A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На нараді в райдержадміністрації обговорили шляхи профілактики та боротьби зі сказом в Чорнобаївському районі

Дата: 06.08.2018 12:35
Кількість переглядів: 666

    Враховуючи природне поширення сказу, заходи по боротьбі з ним здійснюються комплексно районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби, лісовим господарством, закладами охорони здоров'я, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

    Як зазначає начальник районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Василь Катеруша в 2018 році на території району було зареєстровано 8 випадків сказу в 5-ти населених пунктах району. Це  Богодухівська с/р с.Головатівка – 3 випадки (кіт, 2 ВРХ); Крутьківська  с/р, с.Крутьки 1 випадок (кіт); Жовнинська с/р, с.Жовнино 1 випадок (кіт);  смт Чорнобай – два випадки (кіт, тхір), с.Старий Коврай 1 випадок (кіт).

    На території сільських рад та прилеглі угіддя рішенням ДНПК було накладено карантинні обмеження, розроблено комплексні плани по ліквідації захворювання. На даний час з усіх вищеперечислених громад карантинні обмеження не знято, через недостатнє виконання комплексного плану оздоровчих заходів та виникнення повторних випадків захворювання на сказ.

    На виконання плану протиепізоотичних заходів з початку 2018 року щеплено проти сказу 1889 голів собак, 1334 котів, 2771 голів ВРХ (в сільгосппідприємствах району за їх рахунок), 18 ДРХ.

    В розрізі неблагополучних пунктів привито проти сказу:

  • смт Чорнобай 428 собак та 473 коти;
  • с.Головатівка, Богодухівської сільської ради  56 собак,75 котів;
  • с.Крутьки  - 179 собак,120 котів;
  • с.Жовнино – 131собаки, 72 котів.

    При нормі щільності червоної лисиці 0,5-1 гол на 1000 га угідь, та згідно поданої інформації ТОВ МРГ «Чорнобаївське» 0,88 особин на 1000 га. угідь, фактична  щільність поголів’я червоної лисиці може бути вища в рази.

    Подання ж неточних відомостей ТОВ МРГ «Чорнобаївське» не дає підстави управлінню лісового господарства надати дозвіл на відстріл лисиць  поза мисливським сезоном. В результаті популяція лисиць зростає неймовірними темпами.

    – Щоб уникнути ситуацій подальшого розповсюдження сказу ТОВ МРГ необхідно «Чорнобаївське» налагодити систему заходів по доведенню чисельності популяції червоної лисиці до науково обґрунтованої норми 0,5 – 1 гол на 1000 га мисливських угідь. Селищному та сільським головам рекомендувати підписати угоди щодо регулювання чисельності диких тварин,  – зазначив Сергій Джоболда.

    – На привеликий жаль проблемним питанням є закупівля антирабічної вакцини. Лише Чорнобаївською селищною радою було за власні кошти закуплено 300 доз антирабічної вакцини, хоча інформативні листи щодо даного питання було надіслано в усі без винятку сільські ради, – говорить Василь Катеруша. – За рахунок коштів державного бюджету в 2018 році було отримано 3,1 тис. доз при плановій потребі 14 тисяч доз.

    На даний час неврегульованим залишається питання чисельності бродячих тварин в населених пунктах району, адже будь яке фізичне знищення даного контингенту тварин заборонено законодавством та тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Єдиним прийняти методом є відлов бродячих тварин, їх стерилізація хірургічним або хімічним методом та після проведення профілактичних обробок повернення в навколишнє середовище.

    Обласною радою рішенням прийнято Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в Черкаській області на 2016 – 2020 р.р. Програма передбачає побудову мережі притулків в районах області з операційними блоками для стерилізації тварин, засобами відлову тварин та обладнання території для їх утримання. Фінансування програми передбачено за рахунок Державного та місцевих бюджетів, грантів та спонсорських коштів. Чорнобаївська районна рада затвердила таку ж програму.

    – Програма аналогічного змісту повинна бути прийнята і в територіальних громадах району, згідно якої будуть передбачуватися кошти та підписуватися договори  щодо врегулювання чисельності диких тварин, – зазначив очільник району.

    Протягом семи місяців 2018 року було зареєстровано 23 покуси людей тваринами, і знову ж з них 18 випадків нанесення покусів домашніми не вакцинованими проти сказу тваринами.

    Спеціалістами державних установ ветеринарної медицини проводяться заходи по профілактиці сказу методами подвірного обходу домоволодінь. Можна звертатися і безпосередньо до районної лікарні ветмедицини та дільничних установ в робочі дні протягом робочого часу.

    З метою популяризації серед населення профілактики сказу, проводяться   бесіди з власниками тварин.

    Звернувшись до в.о.головного лікаря Чорнобаївської ЦРЛ Сергія Чуби Сергій Джоболда акцентував увагу на своєчасній закупівлі лікарських препаратів для лікування сказу після укусів тварин.

    Також очільник району наголосив на постійному проведенні моніторингових дослідження диких тварин відстріляних в мисливських угіддях району на сказ, забезпеченні максимального охоплення щепленням проти сказу собак та котів в усіх населених пунктах району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь