A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

«Як уникнути штрафів Держпраці?»: відбувся круглий стіл із питань дотримання норм законодавства про працю

Дата: 14.02.2019 11:43
Кількість переглядів: 1307

13 лютого відбулося засідання круглого столу на тему: «Дотримання норм законодавства про працю».

На нього були запрошені начальник відділу юридичного забезпечення управління Держпраці в Черкаській області Галина Зосіч, головний державний інспектор Марина Шевченко, завідувач сектору з питань експертизи умов праці Олена Нікітенко, головний державний інспектор праці Володимир Яворський, сільські голови, керівники та представники підприємств, установ, організацій, керівники структурних підрозділів РДА та приватні підприємці району.

  • Ми зараз переживаємо часи, коли не завжди легко знайти роботу, тому часто люди, влаштовуючись на роботу мало переймаються всіма нюансами свого працевлаштування. Цим подекуди користуються недобросовісні роботодавці і навмисне нехтують правилами офіційного оформлення працівників. Найчастіше такі порушення фіксуються у сфері торгівлі, надання послуг населенню та охоронних фірмах.  Порушення відбуваються через незнання працівниками своїх прав. А страждають від цього усі. Тож нині посилено відповідальність за порушення трудового законодавства, відповідним органам, а саме управлінням Держпраці, ДФС, ПФУ надано повноваження по проведенню перевірок і суттєво збільшені штрафні санкції, - розпочав зустріч голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.

Начальник відділу юридичного забезпечення управління Держпраці в Черкаській області Галина Зосіч зауважила, що зараз у країні ведеться боротьба з нелегальною зайнятістю. Внаслідок багаторічної практики склалося, що всі контакти із контролюючими органами зводяться до проведення контрольних заходів і завершуються в основному негативно.  Ситуація під час перевірок є напруженою і не налаштовує на діалог.А між тим саме такий діалог має бути між бізнесом і контролюючими органами.

  • Підходи в державі міняються і в наш час ми спостерігаємо багато позитивних змін. Діяльність управління Держпраці спрямовується на превентивну роботу, все частіше проводиться роз’яснювальна робота для того, щоб уникнути порушень. За мету ставиться забезпечення дотримання законодавства про працю, а не покарання за його порушення. Ми відкриті до діалогу, готові допомагати вам уникнути порушень законодавства. Оскільки це є наша спільна мета, - розповіла Галина Василівна.

Завідувач сектору з питань експертизи умов праці Олена Нікітенко роз’яснила, що перевіряється під час заходів з перевірки охорони праці, навела типові помилки та відповідальність за їх порушення. А головний державний інспектор Марина Шевченко надала роз’яснення щодо перевірок з питань дотримання законодавства про працю.

Найбільше запитань у присутніх викликало питання про укладення цивільно-правових договорів. Особливо цим питанням цікавилися сільські голови, які таким чином наймають інструкторів по спорту, громадських помічників дільничного інспектора поліції та працівників для здійснення робіт по благоустрою. Також присутніх цікавила різниця між посадовим окладом і мінімальною заробітною платнею, співвідношення заробітних плат у різних працівників, доплати до мінімальної зарплатні у разі неповного виробітку працівником годин з вини підприємства, питання отримання дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та інші.  З усім питань їм були надані відповідні пояснення.

  • Працівники повинні бути захищені і в питаннях офіційного працевлаштування, і в питаннях оплати праці та безпечних умов роботи – це безперечно. Враховуючи те, що нинішні штрафні санкції за порушення законодавства про працю можуть завершитися навіть банкрутством підприємців, усім роботодавцям слід звернути на це увагу і привести трудові відносини з працівниками у відповідність до законодавства, - зауважив Сергій Джоболда.

Пропонуємо вам роз’яснення із питань, які найбільше зацікавили присутніх на круглому столі.

 

Які бувають перевірки і їх підстави

Державна служба України з питань праці є контролюючим органом, який наділений широкими повноваженнями у різних сферах діяльності.Здійснення державного контролю та нагляду за дотриманням законодавства про працю, а також з охорони праці є пріоритетними напрямками діяльності управління. Чинне законодавство передбачає різні форми і процедури для проведення таких заходів, різні наслідки та відповідальність. Заходи контролю з питань дотримання законодавства про працю здійснюються  у формі інспекційних відвідувань і носять виключно позаплановий характер. А заходи, в ході яких перевіряються заходи з охорони праці, проводяться у ході планових і позапланових перевірок.

Порядок здійснення заходів контролю з питань дотримання законодавства про працю встановлений постановою Кабінету міністрів України від 26 квітня 2017 року №295, де зафіксовано порядок проведення перевірок, підстави, права і обов’язки обох сторін. Згідно цього порядку держконтроль здійснюється у формі проведення інспекційних відвідувань та невиїзних інспектувань. Інспекційні відвідування проводяться за місцем здійснення діяльності, невиїзні – в приміщенні управління.

Підставою для проведення інспекційного відвідування може бути як звернення фізичної особи щодо порушення її прав, так і інформація від державних органів: ПФУ, ДФС, Держстату. Цікавою є підстава про проведення інспекційного відвідування за рішенням керівника управління Держпраці. Він, отримавши інформацію з будь-яких доступних джерел, наприклад, стаття у пресі, коментарі біля новин, може видати наказ про перевірку дотримання трудового законодавства. На підставі наказу видається направлення на проведення інспекційного відвідування.

 

Як проходить перевірка

Інспекційні відвідування проводять інспектори праці. Їхні повноваження підтверджуються службовими посвідченнями. Реєстр посвідчень є на офіційному сайті органів Держпраці. Якщо фото, номер або термін дії документа не збігаються, або ж посвідчення взагалі немає у реєстрі, можна не допускати такого інспектора до перевірки. У разі виникнення підозри слід звертатися в підрозділи Національної поліції або управлінь Держпраці.

Прибувши на місце перевірки, інспектор повідомляє про те, що він прибув для проведення заходів. Якщо інспектор проводить перевірку з питань виявлення незадекларованої праці, він має право не повідомляти про своє прибуття. Він може почати свій візит із ведення аудіо-, відео- чи фотофіксації території підприємства. Починаючи свій візит, він надає об’єкту відвідування своє посвідчення і копію направлення на проведення інспекційного відвідування. Відсутність або ненадання інших документів не є підставою для недопуску інспектора до перевірки. Часто підприємці вимагають ознайомити їх із підставою проведення перевірки у них, однак інспектор не зобов’язаний цього робити. Більше того, йому заборонено розголошувати джерело скарги на порушення трудового законодавства. Інспектори можуть проводити фото- і відеофіксацію свого візиту. За недопуск до проведення перевірки підприємці несуть відповідальність у вигляді штрафу: якщо не перевіряється питання неоформленої праці – у трикратному розмірі мінімальної зарплатні, якщо перевіряється питання незадекларованої праці – стократний розмір мінімальної зарплатні.

Інспектори насамперед перевіряють правильність оформлення трудових відносин з працівниками: наявність наказів про прийняття на роботу, заповнених трудових книжок, штатний розклад і робочий графік, відомості по виплаті заробітної плати.Перевіряють також, чи немає оформлення співробітника на неповний робочий день при фактичний роботі повний робочий час, дотримання компанією термінів і розмірів виплати заробітної плати.Інспектори мають право не тільки знайомитися з документами, а й опитувати співробітників, їх керівників, як наодинці, так і в присутності свідків.

 

Виконання приписів та штрафи

За результатами інспектування складається акт у двох примірниках, а якщо виявлено порушення, то виноситься припис про їх усунення. Якщо є зауваження до акту, то вони подаються протягом трьох днів. А далі, залежно від виду порушення, може оштрафувати компанію (і її посадових осіб) чи ні.

Якщо роботодавець виконав припис і, наприклад, у встановлений термін виплатив працівникам компенсацію за затримку зарплати, то підстави для штрафу (за ст. 265 КЗпП) відсутні. Якщо розпорядження не виконано, то винні посадові особи штрафуються за ст. 41 КУпАП та ст. 265 КЗпП.

Але, якщо виявлені випадки неоформлених працівників або невиплати в повному обсязі зарплати, або виплата зарплати нижче мінімальної, то одночасно з внесенням приписи про усунення порушення накладається штраф. Незалежно від того, виправив його роботодавець чи ні.

Протягом одного місяця з дня накладення штрафу він має бути сплачений. Платіжку про сплату штрафу слід обов’язково передати у органи Держпраці. Адже якщо цього не зробити, через місяць управління Держпраці передає вимогу про стягнення штрафу у ДВС.

 

Як має бути оформлений працівник

При оформленні на роботу працівник подає заяву, роботодавець укладає з ним трудовий договір, видає наказ про прийняття особи на роботу та повідомляє про прийняття на роботу людини органи ДФС. Запис про прийом працівника на роботу вноситься до його трудової книжки.

Трудовий договір, сторонами якого є суб’єкт господарювання і найманий працівник  укладається відповідно до Кодексу законів про працю.При укладенні трудового договору, працівник зобов’язується виконувати роботу згідно кваліфікації та функціональних посадових обов’язків, дотримуватися правил внутрішнього розпорядку. У трудовому  договорі зазначається посада, сума зарплати, дата початку виконання робіт.

Розмір оплати праці  найманого працівника не може бути меншим за мінімальну заробітну плату. Зарплата повинна виплачуватися не рідше двох разів на місяць. При цьому повинен вестися табель обліку робочого часу та зарплатна відомість.

 

Особливості договорів цивільно-правового характеру

Як роз’яснили представники управління Держпраці, у разі укладення такого виду правовідносин, працівник зобов’язується  виконати певну роботу, або надати послугу, а роботодавець - оплатити її.Сторони укладають письмовий договір. Предметом договору є кінцевий результат, або послуга. Тоді як під час виконання робіт за трудовим договором оплачується сам процес. За виконання роботи або надання послуги виконавець отримує винагороду. Розмір винагороди визначено договором, він не залежить від розміру мінімальної заробітної плати.Термін оплати зазначено у договорі.

Певних соціальних гарантій при укладенні цивільно-правових договорів Цивільним кодексом України не передбачено. Так, наприклад, за цивільно-правовим договором працівнику не надаються оплачувані відпустки, не нараховується компенсація за невикористані дні відпустки, не проводиться індексація заробітної плати тощо.При укладенні цивільно-правової угоди,  роботодавець не зобов’язаний забезпечувати працівникові  належні та безпечні умови праці.Працівник, котрий погоджується виконувати роботу чи надавати послугу згідно з умовами цивільно-правового договору, самостійно організовує процес роботи, її виконання та забезпечує результат.

Цивільно - правовий договір  суб’єкт господарювання вправі укладати лише для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результату праці. Тобто, цивільно-правовий договір застосовується для реалізації визначених (найчастіше) разових робіт.Якщо ж робота, або надання послуги, яку виконує інша сторона договору, тобто, працівник,  має системний характер (робота виконується постійно, працівник постійно перебуває на своєму робочому місці, повний робочий день, отримує відповідну оплату  праці), то роботодавець у цьому випадку злісно  порушує чинне законодавство про працю.

                                                                                      За інформацією відділу організаційної роботи,                                                                                       інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь