A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На Чорнобаївщині нащадкам остарбайтерів передають втрачені понад 70 років тому листи

Дата: 17.07.2018 13:52
Кількість переглядів: 893

    «Втрачені листи з минулого» – історична акція під такою назвою проходить у Чорнобаївському районі. Розпочалася вона 9 травня, а завершиться до річниці визволення району від німецьких окупантів під час Другої світової війни.

    Мета акції – знайти адресата і віддати йому копію листа, написаного остарбайтерами, вивезеними з району до Німеччини під час Другої світової війни. Така акція проходить вперше в Україні, зазначає громадський активіст із Кліщинців Олег Ткаченко, який і віднайшов ці листи в архівах.

    Як розповів Олег Петрович, він здійснював пошук інформації про Кліщинське селянсько-козацьке повстання 1767-1771 років у Полтавському архіві і випадково натрапив там на листи остарбайтерів до своїх родичів. У Кліщинцях проживає одна із колишніх остарбайтерів Марія Тригуб, тож Олег Ткаченко звернувся до неї. Жінка підтвердила, що їм дозволяли писати листи додому.

    - Ці листи писалися у серпні-вересні 1943 року. Їх везли із Німеччини в Україну потягом. На залізничній станції під Житомиром його захопили радянські військові. Всі листи з поштового вагону забрали працівники НКВС, тож вони так і не потрапили до своїх адресатів. Їх було здано у Житомирський архів на зберігання, потім – у Полтавський архів, а далі, під час формування  фондів, їх передали у архіви різних областей, – розповів Олег Ткаченко.

    Тож активісти з допомогою спонсорів оцифрували ці листи і зробили їх копії. Із часом про листи дізналися в інших селах району, і розпочався їхній пошук. До нього долучилися меценати, зокрема, Петро Душейко. Звернулися до Київського і Черкаського архівів, так і віднайшли втрачені листи майже зі всіх сіл району. Зокрема, із сіл Лихолітської сільради – 96, Лящівської – 112, Новоукраїнської – 137, Великобурімської – 164, Веселохутірської – 42, Ревбинської – 44, Вереміївської – 16, Франківської – 62, Богодухівської – 174, Великоканівецької – 117, Красенівської – 169, Хрестителевської – 125, Лукашівської – 42, Мохнацької – 47, Новожиттівської – 42, Степової – 99, Староковрайської – 179, Васютинської – 376, Мельниківської – 308, Придніпровської – 226, Крутьківської – 162, Іркліївської – 211, Москаленківської – 151 та 159 листів, адресованих мешканцям населених пунктів, що входять до Чорнобаївської селищної ради.

    Стартувала акція 9 травня в Кліщинському СБК, де було проведено літературний вечір «Втрачені листи з минулого». Як розповів сільський голова Кліщинців Микола Грановський, до Будинку культури прийшло близько 50 осіб.

    - Серед них були і прямі родичі людей, чиї листи були віднайдені. Зокрема, на зустріч прийшов син, якому писав листа рідний батько, який у період Другої світової війни опинився на чужині, на примусових роботах у Німеччині, - розповів Микола Анатолійович.

    Тепер у Кліщинцях хочуть встановити пам’ятник остарбайтерам, які не повернулися на батьківщину. Таких у селі 12 осіб.

    19 червня така ж зустріч з ініціативи керівника господарства  Юрія Лихошерста та голови  ветеранської  організації  була проведена в Ревбинській школі. На ній зачитувалися втрачені листи. За словами сільського голови Ревбинців Володимира Галушки, із села на роботи в Німеччину було вивезено близько 75 осіб. Звісно, молоді хлопці і дівчата писали з чужини родичам: батькам, братам і сестрам.

    - Ми встановили усіх авторів листів, кому вони адресовані, розібралися, чи є хтось із нащадків, – розповів Володимир Федорович. – На зустріч запросили тих родичів, що живуть на території села. Було 32 особи, 6 осіб – безпосередні нащадки адресатів. У майбутньому хочемо зробити в селі музейну кімнату, аби розмістити там ці листи.

    Найближчим часом такі акції планують провести і в інших селах району.

    - Хто не пам'ятає минулого, той не має майбутнього. І саме від того, наскільки дбайливим буде наше ставлення до своєї історико-культурної спадщини та як ми зберігатимемо і примножуватимемо свої духовні надбання, залежить наше сьогодення і майбутнє, - зазначив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь