A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На засіданні в РДА обговорили перспективи майбутнього опалювального сезону в Чорнобаї

Дата: 21.03.2018 12:55
Кількість переглядів: 932

Фото без опису

    20 березня відбулося засідання робочої групи, на якому обговорили перспективи майбутнього опалювального сезону в селищі Чорнобай. Така необхідність виникла через критичний стан, в якому перебуває Чорнобаївське підприємство теплових мереж.

    У засіданні взяли участь голова Чорнобаївської райдержадміністрації Сергій Джоболда, керівник секретаріату районної ради Лариса Дражнікова, селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко, заступник селищного голови Володимир Огнівенко, завідувач відділу комунального майна районної ради Станіслав Мозговий, головний спеціаліст сектору містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації Руслан Кириченко, завідувач сектору праці управління з питань праці і соціального захисту населення Володимир Хлопецький, в. о. директора ЧКПТМ Юрій Цимбал, керівник Чорнобаївського УЕГГ Денис Рева, працівники РЕМ, ЧКПТМ, депутати районної та селищної рад, представники проектних і монтажних організацій та інші.

Фото без опису

    Чорнобаївське підприємство теплових мереж має чималі борги перед газопостачальною організацією. Тож присутні зібралися, аби розглянути різні варіанти виходу із кризи, аби не виникло ситуації як у Смілі, де теплопостачальному підприємству через багатомільйонну заборгованість не дали лімітів на газ і значна частина міста під час опалювального сезону залишалася тривалий період без опалення.

    Тож основним питанням порядку денного стало визначення технічної можливості та фінансової потреби для переведення квартир у селищі з централізованого на індивідуальне опалення. Необхідність переведення квартир назріла давно з багатьох причин. Серед них – одна з найвищих в області вартість послуг ЧПТМ (2300 грн за 1 Гкал теплової енергії проти 1200 грн у Черкасах) при посередній їх якості, через що кожного року значна кількість жителів селища переходить на індивідуальне опалення. А підприємство зазнає збитків.

    – Ми з вами повинні спрацювати таким чином, аби з 15 жовтня 2018 року всі споживачі залишилися задоволеними як якістю послуг, так і їх вартістю. На сьогодні у селищній раді є заяви від жителів, які готові повністю будинками переходити на індивідуальне опалення. Тому хотілося б визначити всі можливі шляхи переведення цих людей на індивідуальне опалення. Хотілося б також почути   позицію Чорнобаївської селищної ради щодо можливості виділення з селищного бюджету коштів на ці цілі, як це робилося в аналогічних ситуаціях в  населених пунктах області, зокрема в м. Чигирин. Ми повинні обговорити ці питання зараз, не чекаючи закінчення опалювального періоду, аби запропонувати людям кілька варіантів виходу із ситуації, – зазначив на початку засідання Сергій Джоболда.

    Селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко зазначила, що жителі селища вже давно переходять із централізованого на індивідуальне опалення. На сьогодні із майже 600 квартир трохи більше 200 лишаються споживачами централізованого опалення. При цьому до селищної ради надійшло ще майже 20 заяв від людей, які хочуть перейти на індивідуальне опалення у новому сезоні. На сьогодні в селищі є багатоквартирний будинок, який повністю відключений від централізованого теплопостачання (Центральна, 220), є будинки, в яких підключеними лишилися всього кілька квартир. Найбільше ж квартир з централізованим опаленням по вул. Центральна, 109 – майже 54%.

    Під час обговорення звучали різні варіанти вирішення ситуації. Зокрема, переведення на індивідуальне опалення найбільш проблемних будинків та тих, де споживачами централізованого опалення залишилося всього кілька квартир. Однак більшість присутніх зійшлися на тому, що такі половинчасті заходи навряд чи дадуть належний результат. Якщо вже переходити, то всім жителям.

    Обговорювалися також різні варіанти спів фінансування з районного та селищного бюджетів. Адже хоч теплопостачальне підприємство і належить до районної комунальної власності, та воно надає послуги тільки жителям селища.

    – Механізм виділення коштів із районного бюджету можливий лише при співфінансуванні, як це відбувалося при подоланні наслідків буревію, при частковому відшкодуванні вартості загиблого від африканської чуми поголів’я свиней, при компенсації вартості придбаного здорового поголів’я власникам хворих на лейкоз корів, – зазначив Сергій Миколайович. 

    Обговорення питання тривало кілька годин. І всі присутні зійшлися на необхідності здійснення таких кроків. Адже в тому стані, який є на сьогодні, тепломережа не може далі існувати. Як зазначили присутні, за останні два роки ЧПТМ з районного бюджету виділили більше 4,6 млн грн, однак це не позначилося ні на якості послуг, ні на їхній вартості. Переведення ж квартир на індивідуальне опалення дасть можливість як покращити якість послуг для споживачів, так і зберегти теплопостачальне підприємство, яке матиме змогу і надалі опалювати бюджетні установи. 

    Тож за результатами засідання спільно було прийнято ряд рішень. Так, представникам УЕГГ та РЕМ –провести необхідне обстеження своїх мереж і дати висновок, чи можливе переведення усіх квартир на індивідуальне опалення – газове чи електричне. Представникам районної та селищної рад – переглянути можливості бюджетів та розробити програми соціальної підтримки жителів по обладнанню квартир індивідуальним опаленням. А селищній раді – провести роз’яснювальну роботу серед жителів селища та  вивчити  можливості мешканців кожної конкретної квартири виділити кошти на ці цілі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь