A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Вживаються заходи для локалізації та недопущення поширення збудника АЧС

Дата: 28.08.2018 09:22
Кількість переглядів: 758

Фото без опису

     20 серпня до Чорнобаївського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області з приватного господарства села Старий Коврай надійшло повідомлення про загибель свиней. 21 серпня таку ж інформацію повідомив головний ветеринарний лікар СТОВ «Світанок» із села Хрестителеве. Було відібрано проби біоматеріалу і проведеними дослідженнями 22 серпня встановлено захворювання на африканську чуму свиней.     

Фото без опису

     22 серпня було терміново скликано засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорнобаївській  райдержадміністрації, на якій було затверджено плани заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на АЧС.

     Відповідно до рішення ДНПК, територію с. Старий Коврай Староковрайської сільської ради та територію СТФ СТОВ «Світанок» с. Хрестителево було оголошено неблагополучними щодо африканської чуми свиней та встановлено карантин на них та зону захисту у радiусi 3 км. У СТФ  СТОВ «Світанок» та у домоволодінні жителя села Старий Коврай було  знищено, дезінфіковано та захоронено у відповідному місці все наявне свинопоголів’я. У приміщеннях було здійснено дезінфекцію.

У рамках реалізації заходів із недопущення поширення збудника АЧС на виїздах-в’їздах у с. Старий Коврай встановлено стаціонарні карантинні ветеринарно-поліцейські пости, які облаштували усім необхідним для цілодобового чергування. У господарствах населення всіх форм власності першої зони було проведено облік свиней та попереджено власників свиней про заборону продажу, переміщення, вигульного утримання та забою тварин.

     Були визначені місця та викопані траншеї для   захоронення решток тварин. Здійснюється забій, знезараження та захоронення усіх клінічно здорових свиней населення та господарств зони захисту під контролем Чорнобаївського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області . Сільськими радами відповідних населених пунктів прийнято відповідні програми компенсацій власникам забитих тварин.

    Окрім цього, відповідним організаціям дано доручення організувати заходи по знищенню бродячих тварин гуманними методами та їх захоронення на території першої зони захисту на території Чорнобаївського району.

     У радіусі 10 км від зовнішніх меж зони захисту встановлено зону нагляду, до якої зарахували населені пункти Тарасівка, Нове Життя, Франківка, Бакаєве, Мар’янівка, Лихоліти, Іркліїв, Степове, Мирне, Новоукраїнка. А також повідомлено Золотоніське районне управління ГУ Держпродспоживслужби Черкаської області та Оржицьке - Полтавської області, які опинилися в 2-ій зоні «нагляду».

     У зоні захисту та зоні нагляду заборонено:

- ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті;

-  торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;

- проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин

      27 серпня було проведено розширене засідання ДНПК, на яке, крім членів ДНПК, також було запрошено сільських голів усіх населених пунктів району та керівників господарств, які утримують поголів’я свиней.

      Начальник управління Держпродспоживслужби в Чорнобаївському районі Василь Катеруша поінформував про проведені невідкладні заклади. А також повідомив, що епізоотична обстановка щодо африканської чуми свиней  в Чорнобаївському районі вкрай напружена, тому з метою подальшого нерозповсюдженням збудника інфекції по району необхідно здійснювати заходи щодо утримання свинотоварних ферм у закритому режимі роботи.

     Водночас сільським головам було доручено провести інформаційно-роз’яснювальну роботу та розповсюдити інформаційні бюлетені про африканську чуму свиней по вулицях та домоволодіннях територіальних громад. А також здійснити облік та проводити моніторинг кількості свинопоголів’я у своїх населених пунктах.

    Наразі вживаються заходи для ефективної локалізації та недопущення поширення збудника АЧС, адже африканська чума вже набула характеру національного лиха – поряд із війною, економічною кризою, буревіями  та іншими бідами.

Фото без опису

    - Минулого року завдяки співпраці між усіма відповідними службами ми змогли запобігти розповсюдженню збудника АЧС. Прошу всіх керівників сільськогосподарських підприємств, голів та депутатів сільських рад, районних  ветспеціалістів та тих,  що  обслуговують свинотоварні ферми, з розумінням поставитись до поставлених завдань і максимально швидко провести роботу по упередженню розповсюдження даного захворювання на інші території району, - зазначив голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда.

    Робота з питань ліквідації АЧС перебуває під постійним контролем райдержадміністрації.     

 

                                                                                                                                       За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь