A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Президент підтримує ініціативу НКРЕКП щодо передачі частини повноважень з формування тарифів на рівень місцевого самоврядування

Дата: 23.03.2017 14:05
Кількість переглядів: 645

    Під час п’ятого засідання Ради регіонального розвитку Президент Петро Порошенко наголосив, що повноваження із формування тарифів на тепло- та водопостачання мають бути передані від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на рівень місцевої влади. На думку Глави держави, це дасть можливість значно ефективніше використовувати цей ресурс та значно підвищить якість і наблизить відповідні послуги до людей.

    «Якщо сьогодні комісія (НКРЕКП – ред.) пропонує передати за певними критеріями тарифоутворення по теплопостачанню і водопостачанню, як Президент, і Уряд, сподіваюсь і на підтримку органів місцевого самоврядування, які мають це тільки вітати», – сказав Петро Порошенко.

    Президент наголосив, що не бачить доцільності у втручанні центральних органів влади у питання затвердження тарифів міст, сіл, селищ, де живуть менше 100 000 населення. «Передача реальних повноважень, хто краще працює, хто співпрацює з банками, з Європейським інвестиційним банком, ЄБРР, запроваджує програми енергозбереження, має конкурентні тарифи, знижує їх, той і має підтримку територіальних громад на наступних виборах. Хто хоче витратити кошти місцевих бюджетів, щоб компенсувати частину тарифів – це їх право, їх повноваження, але право буде належати територіальним громадам», – підкреслив Глава держави.

    Президент також наголосив на важливості продовження реформи децентралізації і зазначив, що місцеві бюджети зросли з 69 млрд гривень в 2014 році до 147 млрд минулого року і цього року мають вийти на показник в 170 млрд – зростання в 2,5 рази.

    «Частка місцевих бюджетів у зведеному бюджеті країни також збільшилася і впритул наблизилася до 50%, чого ніколи не було за всю історію України. Отже, доходи місцевих бюджетів розширювалися випереджуючими темпами щодо росту доходів державного бюджету. І останнє підвищення мінімальної заробітної платні вдвічі, до 3200 гривень, зіграло тут важливу роль і колосальну вигоду отримали теж місцеві бюджети», – підкреслив Петро Порошенко.

    При цьому він наголосив, що місцеве самоврядування отримало такий колосальний ресурс і його потрібно активно і ефективно використовувати, але «це не означає, що ніхто не буде цікавитися і контролювати ефективне використання цих грошей».

    «Не треба погоджувати це з Києвом, саме в цьому був сенс запровадження децентралізації. Але тримати їх на депозитних рахунках, маючи не відремонтовані дороги, не побудовані школи, не відновлені дитячі садки, вуличне освітлення, не маючи реальних кроків для того, щоб кожна громада відчула реальні кроки 2,5 кратного збільшення місцевих бюджетів – це теж неприйнятно. Наголошую – на що конкретно, вирішуйте самі, але люди повинні бачити, де нову дорогу, де сучасне освітлення, а де, вибачте, і сміттєзвалище… Гроші для цього є», – підкреслив Президент.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь