A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обговорили стан розвитку бібліотечної системи району

Дата: 26.11.2018 12:47
Кількість переглядів: 630

 Фото без опису

    Про стан бібліотечної галузі району,  перспективи і напрямки роботи на наступний рік та функціонування бібліотек йшлося на нараді райдержадміністрації.

  Як зазначає начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Світлана Шаповал Чорнобаївська районна централізована бібліотечна система це 40 бібліотечних закладів: 2 районні бібліотеки (для дорослих та для дітей), 38 сільські бібліотеки-філіали (далі-СБФ).

    В бібліотечній системі працює 53 працівники (2 технічні), з них 37 осіб в СБФ.

    За 9 місяців 2018 року бібліотеками надано послуг 15 327 користувачам. Бібліотечний фонд  закладів району становить 298 232 документи.

    В районі комп’ютеризовано 69% мережі ЦБС. По ЦБС налічується 75 комп'ютерів у 30 бібліотеках. Підключено до Інтернет-мережі 65 комп’ютерів, з них  для  користувачів – 53.

    По СБФ налічується 60 комп'ютерів у 28 сільських бібліотеках, з них надають доступ користувачам до Інтернету – 48. Це 22 бібліотеки, з них 21 сільська.  

    По бібліотечній мережі до послуг жителів району діє 10 Інтернет-центрів (9 - у сільських філіях), а також 9 пунктів доступу до Інтернет-мережі.

    По мережі діє 49 клубів для різних вікових груп - 32 клубів для дорослих, в тім числі для ветеранів. Дітей у бібліотеках об’єднують гуртки дитячої творчості - 12. Різнопланові засідання проводять бібліотекарі на засіданнях 5 клубів для підлітків та юнацтва.

    Проведено цілий ряд заходів до визначних дат та державних свят. Бібліотекарі постійно отримують професійні консультації діяльності бібліотек в умовах децентралізації та створення ОТГ, шукають інноваційні шляхи та основні вектори розвитку і трансформації сучасної сільської книгозбірні.

    За 2018 рік бібліотечний фонд поповнився на 3 918 примірників нової літератури (23 215 грн). На поповнення книжкових фондів в 2018 році залучено 27 740 грн. субвенції сільських рад, це на 5 040 грн більше в порівнянні з 2017 р. (22 700 грн.).

    Передплата періодичних видань  на 2018 рік по ЦБС здійснена  на суму  64588 грн. Завдяки субвенції селищної та сільських рад поліпшилось становище по передплаті періодичних видань на 2019 рік – сума коштів зросла на 10 тис. грн.

    Районні бібліотеки продовжують надавати платні послуги користувачам.  За 2018 рік від платних послуг по ЦБС поступило 1887 грн,  по ЦРБ – 1367 грн, РДБ – 520 грн. Всі кошти  використано на придбання книг.

    Протягом року поповнювалася матеріально-технічна база СБФ.

    Бібліотеки тісно співпрацюють з органами місцевого самоврядування, районним центром зайнятості, радою ветеранів, спілкою афганців, дошкільними та навчальними закладами, громадськими організаціями. Масові заходи проводяться спільно з працівниками сільських будинків культури та клубів.

    Бібліотекарі приймають активну участь у житті громад, є депутатами сільських рад,  головами комісії з питань соціально-економічного і культурного розвитку села, головами та членами рад ветеранів та обрядових комісій, учасниками художньої самодіяльності. Постійно задіяні у районних та місцевих заходах, на суботниках, проводять перепис сільського господарства у населення, збір картоплі від жителів громади для районної лікарні. Бібліотечні працівники сільських громад активно співпрацюють з волонтерами, проводили збір коштів,  продуктів харчування та одягу в зону АТО.

    – Дійсно, багато робіт проводиться для розвитку централізованої бібліотечної системи. В кінці року закінчується ремонт краєзнавчого музею, а з січня місяця 2019 року  планується оформлення експозицій музейних кімнат. Далі планується капітальний ремонт приміщення районної бібліотеки та інклюзивно-ресурсного центру, – зазначив Сергій Джоболда.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь