A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Переймаючи досвід об’єднання громад

Дата: 10.08.2017 10:00
Кількість переглядів: 762

Фото без опису

    Нещодавно делегація Чорнобаївського району на чолі із заступником голови райдержадміністрації Валентиною Стилик побувала на Житомирщині, в місті Олевськ. У складі делегації – відповідальні працівники структурних підрозділів райдержадміністрації та освіти, представники органів місцевого самоврядування.

    Мета візиту – вивчення досві­ду об'єднання Олевської терито­ріальної громади – найбільшої в Україні. Місце для поїздки вибра­но не випадково, адже Олевський район, попри чимало соціально-економічних відмінностей, має подібну до нашого району площу, кількість населення та територі­альних громад.

    Делегацію чорнобаївців гостин­но зустріли працівники виконав­чого апарату Олевської об'єднаної територіальної громади на чолі з Олегом Омельчуком. У 2015 році його було обрано міським головою, а у 2016 році – очільником об'єднаної територіальної громади. До її складу увійшли, крім міста, 3 селища міського типу, 46 сіл і 3 селища, кількість населення – 35 тис осіб. В районі функціонує ще одна ОТГ – Білокоровська (7 тис осіб); в силу різних причин одна сільська рада – Радовецька – залишилася існу­вати в старій системі, де у 3 населених пунктах мешкають 2 тисячі осіб.

    За словами Олега Омельчука, процесу об'єднання передувала велика роз'яснювальна робота, значні спільні зусилля міського голови й очільника райдержадміністрації; не все відразу виходило так, як хотілося б. Водночас об'єднання громад, за його словами, мало відчутні переваги в плані наповнення місцевого бюджету; громада від­нині сама розпоряджається власними коштами; рішеннями сесій, яких за півроку відбулося вже 12, часто приймаються зміни до штатного роз­пису, чим вирішуються певні кадрові проблеми; 28 млн грн на розвиток ОТГ має в нинішньому році виділити . «У нас є один бюджет і одна зона відповідальності, – зазначив Олег Ва­сильович, – і ми можемо комплексно підходи­ти до вирішення проблем громади».

    Водночас доводиться робити й деякі непо­пулярні кроки, скорочувати чи переводити на інше місце роботи працівників. Нагальна вимо­га часу – раціональніше використання матері­альних ресурсів, адже дбайливий господар ніко­ли не буде викидати гроші на вітер, платити за неіснуючі послуги чи невиконану роботу тощо.

    Наразі в апараті Олевської об’єднаної територіальної громади працює 60 осіб (штат міськради налічував 22). В складі ви­конкому ОТГ – ще й 20 в.о. старост (старостами вони можуть стати лише після виборів).

    В ході зустрічі гості отримали відповіді на запитання, що їх цікавлять, та отримали ряд конкретних порад і рекомендацій стосовно створення та ефективного функціонування ОТГ. Так, чорнобаївцям радили проводити широку роз'яснювальну роботу та громадські слухання, переконувати у необхідності об'єднання сіль­ських голів; частіше консультуватися з юриста­ми, користуватися методичними рекомендація­ми, обов'язково готувати проектно-кошторисну документацію від сіл, брати участь у грантових проектах і конкурсах тощо.

    «Пам'ятайте: чим більшою є об'єднана гро­мада, тим краща її спроможність забезпечити усім необхідним її мешканців», – неодноразово наголошували господарі.

Фото без опису

    На згадку про візит чорнобаївців Валентина Стилик вручила Олегу Омельчуку подарунки та сувеніри. Учасники поїздки, дізнавшись багато цікавого і корисного, планують використати досвід Олев­ської ОТГ у своїй подальшій діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь