A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Бережіть первоцвіти

Дата: 07.03.2019 11:22
Кількість переглядів: 596

Фото без опису

З настанням весни на території України значного поширення набуває торгівля весняними рослинами – так званими первоцвітами.

         Варто нагадати, що згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу на громадян від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст.88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

          При виявленні порушень природоохоронного  законодавства складатимуться протоколи  про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.

         Громадскості необхідно проявити екологічну свідомість – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів!

Фото без опису

         Весна чи не найпрекрасніша пора року. З найпершими теплими промінчиками сонця прокидається природа, весело, неначе граючись, дзюрчать струмочки. Справжні провісники весни – первоцвіти уже дають про себе знати та все ж чекають остаточного пробудження природи. Ми багато чули про необхідність охорони первоцвітів, але чи багато ми знаємо про них? З червонокнижних видів рослин, які зацвітають одними з перших є підсніжник звичайний, шафран Гейфеля (крокус), цибуля ведмежа, а також до первоцвітів відносяться: проліска дволиста, анемона жовтецева, анемона дібровна, ряст ущільнений, первоцвіт весняний. Саме ці рослини необхідно охороняти, і щоб усвідомити недопустимість знищення перших весняних квітів, потрібно знати про них якомога більше.

         Перші квіти після зимових холодів приносять неабияку радість та задоволення для душі.

         Зірвані первоцвіти недовго даруватимуть радість, а завдана шкода природі буде надзвичайно великою. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи, бо не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.

         Звертаємо увагу на те, що ранньовесняні квіти нашого краю мають на лише естетичне значення, а й напоюють своїм нектаром, годують пилком і насінням велику кількість комах, лікує їх і нас.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь