A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Відбулася районна нарада-семінар із питань розвитку галузі бджільництва

Дата: 08.05.2018 09:13
Кількість переглядів: 974

Фото без опису

    4 травня в приміщенні Чорнобаївської райдержадміністрації відбулася нарада-семінар із розвитку галузі бджільництва, ініційована управлінням агропромислового розвитку.

    У роботі наради взяли участь начальник управління агропромислового розвитку Чорнобаївської райдержадміністрації Алла Бука, начальник відділу виробництва сільськогосподарської продукції управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Олег Ткалич, голова Черкаської обласної спілки пасічників Володимир Друмашко, спеціалісти районного управління Держпроспоживслужби, пасічники району.

    Відкрила нараду-семінар начальник управління агропромислового розвитку Чорнобаївської райдержадміністрації Алла Бука, яка відзначила важливу роль бджільництва в сільському господарстві, яке на сьогодні є основою економіки Чорнобаївського району.

Фото без опису

    Начальник відділу виробництва сільськогосподарської продукції управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Олег Ткалич поінформував присутніх про розвиток галузі в районі. За його словами, бджільництвом на Чорнобаївщині на сьогодні займаються 11 сільськогосподарських підприємств, у яких утримується 534 бджолосім’ї. Найбільше бджолосімей мають ТОВ ім. Шевченка, СТОВ «Маяк», СТОВ ім. Чкалова, ГІСП «Нива», корпорація «Дніпро», ПСП «Веселий Хутір» та інші.

    За попередніми підрахунками, у населення району утримується 2884 бджолосім’ї, тоді як ще кілька років тому їх було понад 4 тис.

    Скорочення кількості бджолосімей має різні причини. Серед них - проблеми із придбанням бджіл, вуликів, інвентарю. Ще одна причина - скорочення посіву медоносних культур. Цього року, як і минулого, гречку в районі сіятиме тільки одне господарство, і то для своїх бджіл. Скорочуються і посіви ріпаку. Стикаються пасічники і з проблемою реалізації меду, коли його доводиться здавати перекупникам за безцінь.

Фото без опису

    Державний інспектор районного управління Держпродспоживслужби Валерій Прищіпко підняв питання державної реєстрації та проведення паспортизації пасік. Наголошував на важливості та необхідності у цьому. Кожному господарству в обов’язковому порядку присвоюється ветеринарно-санітарний паспорт. Він видається Держпрожспоживслужбою на підставі даних інспекції пасіки і її «мешканців». Реалізація продукції, а також перевезення бджіл (наприклад, кочове бджільництво) здійснюється виключно за наявності такого паспорта.

    Також він інформував про дотримання ветеринарно-санітарних правил в бджільництві. Він наголосив учасникам наради, що захист бджолиного господарства неможливий без дотримання ветеринарних і санітарних правил утримання комах і розміщення вуликів, профілактики: і лікування специфічних бджолиних хвороб, організованої боротьби зі шкідниками.

    Обговорювались питання порядку відбору зразків (проб) бджіл для лабораторних досліджень на захворювання, методи сучасного підходу до профілактики та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл.

Фото без опису

    Пасічники висловили своє занепокоєння щодо стану бджолосімей у результаті негативного впливу хімічних препаратів, якими обробляють посіви сільгосппідприємці. Занепокоєні, що їх не попереджають про час обробки посівів, а тому вони не можуть вживати запобіжних заходів.

    Як зазначили присутні на нараді фахівці, власників пасік мають оповіщати не пізніше ніж за три доби до хімобробок з зазначенням місця (у радіусі до 10 км), при цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

Фото без опису

    Голова Черкаської обласної спілки пасічників Володимир Друмашко розповів про перспективи створення районного осередку спілки пасічників у Чорнобаївському районі і запросив долучитися до нього всіх охочих. За його словами, завдяки організації спілки пасічники матимуть можливість дорожче здавати мед чи дешевше закуповувати ліки і обладнання. Також з’явиться орган, який буде захищати інтереси пасічників.

Фото без опису

    Далі виступили пасічники-любителі. Вони розповіли про свої проблеми, побажання та пропозиції. В ході семінару постійно проходив живий обмін думками, а пасічники - практики ділились своїм досвідом.

    За підсумками наради було вирішено створити в районі ініціативну групу, яка б узялася за створення районного осередку спілки пасічників.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь