A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбувся мітинг-реквієм до 33-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 26.04.2019 13:59
Кількість переглядів: 739

Фото без опису

26 квітня у Чорнобаї на Пагорбі Слави відбувся мітинг-реквієм до 33-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Вшанувати ліквідаторів та усіх постраждалих від катастрофи зібралися представники влади, установ та громадських організацій, священнослужителі, ліквідатори та їхні родини, небайдужі жителі селища.

Фото без опису

Фото без опису

 

1986 рік став точкою відліку, яка розділила час ніби на дві частини: до і після. Чорнобиль практично торкнувся кожного з нас – хвороби, скалічені долі наших рідних, близьких і зовсім невідомих людей, хто ліквідовував наслідки аварії. Вона породила велику кількість проблем, яких вистачить на багато поколінь, і які з плином часу змінюються, трансформуються, але не зникають. Під  час мітингу згадали ліквідаторів, які в надзвичайно екстремальних ступили на зустріч атомній біді і стояли, доки вистачило сили. Якби не героїчні зусилля ліквідаторів,  то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу.

Через небезпеку радіоактивного зараження, жителі чорнобильської зони мусили покидали свої домівки. За даними статистики, у 1986 р з Чорнобильської зони виселено 91 тисячу мешканців із 76 населених пунктів. Довгі роки виселення продовжувалося, на сьогодні  загальна кількість переселенців досягла 400 тис.

 

Фото без опису

Не обминула ця катастрофа і Чорнобаївщину. Для приборкання ядерного монстра з 1986 по 1990 рік було залучено близько чотирьох сотень представників від Чорнобаївщини. Лише в 1986 році більше 120 наших земляків взяли участь у ліквідації аварії. Сьогодні у нашому районі проживає понад 555 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Із них 248 осіб - учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 269 осіб -  потерпілі від Чорнобильської катастрофи, 38 сімей, які отримують пільги внаслідок втрати годувальника, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

У глибокій скорботі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих, хто віддав своє життя під час ліквідації катастрофи, та тих, кого забрав Чорнобиль. А від  вдячних земляків до підніжжя пам’ятного знаку героям-ліквідаторам та жертвам страшної трагедії лягли живі квіти.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Чорнобиль не має минулого часу. Ще багато століть ця трагедія буде нагадувати  про себе. Ще довго ми будемо відчувати на собі наслідки так званого «мирного атома».  Хай  не повториться це лихо!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь