A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

9 МІЛЬЙОНІВ ПЕНСІОНЕРІВ ЧЕКАЮТЬ НА СПРАВЕДЛИВЕ РІШЕННЯ ПАРЛАМЕНТУ

Дата: 26.09.2017 12:40
Кількість переглядів: 523

    За останні два дні на «гарячі лінії» управлінь Фонду, до Контакт-центру, газети «Пенсійний кур’єр» звернулась велика кількість пенсіонерів, стурбованих питанням очікуваного перерахунку пенсій з 1 жовтня.

    Ми попросили прокоментувати ситуацію, що склалась, Голову правління Пенсійного фонду України - Олексія ЗАРУДНОГО.

    - Шановний Олексію Борисовичу, всім відомо, що 21 вересня Верховна рада повинна була прийняти доленосний Закон про пенсійну реформу, який передбачає підвищення пенсій для більшості пенсіонерів вже з 1 жовтня. Але сталося не так, як передбачалося. Депутати перенесли розгляд цього питання на 3 жовтня. Як у цьому разі? Чи встигне Пенсійний фонд перерахувати пенсії, і чи отримають все ж пенсіонери таке довгоочікуване підвищення уже у жовтні?

     - Так, ми всі очікували прийняття цього Закону. Я кажу ВСІ - невипадково. Це не тільки 9 мільйонів пенсіонерів, а й вся система Пенсійного фонду. Адже була проведена кропітка підготовча робота, для здійснення перерахунку саме з 1 жовтня. Опрацьовувалось програмне забезпечення, проводились попередні перерахунки, перевірки. Ми були повністю готові для проведення таких перерахунків, як то кажуть, були на низькому старті.

    Наведу простий приклад. Звичайний процес щомісячного нарахування пенсій займає в середньому 4 – 5 днів, а процес нарахування пенсійних виплат, що передбачає масовий перерахунок – 10 - 12.  Враховуючи те, що виплатний період в країні починається з кожного четвертого числа місяця, за який нараховано пенсію, навіть за умови прийняття Закону 21 вересня,  ми б встигли зробити його, як то кажуть «впритик». А за тих обставин, що склались, це  може затягнутись аж до кінця жовтня.

    - Тобто у разі, якщо Закон буде прийнято 3 жовтня, пенсіонери можуть і не отримати цього місяця пенсії у нових розмірах? Чи все ж таки Пенсійний фонд в котрий раз змобілізується і проведе такий перерахунок?

    - Так! Обов’язково це буде в жовтні. Голова Уряду поставив перед нами чітку задачу, у разі прийняття Закону третього жовтня, провести осучаснення пенсій саме у цьому місяці. Для фахівців, хто знається на питаннях здійснення масових перерахунків, зрозуміло, що це дуже не просте завдання. Але йдеться про збільшення пенсій для 9 мільйонів людей, для яких ці виплати чи не єдиний засіб існування. Ми не маємо права на зволікання, адже люди можуть не отримати свої гроші.

    Проте якщо вирішення питання, тобто прийняття законопроекту, знов затягнеться у часі, то Пенсійний фонд, навіть за величезного бажання і докладання надлюдських зусиль, не зможе перерахувати жовтневі пенсії. Тому прийняття цього Закону повинно відбуватись під грифом «ПОНАДТЕРМІНОВО».

    - Але ж Ви знаєте всі норми цього законопроекту, то хіба не можна попередньо все перерахувати, підготувати, а за умови прийняття виплатити пенсії у нових розмірах, швидше за ті терміни, що ви назвали?

    - Як я вже казав, попередню підготовчу роботу ми провели. Але нам потрібна остаточна версія закону. Зміни, хоча б незначні, можуть внестись в сесійній залі навіть в останній момент. А будь-яка зміна впливає на методику перерахунку. Ми не можемо і не маємо права робити приблизні перерахунки. Це ж не просто цифри, а різні нюанси, як кому зараховувати стаж, заробіток тощо. Перерахунок – це складний процес, це не просто взяти і збільшити пенсію на певний процент. Це зміни у складових, від яких залежить розмір пенсії. А головне, це люди, які очікують справедливого підвищення. Тому, образно кажучи, кожна літера закону, кожна кома може вартувати пенсіонеру певну суму гривень.

    - Щодо коштів. А чи вистачає грошей у Пенсійного фонду на таке масове підвищення пенсій?

    - До осучаснення пенсій ми фінансово готові. На сьогодні наші надходження збільшились понадпланово більш ніж на 14 млрд. Ми працювали, акумулювали ці кошти. І як результат, - готові зробити людям перерахунок. А то виходить парадоксальна ситуація. Бувало в нашій історії так, що депутати приймали якесь важливе рішення, але грошей чи  організаційних ресурсів на його реалізацію у держави не було. А тут! Є гроші, є усі можливості, а закон, на який чекає півдержави – ДОСІ НЕ ПРОГОЛОСОВАНИЙ!

    Тому ще раз наголошую: єдине, що зараз потрібно – ТЕРМІНОВЕ ПРИЙНЯТТЯ ЗАКОНУ ДЕПУТАТАМИ.

    - Чи можете Ви заспокоїти пенсіонерів. Все ж, є в них шанс отримати підвищені пенсії вже у жовтні?

    - Я, як і все українське суспільство, сподіваюся, що депутатський корпус збереться, консолідується і врешті прийме це доленосне рішення, аби запустити у дію механізм осучаснення  пенсій. А ми, як сказав прем’єр-міністр, в свою чергу, будемо працювати 24 години на добу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь