A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Олександр Вельбівець про амбулаторії загальної практики сімейної медицини на Черкащині

Дата: 07.02.2019 08:15
Кількість переглядів: 539

Фото без опису

    Уже цієї весни на Черкащині сільська медицина підніметься на новий рівень - запрацюють амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

    На сьогодні уже проведено тендери на будівництво 23 амбулаторій, укладені договори з будівництва на 21-у. Загальна кошторисна вартість усіх проектів становить більше 155 млн грн, медичного обладнання і устаткування буде закуплено на суму понад 12 млн грн. А також для кожного закладу буде придбане авто на загальну вартість понад 11 млн грн.

   Нагадаю, за ініціативи Президента України Петра Порошенка Парламентом був проголосований закон щодо розвитку первинної допомоги у сільській місцевості. Імплементація якого полягає не тільки у запровадженні сучасних підходів до приміщень і медичного обладнання, а в першу чергу – новітніх методів, телемедицини, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень і отримувати дуже швидку консультацію від фахових лікарів з вузькопрофільних питань.

    Насправді, для суттєвої зміни якості медичних послуг у сільській місцевості потрібно зробити всього три кроки. По-перше, залучити працювати в село фахового лікаря. По-друге, дати цьому лікарю гідну зарплату і гідні умови роботи: гідний кабінет, комп’ютерну техніку з підключенням до мережі Інтернет, сучасне медичне устаткування, службовий транспорт, щоб медик міг оперативно доїхати до пацієнта або доправити його до спеціалізованої лікарні, тощо. По-третє, треба забезпечити цьому лікареві гідні умови життя на побутовому рівні. Маю на увазі житло та інфраструктуру для його сім’ї. Адже до села зазвичай їхатимуть саме молоді лікарі, у яких будуть чи вже є сім’ї та діти. Ми маємо подбати про створення цієї інфраструктури, проведення Інтернету, закупівлю службового авто для лікаря тощо. Президентський законопроект якраз вирішує цю проблему.

    Президент України віднайшов можливості принципово змінити таку критичну ситуацію. Завдяки закону щодо розвитку первинної допомоги у сільській місцевості та його фінансовій реалізації вже до кінця року ми матимемо абсолютно іншу картину.

    Очевидно, що з запровадженою реформою децентралізації в Україні формується нова модель сільського розвитку з новою системою управління та новими економічними відносинами. При цьому Президент звертає увагу, що коли говорять про розвиток сільських територій, мова йде виключно про розвиток людського потенціалу, це є головною метою реформи. Реформа сільської медицини, передусім, первинна медицина в селі має стати доступною і якісною. Тому медичні практики стануть автономними та самокерованими. Не менш важливо для медичних практик у селах отримати реальне фінансування – і ми це зробили завдяки законам, що запровадили принцип «гроші ходять за пацієнтом».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь