A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

На нараді розглянули шляхи вирішення проблемних питань у сфері земельних відносин

Дата: 30.03.2018 12:12
Кількість переглядів: 704

Фото без опису

    29 березня під керівництвом голови Чорнобаївської райдержадміністрації Сергія Джоболди пройшла нарада з сільськими головами району щодо шляхів вирішення проблемних питань у сфері земельних відносин.

Фото без опису

    На ній були присутні представники Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області – в. о. заступника начальника – начальник відділу контролю за використанням та охороною земель Оксана Яковенко, начальник відділу організаційного та господарського забезпечення Людмила Пазинич та начальник відділу у Чорнобаївському районі Юрій Петренко,  голова громадської організації «Спілка воїнів АТО "Черкащани" Чорнобаївського району" Микола Костенко , представники сільськогосподарських  підприємств та фермерських господарств, учасники АТО, представники громадськості та засобів масової інформації.

    Як розповіла на початку наради начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука, в Чорнобаївському районі нараховується 155,3 тис. га земель, під водою – 35,7 тис. га, суходолом 111,79 тис. га, в т.ч. зайнято лісами 7,9 тис. га. Під сільськогосподарськими угіддями 103,3 тис. Рілля займає 93,5 тис. га, що становить 90,5% від сільськогосподарських угідь.

    Сьогодні в оренді перебуває 65 тис. га землі. З орендодавцями укладено 23640 договорів на оренду земельних паїв. Вартість землі – 3 млрд 34 млн 174 тис. грн. Сума виплаченої орендної плати за 2017 рік сягнула 213,2 млн грн. Сума орендної плати на 1 га – 3276 грн. Це один із кращих показників в області. Середній відсоток орендної плати становить – 7. Але якщо відсоток орендної плати за оренду земельних паїв становить 7, то відсоток орендної плати за землі державної власності – 5. Найвищий відсоток (8%) сплачують СТОВ «Світанок», ТОВ ім. Шевченка, СТОВ «Лан», СТОВ «Дніпро», СТОВ «Красенівське» та СТОВ «Надія».  Решта господарств сплачують по 4,5 %.

    На нараді піднімалися питання, які хвилюють багатьох жителів району. Зокрема, ішлося про надання Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області земельних ділянок за межами населеного пункту без погодження з органами місцевого самоврядування та надання земель особам , які проживають  за десятки і сотні кілометрів. Такі випадки є по Богодухівській, Вереміївській, Привітненській, Новожиттівській сільських радах.

Фото без опису

    Сільські голови говорили також про те, що вони не завжди мають інформацію про нових землекористувачів, що не дає змоги здійснювати контроль за надходженням коштів до бюджетів .

    Представники громадської організації «Спілка воїнів АТО "Черкащани" Чорнобаївського району" піднімали питання затримки  та відмов у виділенні земельних ділянок учасникам АТО з району.   Сергій Джоболда попросив представників Держгеокадастру якнайшвидше   вирішити дані питання, адже   вирішення  їх більшої частини триває до двох років.

    Також обговорювали питання створення громадських пасовищ. На сьогодні  громадське пасовище створено лише по Франківській сільській раді, хоча  потреба у їх створенні є в Крутьківській, Красенівській, Іркліївській, Новожиттівській сільських радах. Піднімалася проблема передачі у власність та розорювання   пасовищ у Красенівській, Мельниківській, Великобурімській, Крутьківській сільських радах.

    Задавалися питання щодо процедури оформлення права користування сільськогосподарськими підприємствами на земельні ділянки, на яких розміщені господарські двори та полезахисні лісосмуги, польові дороги.  Піднімалися й інші проблемні питання.

Фото без опису

    Представники Держгеокадастру надали роз’яснення по  визначених законодавством  діях управління  у вирішенні  звернень громадян. Питання, які потребують конкретизації  та уточнення, були занотовані,  Оксана Віталіївна та Людмила Сергіївна завірили присутніх, що всі вони будуть розглянуті і на них буде надано письмові відповіді.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь