A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У РДА обговорили надання соціальних послуг та забезпечення прав дітей у Іркліївській ОТГ

Дата: 16.03.2018 09:29
Кількість переглядів: 1290

Фото без опису

    15 березня у Чорнобаївській РДА відбулася робоча нарада по питанню забезпечення прав дітей та надання соціальних послуг на території Іркліївської ОТГ.

    У нараді під головуванням голови Чорнобаївської РДА Сергія Джоболди взяли участь начальник відділу організаційно-правової роботи Черкаського обласного центру соціальних служб для  сім’ї, дітей та молоді Людмила Пона, перший заступник голови Чорнобаївської РДА Валентина Стилик, начальник  служби у справах дітей РДА Юрій Волох, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Інна Шпак та представники Іркліївської ОТГ, зокрема, заступник голови Ольга Гриценко.

    Як зазначив Сергій Джоболда, відповідно до Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленого розпорядженням Кабміну, саме формування ефективного місцевого самоврядування повинно стати запорукою створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, у тому числі дітей, надання високоякісних послуг на відповідній території. Територіальна громада повинна виступати тим соціальним утворенням, у рамках якого реалізуються повсякденні потреби та інтереси жителів певних територій, відповідно базовим осередком забезпечення прав дітей, їх благополуччя, безпеки та стабільності. 

    - Саме тому Законом України від 19.01.2017 №1824-VIII внесено зміни до статті 4 Закону України «Про органи і служби та спеціальні установи для дітей», яким удосконалено правовий статус служб у справах дітей, зокрема передбачено утворення служб у справах дітей виконавчих комітетів органів сільських, селищних рад об’єднаних територіальних громад із штатною чисельністю з розрахунку один працівник не більше ніж на одну тисячу дітей, але не менше одного працівника на ОТГ, - зазначив Сергій Миколайович.  

    Постановою Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 №877 було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», згідно з якими сільські, селищні ради об’єднаних територіальних громад мають право утворювати у своїй структурі служби у справах дітей та комісії з питань захисту прав дитини, а також самостійно проводити діяльність, пов’язану з захистом прав дитини. Водночас сільські, селищні ради ОТГ ще залишаються обмеженими у повноваженнях щодо сприяння усиновленню дітей та створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.

    Начальник відділу організаційно-правової роботи Черкаського обласного центру соціальних служб для  сім’ї, дітей та молоді Людмила Пона зупинилася на соціальних послугах, які повинна надавати своїм жителям ОТГ.

Фото без опису

    - Після створення ОТГ її жителі не можуть отримувати менше або гірші соціальні послуги, ніж це було до об’єднання. Але коли ви об’єдналися і відійшли від районних структур, центр соціальних служб, як і служба у справах дітей РДА не мають права працювати на вашій території. Адже ОТГ – це окрема юридична особа. Тому ОТГ зобов’язана створити власний структурний підрозділ (відділ чи сектор), основними завданнями якого буде  розгляд заяв осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах, про отримання соціальних послуг і підготовку  проекту рішення про надання соціальних послуг або відмову  в їх наданні. А також власний центр надання соціальних послуг та взяти туди на роботу фахівців із соціальної роботи, які будуть опікуватися сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах, багатодітними та іншими категоріями населення, і соціальних працівників, які обслуговуватимуть людей похилого віку та інвалідів, - розповіла Людмила Михайлівна. - Поки ж відповідні служби у ОТГ не створені, ОТГ може співпрацювати із районними службами на основі договорів про співпрацю.

    Водночас представники Іркліївської ОТГ пообіцяли пришвидшити процес створення у себе служби у справах дітей та відділу соціального захисту і взяти на роботу необхідну кількість соціальних працівників.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь