A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Строки державної реєстрації прав

Дата: 18.07.2017 11:41
Кількість переглядів: 841

Фото без опису

    Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реестру речових прав на нерухоме майно.

    Одним з головних питань у регулюванні відносин у сфері державної реєстрації прав є строки проведення державної реєстрації речових прав та їх обтяжень. У статті 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових нрав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон) визначені строки державної реєстрації прав.

     Так, Законом передбачено, що:
1.Державна реєстрація права власності та інших речових прав (крім іпотеки) проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.
2.Державна реєстрація обтяжень, іпотек речових прав пропаліться строк, що не перевищує двох робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.
3. Державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії нотаріусом проводиться невідкладно після завершення нотаріальної дії, але не пізніше строків, встановлених абзацами першим і другим частин пертої статті 19 Закону.
4. Внесення змін до записів Державного реєстру прав та надання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі здійснюються у строк, що не перевищує одного робочого дня з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав.
5. Зупинення реєстраційних дій, внесення запису про скасування державної реєстрації прав, внесення запису про скасування рішення державного реєстратора здійснюються у строк, що не перевищує 2 години з часу реєстрації відповідної заяви/рішення суду в Державному реєстрі прав.

    Слід зазначити, що за державну реєстрацію права власності проведено в строки менші, ніж передбачені статтею 19 цього Закон, справляється адміністративний збір у такому розмірі:
-1 прожитковий мінімум для працездатних осіб - у строк два робочі дні;
- 2 прожиткових мінімума для працездатних осіб - у строк один робочий день; 
-5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб - у строк 2 години.

     Відповідно до пункту 9 статті 18 Закону датою і часом державної реєстрації прав та їх обтяжень вважаються дата і час реєстрації відповідної заяви в органі державної реєстрації прав, за результатом розгляд якої державним реєстратором прийнято рішення про держану реєстрацію прав. Таким чином, момент державної реєстрації прав на нерухоме майно на їх обтяжень і момент державної реєстрації заяви про проведення такої реєстрації співпадають.

     У разі наявності зареєстрованих у Державному реєстрі прав інших заяв про державну реєстрацію прав на це саме майно строк державної реєстрації прав обраховується з дня (часу) прийняття рішення державним реєстратором про державну реєстрацію прав або про відмову в такій реєстрації щодо заяви, зареєстрованої в Державному реєстрі прав раніше. Тобто, заяви розглядаються в порядку черговості їх надходження.

     Також, слід звернути увагу па те, що Законом заборонено видавати заявнику документи за результатом розгляду заяв у сфері державної рейд рації прав у строки, менші ніж ті, з урахуванням яких ним сплачено адміністративний збір.

     Отже, проаналізувавши відповідну законодавчу баз, потрібно сказати, що Закон чітко визначає строки проведення державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, додержання яких, забезпечить належний рівень охорони і захисту права власності фізичних та юридичних осіб на нерухоме майно, що гарантується Конституцією України та виступає однією з найголовніших функцій держави.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь