A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

ВИКОНАВЧОЮ СЛУЖБОЮ ЧЕРКАЩИНИ ЗА І КВАРТАЛ 2019 РОКУ СТЯГНУТО МАЙЖЕ 3 МЛН ГРН ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО ЗАРОБІТНІЙ ПЛАТІ

Дата: 14.05.2019 12:29
Кількість переглядів: 561

Фото без опису

Заробітна плата – це одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави, і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Проблема несвоєчасної виплати заробітної плати – одна з найгостріших соціальних проблем, яка до цього часу не розв’язана, чим порушуються права працівників на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, своєчасне одержання винагороди за працю, гарантовані статтями 43 та 48 Конституції України.

         «Ми боремося з цим явищем усіма можливими законними способами. За час від початку кампанії по стягненню заборгованості із з/п маємо відчутні результати. Одним із прикладів є ситуація з КП «Аеропорт Черкаси». Завдяки роботі державних виконавців Соснівського ВДВС м. Черкаси ГТУЮ у Черкаській області протягом І кварталу стягнуто та перераховано стягувачам заборгованіть по з/п у сумі 53 394,00 грн», – повідомив начальник ГТУЮ у Черкаській області Олександр Свіренюк.

Станом на 10.05.2019 найбільшими боржниками залишаються ПАТ «АЗОТ» (2 707 325 грн), ПАТ «Дашуківські бентоніти» (1 725 531 грн), ПАТ «ЧПЗ» (496 608 грн).

         Загалом, станом на 10.05.2019, державними виконавцями Черкащини стягнуто 2 900 601 грн заборгованості по заробітній платі.

Що робити, якщо вам не виплачують з/п? – консультує Олександр Свіренюк.
 

З чого почати, якщо мені не виплачують зарплату?

Ви можете отримати безкоштовну юридичну консультацію, звернувшись до колл-центру Міністерства юстиції України (тел. 044 364 23 93) або до єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги (тел. 0 800 213 103).

Також можна захищати свої права у позасудовому або судовому порядку. 

 

В позасудовому порядку: 

1. Звернутися до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати, а також про компенсацію втрати її частини у зв'язку із порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги.

2. Звернутися із заявою до комісії по трудових спорах (у разі її наявності) без обмеження будь-яким строком. Трудовий спір підлягає розгляду, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах із роботодавцем. 

Комісія зобов'язана розглянути спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Спори повинні розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу.

Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою. За бажанням працівника при розгляді спору від його імені може виступати його представник. У разі незгоди, рішення комісії можна оскаржити до суду в десятиденний строк з дня вручення виписки з протоколу засідання комісії, чи його копії.

Рішення комісії по трудових спорах підлягає виконанню роботодавцем у триденний строк після закінчення строку на його оскарження.

У судовому порядку, працівник може звернутися до суду в рамках: 

  • наказного провадження (вимога працівника про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати є безспірною);
  • позовного провадження (наявний спір щодо розміру заборгованості з виплати заробітної плати та/або права на її отримання).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь