A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У межах сільських та селищної рад ліквідовано 289 несанкціонованих сміттєзвалищ

Дата: 09.07.2018 11:47
Кількість переглядів: 727

Фото без опису

    У сфері охорони навколишнього природного середовища у Чорнобаївському районі проводиться робота з охорони атмосферного повітря, поводження з відходами, охорони природних  ресурсів, розвитку заповідної справи. Про це йшлося сьогодні, 9 липня, на апаратній нараді в райдержадміністрації.

    Спільно з органами місцевого самоврядування в 2018 році проводились різні екологічні заходи, розповів начальник відділу виробництва сільськогосподарської продукції управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Олег Ткалич. Так, у передноворічний період було проведено акцію з охорони зелених насаджень,  в період цвітіння перших рослин – операцію «Первоцвіт 2018», у період виведення потомства – акцію «Сезон тиші» для диких тварин, за участі громадських організацій "Самооборона", "Відродження", "Екозахист" проведено двомісячник  з охорони водних біоресурсів на водних об'єктах району. Також було проведено акцію «Майбутнє лісу в твоїх руках», де в період суботника всіма організаціями і підприємствами району висаджувались саджанці кущів та дерев. Закладено парк площею близько 1 га в с. Богодухівка та оновлено парк в с. Скородистик, на 3 га якого  висаджено  близько 800 дерев різних порід.

    У 2017 році оголошено новий об'єкт природно-заповідного фонду – ботанічну пам'ятку природи "Загородищенський старожил" на площі 0,003 га в межах Іркліївської сільської ради. Наразі подано обґрунтування до обласної ради щодо оголошення двох нових гідрологічних заказників у межах Великоканівецької сільської ради та ландшафтного заказника  в межах Іркліївської сільської ради. Підготовлено кошториси та включено до обласної програми ОНПС заходи по винесенню меж існуючих об’єктів природо-заповідного фонду за рахунок коштів обласного та сільських бюджетів.

Фото без опису

    Уже протягом 4 років проводиться зариблення р. Ірклій та інших місцевих водойм. За рахунок коштів  обласної ради  на суму 50 тис. грн зариблено мальком коропа та товстолоба водойму у межах Великоканівецької сільської ради. В межах Ревбинської сільської ради  запущено малька риби в р. Ірклій на суму 6890 грн, в межах Лихолітської сільської ради на суму 20580 грн. У 2017 році за рахунок громадських активістів у водойму с. Савківка запущено 90 кг молодняка щуки.

    Підготовлено проектно-кошторисні документації та включено до обласної програми  на умовах співфінансування проведення заходів з покращення гідрологічного стану р. Ірклій  в межах Чорнобаївської селищної ради (очистка 4 км берегів) та ставка площею 3,7 га в с. Хрестителеве.

    Залишаються важливими питання технічного переоснащення очисних споруд в смт Чорнобай. Вже виготовлено проектно-кошторисну документацію  та включено це питання до обласної програми з охорони навколишнього середовища. У 2016 та 2017 роках даний проект подавався на конкурс до Державного Фонду охорони навколишнього природного середовища. У 2018 році даний проект подано на конкурс до Державного фонду Регіонального розвитку.

    За рахунок коштів  місцевих бюджетів сільськими радами проводяться  заходи  з озеленення населених пунктів  та утилізації твердих побутових відходів. Так, до програми охорони навколишнього середовища включено заходи  з придбання спецтехніки: це сміттєвози для с. Іркліїв та смт Чорнобай та трактори для сіл Богодухівка та Кліщинці. Уже проведено конкурс на співфінансування природоохоронних заходів за рахунок  сільських та обласного бюджету, в результаті Кліщинське комунальне підприємство отримало новий трактор, найближчим часом розпочнуться роботи  по очистці ставка в с. Хрестителеве. Готується документація по реконструкції Васютинського дендропарку, та планується придбання трактора для збирання та транспортування твердих побутових відходів на території Франківської сільської ради. Ці заходи будуть включені до  обласної програми охорони навколишнього природного середовища та при оголошенні конкурсу подані запити на співфінансування з обласного бюджету.

    На території району в сфері охорони навколишнього природного середовища діють дві громадські організації та 4 громадських екологічних інспекторів. Членами організацій проводилось очищення берегів річок від сміття. Взимку, з метою недопущення загибелі риби, проводилась аерація води.

Фото без опису

    Про ситуацію зі сміттєзвалищами та поводженням із відходами розповів головний спеціаліст сектору містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства РДА Руслан Кириченко. За його словами, на території району діє 35 сміттєзвалищ загальною площею 23,64 га. В смт Чорнобай встановлено блок для переробки органічних і полімерних відходів БКР – 003 – 02 ФОП Чорненко М.М., для забезпечення роботи якого передбачено роздільне збирання відходів. Наразі завершується виготовлення дозвільних документів в Управлінні екології Черкаської ОДА, але підприємство вже може приймати сировину на обробку. Чорнобаївською селищною радою придбано та встановлено 26 сміттєвих контейнерів для пластику на суму 67,4 тис грн., та для скла 15 шт на суму 94,5 тис. грн  які встановлені біля багатоквартирних будинків.

    Схеми санітарного очищення населених пунктів району розроблені та затверджені 30 громадами. На території району діє постійно діюча комісія по поводженню з безхазяйними відходами. Станом на 01.07.2018 в межах 29 сільських та селищної рад ліквідовано 289 несанкціонованих сміттєзвалищ, де зібрано 8,72 тону побутових відходів з четвертим ступенем небезпечності.

    Після обговорення заходів щодо збереження довкілля та реалізації природоохоронних проектів голова райдержадміністрації Сергій Джоболда дав доручення управлінню АПР та фінансовому управлінню надати рекомендації сільським і селищній раді щодо ефективнішого використання коштів природоохоронного фонду територіальними громадами району до кінця року. А сектору містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації доручив попрацювати спільно із сільськими радами щодо поширення практики роздільного збору сміття по селах району.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

  

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь