A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

28 березня на Чорнобаївщині відбулось засідання обласної протиракової експертної комісії

Дата: 29.03.2017 09:56
Кількість переглядів: 890

     

    У зібранні  ОПРЕК взяли участь  члени ОПРЕК, голови ПРЕК ЛПЗ області, керівники ЦПМСД, ЦРЛ області, районні онкологи, представники районної влади, голови сільських та селищної рад.

    З вітальним  словом до медичних працівників  звернулась заступник  голови Чорнобаївської райдержадміністрації Валентина Стилик. – Завдяки тому, що в районі було придбано в першу чергу обладнання для діагностики та раннього виявлення захворювань в нас значно покращилась ситуація з ранньою діагностикою і направленням на лікування хворих з інфарктом міокарда та інсультами. Менше реєструється ускладнень гіпертонічних кризів. Покращилось активне виявлення цукрового діабету. 100% в цьому році проведена туберкулінодіагностика дитячого населення. Та все ж прикро, що ми закінчили 2016 рік не з кращими результатами по  занедбаних випадках онкозахворювань.  

    Тому необхідним фактором для покращення надання онкологічної допомоги населенню – є налагодження чіткого зв’язку між усіма ланками медичної галузі району. Лише спільними зусиллями ми зможемо значно поліпшити ситуацію з попередженням та раннім виявленням онкологічних захворювань, – зазначила Валентина Борисівна.

    Засідання розпочала заступник начальника Управління охорони здоров'я Черкаської ОДА – Лариса Кошова,  яка окреслила основні виконання Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2017 рік та висловила стурбованість підвищенням рівня онкозахворювань,  їх кількістю в занедбаному стані.

         Про  стан роботи за напрямком "Онкологія" в 2016 році у Чорнобаївському, Драбівському, Корсунь-Шевченківському районах: організація взаємодії первинної та вторинної ланок, ефективність раннього виявлення онкологічних захворювань, проблемні питання, шляхи вирішення  розповів заступник  головного лікаря  КЗ "ЧООД" з ОМР Валерій Дума.

         Виступив обласний позаштатний спеціаліст з патології молочної залози Олег Тюрин, який  відмітив що, на жаль, рак молочної залози займає одне із перших місць серед усіх онкологічних патологій, тому необхідно налагодити систему проведення якісної диспансерізації населення, що дозволить виявляти патологічні процеси на перших стадіях онкозахворювань, коли є всі шанси вилікуватись.

         Лікар-цитолог Світлана Тітаренко розповіла про важливість цитологічних обстежень, покращення якості цитологічного скринінга  та зробила аналіз лабораторних досліджень по районах, –  основна маса роботи досліджень повинна лежати на первинній ланці медичної допомоги, необхідно змінити відношення до якості профоглядів,  від цього залежить життя багатьох пацієнтів.

    Огляд основних показників надання онкологічної допомоги хворим на злоякісні новоутворення в Черкаській області у порівнянні з показниками в Україні розповів  позаштатний  онкохірург Олександр Мельник та зазначив, що питання боротьби з онкологічними захворюваннями в області є надзвичайно актуальним і кількість людей, що страждають на онкологічні захворювання постійно збільшується. Також він наголосив на  посиленні інформаційно-просвітницької роботи, розповсюдження листівок, щоб привернути увагу населення до даної проблеми.

    Перед присутніми виступив онкогінеколог Олександр Зданевич, –  низька самоосвіта населення призводять до того, що злоякісні новоутворення часто виявляються в пізніх стадіях, хоча деякі з них можливо виявляти на ранніх стадіях захворювань, адже діагностувати процес достатньо просто - варто лише зробити ретельний пальцевий огляд. Такою діагностикою повинні займатися лікарі первинної ланки.

    Також в роботі ОПРЕК взяли участь  онкохірурги Борис Личко та  Юрій Єдутенко.

    Далі перед учасниками засідання ОПРЕК виступили голови ПРЕК Чорнобаївського, Драбівського та  Корсунь-Шевченківського районів, які доповіли про свою роботу в 2016 році, обговорили проблемні питання та внесли пропозиції до рішень ОПРЕК.

      –  Лікарі первинної та вторинної ланки повинні розуміти, що їх головне завдання – створення чітко налагодженої системи профоглядів та проведення якісної диспансерізації населення, що дозволить виявляти патологічні процеси на рівні фонових та передракових захворювань, –  підвела підсумки засідання ОПРЕК заступник начальника Управління охорони здоров'я Черкаської ОДА Лариса Кошова.

    Такі зустрічі обміну досвідом обласних та районних медичних фахівців дають позитивний результат  у боротьбі з онкозахворюваннями та методами їх лікування.

   Довідково:

    Екологічна криза, що охопила країни світу в останні десятиріччя, поставила перед людством одну з найскладніших медичних, соціальних та економічних проблем – нестримне зростання онкологічної захворюваності та смертності.

     Представники Єврокомісії нещодавно оприлюднили приголомшливі дані: кожний четвертий житель ЄС помирає від раку. Щороку у світі реєструють понад 10 млн нових випадків онкозахворювань і близько 6 млн. смертей від них. За прогнозами експертів, у 2020 р. ці показники становитимуть 20 і 10 млн відповідно. Найпоширенішими злоякісними новоутвореннями є рак легенів (1,2 млн нових випадків щороку), молочної залози (1,1 млн), колоректальний рак (1 млн), рак шлунка та печінки.

 Ситуація із захворюваністю на злоякісні новоутворення в Україні також не оптимістична. Згідно зі статистичними даними ризик виникнення раку протягом життя становить для українських чоловіків 26%, жінок – 17%. Онкологічна захворюваність невпинно зростає і становить на сьогодні 324, 9 випадку на 100 тис. населення. Щороку в нашій країні виявляють 160 тис. хворих на рак, майже 90 тис. наших співвітчизників помирає від цієї страшної недуги. Зауважимо, що 35% померлих – це люди працездатного віку.

Перше місце в структурі онкологічної захворюваності займають злоякісні новоутворення шкіри, друге – рак молочної залози, третє – рак легень. При цьому серед жіночого населення лідирує рак молочної залози. За прогнозами спеціалістів, кількість нових випадків злоякісних новоутворень в Україні в 2020 р. зросте до 200 тис. на рік.

 

 

          За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

 апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь