A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У Чорнобаївському районі мають створити дві великі ОТГ – Чорнобаївську та Іркліївську

Дата: 12.09.2018 12:05
Кількість переглядів: 1542

Фото без опису

Фото без опису

    11 вересня під керівництвом голови Чорнобаївської РДА Сергія Джоболди відбулася нарада з  селищним та сільськими головами. На ній розглянули питання про зміни в законодавстві щодо оподаткування земель лісогосподарського призначення, черговий призов громадян на строкову військову службу в жовтні-листопаді 2018 року та про стан  і перспективи добровільного об’єднання територіальних громад.

    Як розповів головний лісничий Золотоніського лісгоспу Ігор Міщенко, Законом України від 10.07.2018 №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» була внесена поправка, що передбачає новий податок. Закон набув чинності 15 серпня 2018 року. При застосуванні нових норм, окрім рентної плати, передбачається на всі лісові землі ще один податок – так званий земельний податок на лісові землі – від 0 до 5% від вартості земель. Рішення щодо величини цього відсотка повинні приймати органи місцевого самоврядування.

   На сьогодні площа угідь Золотоніського лісгоспу становить понад 24 тис. га. Відповідно, якщо буде встановлено податок на рівні 5%, лісгосп змушений буде заплатити 41,5 млн грн податків, що є непосильною ношею для підприємства. Площа лісових угідь Золотоніського лісгоспу в Чорнобаївському районі становить 2407,9 га. Це сільські ради Великої Бурімки, Мохнача, Лящівки, Кліщинців, Придніпровського, Жовнино, Вереміївки, Васютинців, Ірклієва. При встановленні податку на рівні 5% на ці угіддя, лісгоспу потріно буде заплатити більше 4 млн грн. Тож Ігор Віталійович звернувся до представників сільських рад із проханням встановити податок у прийнятних межах, що відповідають фінансовим можливостям підприємства (на рівні 0,05%), щоб держлісгосп мав змогу функціонувати і зберегти лісівничий колектив. Якщо держлісгосп збанкрутіє, перед громадами постануть питання забезпечення пільговими дровами, контролю за вирубкою, поновлення лісових насаджень та інші.

   - Питання встановлення податку на лісові землі двояке. Адже воно з одного боку стосується наповнення бюджету, а з іншого – утримання та функціонування підприємства. Тому сільським радам потрібно визначитися і прийняти рішення, яке б дало змогу підприємству працювати і надалі, - зазначив Сергій Джоболда.

   По питанню чергового призову громадян на строкову військову службу в жовтні-листопаді 2018 року доповів в.о. районного військового комісара Вадим Купрій. На сьогодні в районі призову підлягає 563 особи. План на осінній призов – 24 чоловіки. Крім цього, цього року призов продовжено на один місяць - до грудня.

    Вадим Петрович наголосив на високому рівні неявки призовників на проходження медогляду. Так, за його словами, рівень неявки по району становить 71%. Є сільські ради, де на проходження медогляду не з’явилися 80%, 90% і навіть 100% призовників. Тож він попросив сільських голів, на яких покладено обов’язок оповіщення призовників, приділити більше уваги цьому питанню.

    - Навесні після проведення роз’яснювальної роботи про переваги військової служби наш район виконав план по призову більш ніж на 100%. Тож я думаю, що ми недопрацьовуємо сааме в плані інформування. На сьогодні строковикам та контрактникам держава надає дуже багато пільг. Тож я думаю, що серед майже 600 осіб, які підлягають призову, є ті, які хочуть ними скористатися, - зазначив Сергій Джоболда.

    Третім питанням розглянули перспективи добровільного об’єднання територіальних громад на території  Чорнобаївського району. Як зазначив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда, уже четвертий рік в Україні реалізується реформа децентралізації. Із самого початку реформи робота РДА була спрямована на створення кількох спроможних громад у районі. Були розроблені плани утворення 9, 7, 4 громад. Але коли почали аналізувати спроможність громад, то врешті-решт розробили проект на дві громади – Іркліївську і Чорнобаївську. До Іркліївскої ОТГ додатково мають увійти Васютинська, Вереміївська, Жовнинська, Кліщинська, Москаленківська, Першотравнева, Придніпровська, Староковрайська та Тимченківська сільські ради. Інші населені пункти району мають стати частиною Чорнобаївської ОТГ. Саме таку структуру району і було подано до перспективного плану формування територій громад Черкаської області, за який депутати обласної ради мали проголосувати минулої п’ятниці. Однак це рішення не прийняли, його відправили на доопрацювання.

    До обговорення цього питання долучилися селищний голова Чорнобаю Алла Мірошниченко, сільський голова Хрестителевого Інна Бурган та сільський голова Лящівки Антоніна Карасовська.

    - Враховуючи те, що перспективний план обласною радою поки що не затверджено, у вас ще є час подумати, визначитися і прийняти рішення про те, в яку громаду хотів би увійти ваш населений пункт. Процес децентралізації є незворотнім. І ми повинні для себе зрозуміти, що іншого шляху, ніж об’єднання в ОТГ, для нас сьогодні немає, - звернувся до сільських голів Сергій Миколайович.

    Насамкінець голова РДА надав роз’яснення щодо ремонту доріг, який триває у районі на дорогах загального користування місцевого значення.

                                                                                               За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь