A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обговорили механізм виплати житлових субсидій у грошовій формі

Дата: 28.02.2019 12:46
Кількість переглядів: 667

 

Фото без опису

 

  27 лютого під головуванням першого заступника голови РДА Валентини Стилик відбулася нарада щодо організації роботи по виплаті житлових субсидій у грошовій формі в березні 2019 року.

  У ній взяли участь представники управління з питань праці і соціального захисту Чорнобаївської РДА, ПФУ, «Укрпошти», «Ощадбанку» та підприємств-надавачів послуг.

  Як розповіла начальник відділу грошових виплат і компенсацій Юлія Хоменко, в Україні працюватимуть два механізми надання житлових субсидій, які передбачають перерахування коштів у безготівковій формі на рахунок для виплати житлових субсидій в АТ «Ощадбанк» та виплату готівкових коштів безпосередньо одержувачам субсидій.

  Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2018 року № 1176 «Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі» з 1 січня 2019 року у безготівковій формі надаються житлові субсидії тим господарствам, які вперше звернулися за її отриманням у 2019 році. Виплата таких субсидій здійснюватиметься шляхом перерахування коштів АТ «Ощадбанк» з рахунка для виплат житлової субсидії на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг з наданням реєстрів нарахованих сум платежів одержувачів субсидій.

  Зекономлені субсидії споживач зможе отримати після завершення опалювального сезону. За підсумками опалювального сезону суми невикористаних коштів перераховуються з рахунка для виплати житлових субсидій на поточні рахунки одержувачів житлової субсидії в АТ «Ощадбанк», що відкриваються банком одержувачу житлової субсидії на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору.

  Станом на 27.02.2019 року в управлінні з питань праці і соціального захисту населення 131 особі призначено житлову субсидію з січня-лютого 2019 року.

   Разом з тим, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 року № 62 з березня 2019 року запроваджується механізм виплати субсидій у готівковій формі кожному одержувачу субсидії, якому призначено субсидію з 2018 року. За вимогами пункту 18 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року № 848 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року № 62), громадянам, які звернулися за призначенням житлової субсидії до 31 грудня 2018 року виплата житлових субсидій у готівковій формі здійснюється:

  • особам, які одержують пенсії – Мінсоцполітики через Пенсійний фонд України шляхом перерахування органами Пенсійного фонду України коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта»,  де особа одержує пенсію одночасно з виплатою пенсії;
  • особам, які не одержують пенсії – Мінсоцполітики через АТ «Ощадбанк» шляхом перерахування коштів для здійснення грошових переказів через платіжну систему «Система термінових переказів «Швидка копійка» або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті а АТ «Ощадбанк». Для цього необхідно після 12 березня 2019 року звернутись до будь-якого відділення банку з паспортом та ідентифікаційним номером.

   Враховуючи те, що субсидія призначається в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування комунальними послугами, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», кошти споживачів, зекономлені у разі споживання комунальних послуг у обсязі меншому ніж соціальні нормативи в кожному розрахунковому періоді (місяці), залишатимуться у розпорядженні одержувача субсидії.

    Враховуючи те, що житлова субсидія – це державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, важливим є питання щодо спрямування отриманих громадянами коштів на оплату саме житлово-комунальних послуг.  Відповідно до п. 18 Положення для призначення житлових субсидій громадяни, яким житлова субсидія надається у грошовій формі (у тому числі готівковій), зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої їм готівкою.

   19 лютого 2019 року управлінням з питань праці і соціального захисту населення було сформовано та передано до Мінсоцполітики реєстр одержувачів житлової субсидії у поточному місяці для її виплати у готівковій формі. Згідно з реєстром 6191 особі буде виплачена житлова субсидія готівкою на суму 11788766,65 грн., з них через Пенсійний фонд – 4234 особам на суму 8549700,96 грн. та через Ощадбанк – 1957 особам на суму 3239065,69 грн.   

  Як розповів керуючий філії Чорнобаївського відділення «Ощадбанк» Володимир Хорошковський, виплати субсидій через «Ощадбанк» розпочнуться з 12 березня і триватимуть до 22 березня. У цей час робота відділення буде продовжена на одну годину – до 18.00. З метою уникнення черг у банку порекомендували звертатися до відділень Ощадного банку з паспортом та кодом для відкриття рахунку, починаючи з 1 березня поточного року. В такому випадку субсидію за лютий, а в подальшому за березень та квітень буде виплачено не разовим дорученням, а на раніше відкритий рахунок. Одночасно повідомляємо, що особам, які отримують через Ощадний банк заробітну плату та пенсію, субсидія буде зарахована на їхні пенсійні та зарплатні рахунки без додаткового звернення.

 

За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь