A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Мін’юст хоче полегшити отримання нотаріальних послуг жителям сільської місцевості

Дата: 18.10.2018 09:18
Кількість переглядів: 638

Фото без опису

    Оформити заповіт, отримати спадщину, свідоцтво про народження, завірити копії документів – такі потрібні людям послуги зможуть надавати уповноважені Міністерства юстиції, які працюватимуть у районах. Відповідний законопроект №9140 зареєстровано у Верховній Раді.

    Як пояснив начальник Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Олександр Свіренюк, Мін’юст ініціював законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості», оскільки в райцентрах нерідко бракує нотаріусів. Зараз в країні налічується 122 райони, де взагалі немає нотаріусів, а із 1161 вакансії на відповідні посади майже третина не заповнені.

    – На Черкащині також у чотирьох районах – Христинівському, Монастирищенському, Драбівському та Смілянському – посади державних нотаріусів є вакантними. Там у визначені дні прийом проводять нотаріуси з інших районних державних нотаріальних контор. Також у цих районах працюють приватні нотаріуси, – зазначив Олександр Свіренюк.

    Завдання уповноваженого – забезпечення доступу громадян до найбільш затребуваних послуг. До повноважень такого посадовця належатиме: оформлення спадщини та дарування, оформлення заповіту та договору довічного утримання, посвідчення копій документів, а також видача свідоцтв про народження і смерть. При цьому дії з реєстрації бізнесу, купівлі-продажу чи оформлення корпоративних прав до його компетенції не входять.

    На місце уповноваженої особи органу юстиції можуть претендувати лише громадяни з вищою юридичної освітою, зі стажем роботи в органах юстиції на посадах, безпосередньо пов’язаних з державною реєстрацією, або консультантом державної нотаріальної контори не менш, як 3 роки, з обов’язковим стажуванням в органах нотаріату і державної реєстрації.

    Важливо, що інститут уповноважених осіб має виражене соціальне спрямування. Малозабезпечені громадяни, особи з інвалідністю, діти-сироти, внутрішньо переміщені особи та ветерани війни, котрі мешкають у сільській місцевості, платитимуть лише 50% ставок державного мита за нотаріальні дії, вчинювані уповноваженими особами.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь