A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Спільна конференція з питань погашення заборгованості з єдиного внеску відбулася 20 лютого в головному управлінні ДФС у Черкаській області

Дата: 06.03.2019 11:43
Кількість переглядів: 535


Фото без опису

 

 

 

 

Її учасники – керівництво, керівники профільних підрозділів головного управління ДФС в області та головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, громадська рада при головному управлінні ДФС у Черкаській області, керівники громадських підприємницьких організацій і підприємці з міст і районів області обговорили проблемні питання сплати єдиного внеску; розглянули конкретні ситуації підприємців – боржників; опрацювали закон та нормативні документи, які визначають порядок справляння єдиного внеску самозайнятими особами; напрацювали порядок обміну інформацією, канали інформування фізичних осіб про наявність недоїмки, важливість своєчасної сплати внеску та оперативного погашення заборгованості, а також визначили спільні заходи по доведенню черкащанам особливостей справляння ЄСВ і подання відповідної звітності.

Фото без опису

Заборгованість з єдиного внеску фізичних осіб Черкащини становить 61 відс. у загальній заборгованості з ЄСВ по області.За 2017-2018рр. таказаборгованість зросла в 5 разів.Фото без опису

За законом обов’язок із сплати єдиного внеску виникає у платників – самозайнятих осіб з дня їх державної реєстрації (а у членів фермерського господарства – з початком діяльності) та припиняється після державної реєстрації закриття (припинення) ФОП (після завершення діяльності – для членів фермерського господарства). При цьому сплата внеску проводиться за місяць, у якому відбулася така реєстрація/припинення. Відповідальність за несплату (несвоєчасну сплату) внеску та неподання (несвоєчасне подання) звіту значна.

Про облік ФОП – застрахованих осіб, їхній обов’язок щодо сплати єдиного внеску, подання звіту з ЄСВ, відповідальність та механізм застосування ДФС заходів з погашення заборгованості із внеску, а також про необхідність правильного перерахування ЄСВ та про повернення неправильно перерахованих сум платнику за його заявою розповіли Наталія Бойко та Віталій Таран, начальники відповідних профільних управлінь головного управління ДФС у Черкаській області та головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області.Фото без опису

На важливості правильногоформування та подання звіту з ЄСВ і його значення для застрахованої особи наголосили заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській областіОлександр Супряга та Віталій Таран. Окремо розглянуто питання звітності фізичних осіб, які мають право не сплачувати єдиний внесок. Пільговикам, які не зобов’язані сплачувати ЄСВ, взагалі не потрібно подавати звіт, а якщо вони його подали, то самостійно визначені суми єдиного внеску підлягають сплаті на загальних підставах.

Роботу ДФС по доведенню платникам єдиного внеску сум недоїмки висвітлили заступник начальника головного управління ДФС у Черкаській області Наталія Курілко та Наталія Бойко. Серед проблемних питань – невідповідність податкових адрес платників внеску фактичному місцю проживання та небажання платників отримувати вимоги ДФС по сплаті боргу (недоїмки). Заступник начальника головного управління ДФС в області наголосила, що підприємець, який свідомо не отримує такі вимоги, позбавляє себе права на їх адміністративне оскарження. Вона закликала громадські організації підприємців співпрацювати з ДФС по доведенню боржникам порядку роботи з боргом та важливості своєчасної сплати внеску.

Фото без опису

Проблеми, які виникають у фізичних осіб – платників внеску озвучила заступник голови громадської ради при головному управлінні ДФС у Черкаській області, голова Черкаської міської профспілкової організації ЧОП «Солідарність» Ольга Ракова. Це незнання підприємцями тонкощів справляння єдиного внеску та специфіки законодавства щодо ЄСВ, неможливість проведення звірки з ДФС по повній сумі боргу (недоїмки) разом із штрафними санкціями і пенею, проблеми з поверненням та/або перекидкою неправильно зарахованих сум ЄСВ та відмова визнавати помилковими звіти з ЄСВ, які через незнання тонкощів закону подали пенсіонери. Вона наголосила на необхідності широкого повідомлення підприємців Черкас засобами телебачення та радіомовлення підприємців про борг, особливості його погашення та необхідність взаємодії з ДФС по погашенню боргу.

На конференції поширено листівку для самозайнятих осіб та членів фермерського господарства про справляння ЄСВ у 2019 році. Її можна завантажити за посиланням:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь