A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

«Кооперація – фундамент перебудови сільського господарства», – Ігор Колодка

Дата: 29.03.2019 13:33
Кількість переглядів: 530

Фото без описуФото без опису

Кооперативний рух на селі має стати важливим фундаментом структурної перебудови сільського господарства. Наразі Черкащина демонструє найкращі результати у цьому напрямку в Україні. Тут створено найбільше кооперативів. Про перспективи становлення кооперативного руху в області розповів начальник агропромислового розвитку ОДА Ігор Колодка на засіданні колегії облдержадміністрації під головуванням очільника області Олександра Вельбівця.

На сьогодні в області зареєстровано 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Зокрема 78 багатофункціональних, 21 –заготівельно-збутових, 9 – переробних та 20 – іншого спрямування. Найбільше кооперативів у Черкаському, Лисянському, Катеринопільському, Смілянському, Монастирищенському та ін. Наразі у діючих кооперативах майже дві тисячі учасників. Тут працює 136 осіб.

Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи сприяють збуту продукції, виробленої селянами та надають жителям сільських територій широкий спектр послуг, необхідних для селян, – каже Ігор Колодка. – Кооперативи надають послуги з обробітку землі та збирання врожаю, ритуальні послуги, садівництво, овочівництво, ветеринарне обслуговування, транспортні послуги, реалізація сільськогосподарської продукції. Наприклад, сільськогосподарський звенигородський обслуговуючий кооператив «Молочний світ» заготовив та реалізував 834 тонн молока на переробні підприємства з 65 голів корів, а СОК «Пролісок» з того ж району реалізував 110 тонн плодоовочевої продукції. Аби підтримати мережу кооперативів, це питання висунули на розгляд на державному, обласному, районному рівнях, а також шляхом залучення інвестицій. Лише у 2018 році створено 17 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, а кількість членів кооперативів збільшилася на 75 осіб у порівнянні до початку року.

З обласного бюджету на виконання Програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів минулоріч на умовах співфінансування для поліпшення матеріально-технічної бази діючих кооперативів спрямували майже 780 тисяч гривень. Засіданням сесії обласної ради 01.03.2019 прийнято зазначену програму в новій редакції. Цьогоріч у межах діючої програми рішенням обласної ради виділено 2 млн грн на умовах співфінансування.

Він нагадав, що в області впроваджено спільний проект Європейського Союзу в Україні «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів», який фінансувався Європейським Союзом у рамках грантової програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та Черкаською обласною радою за програмою підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області на період до 2020 року. Проект розпочався у  січні 2015 року та тривав 30 місяців. Його загальна вартість – 617 тис. євро.

Як результат впровадження проекту:

– створено 52 сільськогосподарських обслуговуючих кооператива, в тому числі за напрямами: 7 кооперативів з сушіння фруктів, 3 – з вирощування ягід, 41 – з розведення кролів та 1 з розведення овець і кіз.

– надана матеріально-технічна допомога новоствореним кооперативам: передано в безоплатне користування 310 міні-ферм для кроликів, 800 голів кролів маточного поголів’я,  20 сушильних побутових електрошаф, 8890 саджанців ягідних культур, обладнання для вирощування кролів за іншою технологією утримання та для дорощування.

–  здійснює діяльність комунальне підприємство «Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів». Він у своєму складі має кролівничу ферму (репродуктор) та передбачає створення інформаційно-консультаційного підрозділу. На даному етапі комунальне підприємство зосереджується на створенні племінного репродуктора, який спеціалізується на розведенні 110 голів репродуктивних самок каліфорнійської породи для послідуючої реалізації селекційного поголів'я кролів (самців, самок) та товарного поголів'я кролів на м'ясо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь