A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

«Наше першочергове завдання це профілактика, вчасне виявлення та лікування онкозахворювань», - перший заступник голови райдержадміністрації Валентина Стилик

Дата: 05.11.2018 16:42
Кількість переглядів: 618

   

   Сьогодні під час апаратної наради обговорено стан виявлення онкологічних захворювань в районі за 9 місяців 2018року,  про що доповіла головний лікар КЗ «Чорнобаївський ЦПМСД»   Любов Тарасенко.

    У своєму виступі вона зазначила, що  станом на 1 жовтня на обліку перебуває  1106  онкологічних хворих (1089 за аналогічний період минулого року)     Із них на обліку більше 5 років після виявлення хвороби  - 694 осіб. Серед дитячого населення до 14 років на обліку перебуває 8 осіб (1 дитина з захворюванням нирки, решта з захворюваннями крові). За останні 3 роки від онкологічних хвороб померло 253 хворих, із них протягом цього року 78.

Вже за 9 місяців поточного року на облік взято 99 хворих. По  локалізації  на першому місці знаходиться рак молочної залози –  9 випадків, із них 1 випадок в ІІІ стадії, занедбаність, що становить – 11,1%,  на ІІ місці 8 випадків : рак шлунку, рак кишківника, шкіри,передміхурової залози. На ІІІ місці рак легень - 7  випадків, на ІVмісці -   6 випадків лімфоми і рак прямої кишки. Решта локалізації по 2-3-4 випадки.

    Прикро, що серед всіх взятих на облік 21 особу  виявлено в занедбаному стані, що становить 20,2%, із них 18 випадків це сільські жителі і 2 випадки жителі смт Чорнобай.  Із 21 осіб, взятих на  облік в цьому році  в занедбаному стані з візуальними формами 3 випадки (молочна залоза, меланома, порожнина рота), що становить 14,2%.  Хворі похилого віку    становлять  73,3%.

     Проведення моніторингу захворюваності на онкологію       по дільницях показало, що на:  Чорнобаївській  приписній дільниці 9 випадків  онкохворих із них 3 занедбаних, що становить  33,3%;  Хрестителівській  дільниці 5 випадків  із них    3 занедбаних (60%); Богодухівській – 9 випадків, - 3 занедбаних - 33,3%; Вереміївській - 15 випадків - 4 занедбаних (26,7%); Іркліївській - 16 випадків - 3 занедбаних (18,7%); Крутьківській - 6  - 1 (16,7%); смт Чорнобай  - 13 -2 (15,3%); Васютинській - 7 - 1 (14,3%);  Великобурімській   -  7 -  1 (14,3%). Відсутні занедбані випадки на Лящівській, Лукашівській, Мельниківській дільницях.          

       Питання настороги онкологічних захворювань неодноразово висвітлювалось в засобах масової інформації. Лікарі та середні медичні працівники постійно проводять санітарно-просвітню роботу серед населення. На кожній дільниці сформовані групи ризику по онкології, ведеться їх нагляд.  По всіх дільницях проводяться  подвірні обходи, жителі, які дано не проходили медичний огляд запрошуються на обстеження.

     Серед жіночого населення сформований реєстр жінок, які підлягають онкологічному огляду шляхом взяття цитологічного мазка.

     Для обстеження на рак легень найбільш інформативним є флюорографічне  та рентгенологічне обстеження органів грудної порожнини. За 9 місяців 34% від всіх осіб, що підлягали, велика кількість обстежується  цифровим рентген апаратом.

     Для виявлення раку передміхурової залози дієвим методом є обстеження на виявлення простат специфічного антигену. Лабораторія «Лабсервіс», яка знаходиться  в поліклінічному корпусі робить  забір крові на це обстеження без обмежень. В 2016 році обстежено 82 чоловіків, 43 особи в 2017 році, за 10 місяців цього року  -  120 осіб.

      Жінки віком до 40 років обстежуються УЗД молочних залоз.  Для покращення діагностики  по виявленню раку молочної залози, який  у жіночого населення буває найчастіше чим інші локалізації, у цьому році придбано маммограф для Чорнобаївської ЦРЛ за рахунок коштів районного бюджету і сільської субвенції.    

   Всі пацієнти з підозрою на наявність онкопатології та з виявленими раковими захворюваннями  направляються до спеціалізованих лікувальних закладівде  проводиться морфологічна класифікація діагнозуультразвуковий діагностичний контроль,   додатковеобстеження та призначається відповідне лікування.

  • Одною із найголовнішою з причин є тещо переважна кількість мешканців ігнорує щорічні обов'язкові медичні обстеження і звертається до закладів медицини тоді, коли хвороба починає прогресувати.

       Тож переорієнтація роботи медичної галузі в сторону профілактики, активне впровадження здорового способу життя – це головний пріоритет реформи в охороні здоров’я, - зазначила Валентина Стилик. - А своєчасне виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях перестає бути вироком, і за сучасних технологій може бути успішно вилікувано. Тому вважаю за необхідне продовжити й посилити профілактичні заходи з раннього виявлення онкозахворювань у нашому районі та рекомендувати  керівникам підприємств, установ  та організацій району різних форм власності  сприяти проведенню профоглядів своїх працівників.                                                                                                                                        

 

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь