A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Актуально! Чиїх декларацій чекають в ДФС, які терміни сплати ПДФО і збору та яка відповідальність декларантів

Дата: 19.06.2019 08:00
Кількість переглядів: 442

     

  В ДФС озвучили, хто з черкащан не задекларував у встановлений законом термін (до 2 травня включно) доходи за 2018 рік, наголосили на термінах сплати податку і збору, особливостях перерахування цих платежів, поінформували про відповідальність декларантів – 2019 та нагадали про терміни подання декларації особам, що припиняють підприємницьку діяльність та які виїздять за кордон.

     Так, за інформацією управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області по строку 2 травня не подали зокрема декларації 630 черкащан, які 2018 року отримали спадщину або дарунок не від членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення; 84 – які торік мали дохід у вигляді додаткового блага (основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором) та десятеро, які продали більше одного авто.

      Також за аналізом податкової звітності платників (у т.ч. уточненої) виявляються «ймовірні декларанти», які не задекларували своєчасно доходи за минулий рік. У більшості це черкащани, що:

  • отримали іноземні доходи;
  • отримали інвестиційні прибутки;
  • отримали плату за оренду власного нерухомого майна, зокрема житла, койко-місця, частини житла – від орендаря – фізичної особи;
  • плату за оренду власного рухомого майна – від орендаря – фізичної особи;
  • отримали орендну плату за земельну ділянку, майновий пай, орендованих фізичною особою – не підприємцем;
  • продали рухоме і нерухоме майно та зобов’язані сплатити податок;
  • продали власну продукцію тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД на суму понад 186150 гривень;
  • продали власну сільськогосподарську продукцію на ділянках, розмір яких понад норм встановлених Земельним кодексом України;
  • одноосібників, які надавали послуги фізичним особам.

 

     Також в ДФС чекають не поданих по строку 2 травня декларацій репетиторів, аніматорів, організаторів свят, людей творчих професій (музики, актори, художники, танцівники, журналісти, фотографи, перекладачі тощо), блогерів, осіб, які надають побутові послуги, нянь, доглядальниць та ін., які не зареєстровані підприємцями і при отриманні доходів за минулий рік не сплатили  податок на доходи фізичних осіб  та військовий збір.

 

      Звертаємо увагу на особливі терміни подання декларацій:

–  для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. В такому разі декларація подається за період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності; 

– для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, – не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

   Перенести строки подання декларації до 31 грудня п.р. може особа, яка отримувала звітного року іноземні доходи та має право зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном – для усунення подвійного оподаткування. Це можливо у разі відсутності підтверджуючих документів щодо суми отриманого доходу з іноземних джерел та суми сплаченого податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 Податкового кодексу України, та за умови подання платником до ДФС відповідної заяви про перенесення строку подання податкової декларації.

 

      Загалом за минулий рік черкащани подали 31570 декларацій про майновий стан та доходи за 2018 рік. Задекларовано 1411,3 млн.грн. доходів та визначено 66,3 млн. грн. зобов’язань по сплаті податку і збору.

      269 осіб задекларували доходи у сумі понад 1 млн грн. 89 з них — жителі Черкас, по 26 — з м.Сміла та району, м. Умань та району; 18 — Канівського району; 14 — Звенигородського; по 13 — з Кам'янського та Черкаського районів та ін.

      За результатами деклараційної кампанії – 2018 таких осіб було на 202 менше (67). Наймолодшому жителю області, який відобразив у декларації отриманий 2018 року понадмільйонний інвестиційний прибуток 26 років. Найстаршому декларантові, який торік отримав понадмільйонний дохід (від надання в оренду власного майна) у травні виповнилося 82 роки.

   Податкову знижку до повернення задекларували 2811 осіб – до повернення підлягає 6,4 млн.грн. ПДФО.

 

    Нагадуємо про наближення граничного терміну сплати визначених у деклараціях податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 31 липня 2019 року.

 

    Як правильно перераховувати визначені у декларації податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору. Від цього року особа, яка зобов’язана подати декларацію, сплачує податкові зобов’язання по кодах платежу:

«11010500» – «податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування»;

«11011001» – «військовий збір, що сплачується за результатами декларування».

 

       Про відповідальність декларантів

   За неподання або несвоєчасне подання декларації до особи застосовується попередження або штраф від 51 грн. до 136 грн., як визначено статтею 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (в т.ч. при реалізації права на податкову знижку). Крім того, якщо платник не подав в установлений термін декларацію, ДФС на підставі наявної податкової інформації за результатами документальної позапланової перевірки має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податку.   При цьому, у відповідності до п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України до платника податків застосовується фінансова відповідальність (штраф у розмірі 25% або 50% суми донарахованого податкового зобов’язання). Аналогічні дії ДФС і відповідальність платника – якщо торік платник перерахував лише  податок на доходи фізичних осіб, а військовий збір – ні.

     За несвоєчасну сплату визначених у декларації податкових зобов’язань (тобто сплату після 31 липня 2019 року)  штраф від 10% до 20% суми до сплати. Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

   Також, за нормами Податкового кодексу декларанти зобов’язані вести облік доходів та витрат у спеціальній Книзі обліку. За неведення Книги застосовуються попередження або штраф від 51 грн. до 136 грн.

    Так, 2018 року головне управління ДФС у Черкаській області за результатами перевірок громадян, які не задекларували доходи, донараховало 6,1 млн.грн. податків та зборів, а поточного року — нараховано 1,1 млн.грн.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь