минулоріч область отримала 13,5 млн грн державної субвенції для покращення житлових умов посиротілих дітей. Її коштом, за поданнями районів, придбали 16 об’єктів житла для 21 дитини-сироти, особи з їх числа, повідомила начальник служби у справах дітей Оксана Покатілова у ході засідання колегії під головуванням очільника області Олександра Вельбівця.

Крім цього, частину коштів спрямували на зведення першого в області малого групового будинку. Його будують у селі Собківка Уманського району. МГБ дасть можливість забезпечити проживання 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на період пошуку для них родини, або до досягнення повноліття, в умовах, наближених до сімейних.

– Нині маємо доволі складну ситуацію із забезпеченням житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа, – зазначила Оксана Покатілова. – Зараз на квартирному та соціальному квартирному обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов, перебуває 141 статусна дитина у віці від 16 до 18 років та 519 осіб у віці від 18 до 23 років, житлом забезпечуються одиниці. Житлова проблема може бути вирішена представниками влади двома складовими: передбачення у місцевих бюджетах коштів для реалізації місцевих програм забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, а також забезпечення  першочергового передання у власність посиротілим дітям житлових приміщень, розташованих на території міста, села, селища із житлового фонду, який належить до комунальної власності відповідної територіальної громади.

Починаючи з кінця 2017 року ОТГ набули повноважень та обов’язків із питань захисту прав дитини як орган опіки та піклування. На цей час служби у справах дітей створені у 7 ОТГ – Білозірській, Єрківській, Зорівській, Іркліївській, Мокрокалигірській, Ротмістрівській та Шполянській.

– Нинішня колегія відбувається в традиційно повному форматі – на ній присутні не тільки начальники служб у справах дітей, а і керівники районних державних адміністрацій та об’єднаних територіальних громад, – у своєму виступі на колегії обласної служби у справах дітей наголосив голова ОДА Олександр Вельбівець. – Втім всього 13  із наявних 54 голів об’єднаних територіальних громад відвідали колегію. Мені не зрозуміла така позиція. Я не буду дивитись на таку безвідповідальність крізь пальці, всі мають свої обов’язки перед державою, перед громадою. І повинні виконувати їх. Хочу запевнити всіх, що рівень співпраці і підтримки з боку обласної державної адміністрації буде напряму залежати саме від розуміння тих питань, якими має займатись об’єднана територіальна громада.

Минулоріч у центрах соціально-психологічної реабілітації Черкащини соціальний захист отримали понад 300 дітей

Невідкладну соціальну допомогу знедоленим дітям на Черкащині надають Уманський та Черкаський обласні центри соціально-психологічної реабілітації дітей, органом управління яких є обласна служба у справах дітей. Протягом минулого року соціальний захист отримали 337 дітей, розповіла начальник служби у справах дітей Оксана Покатілова у ході колегії, що відбулася днями під головування очільника області Олександра Вельбівця.

Водночас за цей період вибули із центрів 233 дитини. З них 140 – повернуті у біологічну родину, 72 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, влаштували у сімейні форми виховання: усиновлено – 4, влаштовано під опіку, піклування – 14, до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу – 54. На утримання дітей у закладах торік з обласного бюджету витрачено 12,4 млн грн.

Важливим напрямком роботи є вчасне виявлення та допомога дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, – каже Оксана Покатілова. – На кінець минулого року службами у справах дітей обліковується 465 таких дітей, з них: 408 проживають у сім’ї, де батьки ухиляються від виконання обов’язків з виховання дитини, 30 дітей зазнали насильства, 7 дітей систематично самовільно залишають місце постійного проживання. На питання: «Що відбувається з дитинством?» відповідь одна – те, що з ним чинить доросле суспільство. Адже саме дорослі існують за дитячі гроші, знущаються над дітьми фізично й психологічно. Не зважаючи на підтримку держави, удосконалення цивільного та сімейного права, посилення соціального захисту дітей частина батьків самоусувається від однієї з головних функцій сім’ї – виховання дітей. На порядку денному гостро стоїть питання соціального сирітства.

Загалом, за підсумками 2018 року, соціальними сиротами в області стали 230 дітей. Щомісяця в області 19 дітей стають «сиротами при живих батьках». Найбільша кількість соціальних сиріт зафіксована у Черкасах (29), Черкаському районі – 28, Шполянському – 25, Тальнівському – 20.

– Це діти, батькам яких органами опіки та піклування, суб’єктами соціальної роботи не надано допомогу із збереження батьківського потенціалу, – пояснює посадовиця. – Ненадання необхідної підтримки призводить до радикальних мір – вилучення, відібрання, позбавлення. Так, у зв’язку із загрозою життю дітей, у 2018 році за рішенням органу опіки та піклування від батьків відібрано 64 дитини, що майже вдвічі більше у порівнянні з 2017 роком.

Голова ОДА Олександр Вельбівець особисто дав доручення керівникам районних державних адміністрацій взяти під власний контроль питання «категорійних» дітей, оскільки в центрах перебувають діти з різних куточків області.

– Якщо ми будемо залишатись байдужими і визнавати свою безпорадність в тих чи інших ситуаціях, то ці діти, які зараз перебувають в складному життєвому становищі – приречені, – зазначив він. – Ми маємо прикласти максимум зусиль, щоб знайти їм сім’ю, або ж наставника, які зможуть навчити їх елементарним речам, допомогти їм пізнати світ та самореалізуватися. Я також хотів би наголосити, що основним завданням, яке постає перед нами, є те, що ми маємо забезпечити належні умови та всі форми виховання для кожної дитини в нашій області. Ми маємо повернути цим дітям тепло родинного затишку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь