A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Чорнобаївщина пам’ятає

Дата: 09.05.2017 22:15
Кількість переглядів: 897

    В ці травневі дні в усіх селах Чорнобаївщини, у найвіддаленіших  її куточках, вдячні нащадки несуть квіти та свою безмежну повагу  до святих місць.

    Сьогодні в смт Чорнобай на Пагорбі Слави відбулись урочисті заходи присвячені 72-ій річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

    З вітальним словом до присутніх ветеранів та  учасників мітингу звернувся голова райдержадміністрації Сергій Джоболда. - Грізні воєнні роки відходять у глиб історії. Але пам'ять про них, про пережите на війні нашим народом - вічна.   Тільки з Чорнобаївського району на фронт пішли понад 16 тисяч жителів і близько 12 тисяч  з них не повернулись до своїх домівок.

    Режим насильства, знищення і пограбування зібрав за цей час на Чорнобаївщині свій страшний ужинок. Більше шести тисяч юнаків і дівчат було насильно вивезено до Німеччини, 523 мирних жителя було закатовано і розстріляно фашистами.

    Під селом Хрестителеве варвари розташували щось на зразок пересильного пункту, через який по етапу пройшли з Оржиці на Золотоношу, Мехедівку, Пальмиру тисячі військовополонених для пересилки до Рейху чи в інші концтабори. Навіть у такий безвихідний час знаходилися сміливці – патріоти, які ризикуючи своїм життям, рятували інших. Саме таким у пам’яті народній залишився Леонід Андрійович Силін, який видавши себе за лікаря, створив спочатку під Хрестителевим, а потім у Вереміївці госпіталь для поранених військовополонених і сам загинув на бойовому посту.

    З перших днів окупації біля села Бакаєвого діяв табір для військовополонених. У нелюдських умовах, без їжі, води, позбавлені найнеобхідніших умов існування, під відкритим небом у кар’єрі щодня перебували тисячі військовополонених. Більш як півтора місяці люди навколишніх сіл були свідками цих нелюдських мук і допомагали їм чим могли.

    Щодня тут помирали від знесилення, голоду, ран десятки полонених. Скільки їх захоронено – вже ніхто не підрахує. 

    В  яру під Іркліївом були замордовані та розстріляні 65 жителів колишнього Іркліївського району. Це були, в основному, члени підпільної організації, яка діяла в тилу ворога.

    Тяжкі бої за взяття «Східного валу» - системи німецьких укріплень на високому правому березі Дніпра, які тривали аж до визволення Черкас до грудня 1943 року, забрали життя понад 3,5 тисяч наших земляків.

    В оборонних боях  за визволення Чорнобаївщини у вересні 1943-го загинуло близько тисячі солдат, які знайшли свій спочинок у 57-ми братських могилах.

    72 роки відділяє нас від тих травневих днів 1945 року, коли відлунали останні залпи Другої світової війни. Багатьом героям, полеглим на полях битв, не судилося побачити Перемогу,  тому   наш святий обов'язок перед майбутніми поколіннями - берегти пам’ять про їхній подвиг і відновити мир та спокій в  нашій державі.

    Сьогодні вже онуки та правнуки тих, хто боронив Україну понад сім десятиліть тому,  власним життям захищають  українську землю на Сході. Більше 400 наших земляків мають статус  учасника антитерористичної операції.

    В ці дні ми згадуємо  трагічні сторінки нашої історії і схиляємо голову перед тими, хто віддав життя за рідну землю. Ми глибоко вдячні їм за це.

  І саме тому справою честі влади і громад району є гідне вшанування полеглих героїв і створення достойних умов життя для наших ветеранів. На Чорнобаївщині їх залишилось небагато і щоденна турбота про них є пріоритетом роботи районної влади, - зазначив очільник району та побажав всім миру, добра, злагоди, міцного здоров’я,  тепла людських стосунків та родинного затишку.                                                                                                                                                                               

 

    На мітингу також  виступили селищний голова Алла Мірошніченко та голова громадської організації «Спілка воїнів АТО «Черкащани» Микола Костенко.  

    У ці  дні ми вшановуємо пам'ять усіх жертв Другої світової  війни і відчуваємо особливу гордість за великий український народ, який згуртувався перед лицем смертельної небезпеки і переміг нацизм.  Ми глибоко вдячні їм за це.

    Присутні вшанували світлу пам'ять всіх, хто загинув, відстоюючи  мир на Україні хвилиною мовчання та покладанням  квітів до Меморіалу Слави.

                                                                                                                          За інформацією відділу організаційної роботи,                                                                                                                     інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь