A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Щодо важливості сплати єдиного соціального внеску фізичною особою-підприємцем

Дата: 28.03.2019 11:00
Кількість переглядів: 577

Фото без опису

  Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі – Закон № 2464) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності є платниками єдиного соціального внеску.

    Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII внесені зміни до п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464, щодо бази нарахування єдиного внеску для фізичних осіб – підприємців, які перебувають на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме – єдиний внесок нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць. Зміни в законодавстві набули чинності з 01 січня 2017 року.

    У разі якщо у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу не отримано дохід (прибуток), платник зобов’язаний самостійно визначити базу нарахування єдиного внеску, але не більше максимальної величини бази нарахування внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2017 році – 704,00 грн на місяць; у 2018 році – 819,06 грн на місяць, у 2019 році – 918,06 грн).

    Звертаємо увагу, що обов’язок щодо сплати єдиного внеску зберігається за фізичними особами-підприємцями до моменту державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Відповідно до ч. 8 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі – Закон № 755) фізична особа - підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

    Не сплачуючи єдиний внесок, Ви позбавляєте себе права на зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу та прирощуєте заборгованість. Відповідно до закону сума недоїмки не підлягає списанню. Крім того, суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

  Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

 

За інформацією Головного управління Пенсійного

фонду України в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь