A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

В районі реалізуються заходи охорони навколишнього середовища

Дата: 26.11.2018 12:59
Кількість переглядів: 649

Фото без опису

    Як зазначає начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука метою програми охорони навколишнього середовища на 2015-2020 роки є сприяння реалізації екологічної політики, поліпшення рівня екологічної безпеки, охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів.

     – Згідно з чинним законодавством викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання відповідного дозволу, – зазначає Алла Василівна. В районі діють 157 об’єктів господарювання, з яких 143 (91% від загальної кількості) - мають дозволи, у 14 (9%) - строк дії дозволів закінчився (на момент прийняття програми дозволи були відсутні у 12%). На даний час уточняється список об’єктів, що здійснюють викиди без дозволів, з метою його передачі в Управління екології та природних ресурсів.

    Актуальним питанням залишається збір та утилізація побутових відходів. Так, із 35 сміттєзвалищ, які обліковуються в районі - паспортизовано 32. Паспорти відсутні у Крутьківській сільській раді с. Чехівка, у Новожиттівській сільській раді с. Тарасівка, у Староковрайській сільській раді с. Мирне.

    Розпочато роботу по роздільному збиранню твердих побутових відходів. Чорнобаївська селищна рада придбала 3 сміттєві контейнери для пластику. В цьому році також було закладено кошти екологічного податку на придбання контейнерів Васютинською сільською радою.

    В більшості сільських рад здійснюється організований вивіз сміття від населення. На підгортання сміттєзвалищ  сільськими громадами станом на 21 листопада використано майже 192 тисячі гривень коштів екологічного податку з 309 тисяч запланованих.

    Для збирання та транспортування твердих побутових відходів Кліщинською сільською радою придбано трактор на загальну суму 492,2 тисяч грн  по програмі співфінансування  з обласним бюджетом.

    Територіальним громадам, де створені комунальні підприємства, запропоновано з початку наступного року  подати до обласного та Державного фонду охорони навколишнього природного середовища запити на придбання (на умовах співфінансування) техніки для збору, транспортування та утилізації побутових відходів. Великобурімська, Великоканівеька, Хрестителівська сільські ради  дали згоду та розпочнуть підготовку запитів. Наразі під питанням рішення депутатського корпусу по Франківській сільській раді.

    Продовжуються заходи по охороні водних ресурсів. В Чорнобаївському районі знаходиться 60 водокористувачів, скиди в поверхневі водні об’єкти здійснюють 2 суб’єкти господарювання (Чорнобаївське ВУЖКГ, ДП «Іркліївський розплідник рослиноїдних риб»).

    В 2018 році  до державного Фонду охорони навколишнього природного середовища на конкурс подавалась документація по проекту "Технічне переоснащення очисних споруд господарсько-побутових стічних вод  в смт Чорнобай  Черкаської області» для подальшого його  співфінансування. Також цей проект зареєстрований в Державному фонді регіонального розвитку.

    Проведено роботи з поліпшення екологічного, технічного стану та благоустрою водойми в с. Хрестителеве на умовах співфінансування з обласним бюджетом на суму 3,5 млн грн.

    Складним залишається питання  паспортизацї водних об’єктів на території району. Неодноразово сільським радам направлялися листи щодо необхідності виготовлення паспортів водних об’єктів відповідно до чинного законодавства. Також це питання постійно піднімалося перед орендарями водних об’єктів.

    З метою перевірки дотримання встановлених меж прибережно-захисної смуги, була створена відповідна районна комісія, проводились відповідні виїзди.

    В районі всього створено 5 гідрологічних заказників, з них - 2 в 2018 році («Ганничі» с. Малі Канівці  площею 30 га та «Бубирова гребля» с. Великі Канівці  площею 80 га).

    За інформацією Алли Буки на території району на початок 2018 року рахувалося 16 об’єктів природно-заповідного фонду площею 16 043 га. При цьому показник заповідності складав 10,32 % при середньому по області - 3,1 %.

    На сьогодні в районі створено 18  об’єктів природно-заповідного фонду, з них - 2 в цьому році.

    В 2019 році заплановано створити 2 об’єкти природно-заповідного фонду: ландшафтний заказник «Баталей» с. Тимченки та розширення гідрологічного заказника «Савківський» з 66 га до 100 га.

    З метою облаштування частини Васютинського дендрологічного парку, цей проект зареєстрований на платформі  Державного фонду регіонального розвитку орієнтовною вартістю 1,5 млн грн для його співфінансування з сільським бюджетом в 2019 році.

    Зазначимо, що відсоток по використанню коштів на природоохоронні заходи становить 94 %. Загальна планова сума складала станом на 21 листопада  4482 тис.грн, сума використання на даний час - 4206,4 тис.грн.

     В тому числі на придбання саджанців сільськими радами було закладено 37,3 тисячі грн,  з яких  використано 21,7 тис. грн. Також в цьому не використано 10,3 тис. грн на зариблення місцевої водойми Великобурімською сільською радою.

    – Управлінню агропромислового розвитку райдержадміністрації спільно з окремими сільськими, селищною радами необхідно завершити оформлення відповідних проектів, поданих до Державного фонду регіонального розвитку та провести відповідну роботу з метою збільшення об’єктів природо-заповідного фонду, розширення їх площ, – зазначив Сергій Джоболда та наголосив на посиленні роботи щодо повноти використання коштів, які надходять  від сплати екологічного податку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь