A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обговорили виконання комплексного плану профілактики та боротьби зі сказом в Чорнобаївському районі

Дата: 10.06.2019 16:45
Кількість переглядів: 696

 Фото без опису

  Сьогодні перший заступник голови Чорнобаївської РДА  Валентина Стилик провела щотижневу нараду, на якій розглядалося питання виконання комплексного плану профілактики та боротьби зі сказом в Чорнобаївському районі, про що доповів начальник районного управління  ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області Василь Катеруша.  Він зазначив, що в 2019 році на території району було виявлено 2 неблагополучних  пункти  по захворюванню тварин на сказ – це  Красенівська сільська рада та МТФ СТОВ «Надія» с. Франківка.    

    На території цих  сільських рад та прилеглі угіддя рішенням ДНПК було накладено карантинні обмеження, розроблено комплексні плани по ліквідації захворювання. Районною радою в минулому  році прийнято Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в Чорнобаївському районі на 2018 – 2022 роки. Фінансування програми передбачено за рахунок Державного та місцевих бюджетів, грантів та спонсорських коштів.

   Минулого року за кошти Чорнобаївської селищної ради відловлено 20 безпритульних собак  і проведено стерилізацію гуманним методом. Спеціалістами держветустанов району було щеплено проти сказу 2904 собак, 2023 котів та більше 4300 голів: ВРХ, свиней та ДРХ.

   Протягом 2019 року зареєстровано 6 покусів людей домашніми тваринами не вакцинованими проти сказу із них двом   проведено антирабічну вакцинацію. На даний час отримано достатню кількість для проведення профілактичних заходів проти сказу   антирабічної вакцини «Рабістар». Спільно з  фахівцями районної державної лабораторії ветмедицини проводяться моніторингові дослідження диких тварин відстріляних в мисливських угіддях району на сказ та відібрано 34 проби пат матеріалу.

      Наразі спеціалісти державних установ ветеринарної медицини проводять заходи по профілактиці сказу методами подвірного обходу домоволодінь.

  • Одні зусилля ветеринарної служби не дають змоги забезпечити стійке епізоотичне благополуччя щодо сказу на території району. Як показує аналіз спалахів сказу в минулому році, переважає саме міський тип вірусу, бо захворіли на сказ в основному домашні тварини, які не були щеплені проти сказу. Тож дана ситуація є тим більше небезпечною, адже завдяки вірусу міського типу можуть зформуватись зони стійкого неблагополуччя, - зауважила Валентина Стилик. - На даний час неврегульованим залишається питання чисельності бродячих тварин в населених пунктах району, тому єдиним прийнятним рішенням є тісна співпраця з сільськими та селищною радами щодо популяризації серед населення профілактики сказу та відлову бродячих тварин, їх стерилізація хірургічним або хімічним методом та повернення в навколишнє середовище після проведених профілактичних обробок.

    Також перший заступник дала доручення підготувати статтю в засоби масової інформації стосовно профілактики сказу в районі та поінформувати населення щодо безкоштовності вакцини та проведення щеплень.

        На нараді розглянули  ще одне питання порядку денного, а саме: начальник управління з питань праці і соціального захисту населення РДА  Олександр Юрковський розповів про  соціальну підтримку багатодітних сімей в районі, а начальник відділу освіти РДА Раїса Піддубна – про підтримку дітей із багатодітних родин.

     В 2019 році видано 37 посвідчень батьків багатодітної сім’ї та 57 посвідчень дитини з багатодітної сім’ї.  З березня місяця цього року виплати допомоги на дітей з багатодітних сімей збільшились, тож збільшилась і кількість звернень на отримання посвідчень. Наразі видано 57 тимчасових посвідчень  дитини з багатодітної сім’ї та призначено допомоги 112 особам на суму 639,2 тис. грн.

   В закладах освіти навчається 532 дітей із 163 багатодітних сімей. Майже 300 дітей охоплені позашкільним навчанням, залучені до гурткової роботи та спортивних секцій, 184 дитини оздоровлено в пришкільних літніх таборах. Усі діти з цих сімей забезпечені проїзними квитками на пільговий проїзд в районному транспорті, надається матеріальна та благодійна допомога, а діти, які перебувають у дошкільних навчальних закладах забезпечені 50-відсотковою знижкою на харчування.

  • Необхідно забезпечити вчасне призначення допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях, тримати на контролі стан їх утримання, навчання,  виховання, особливо з тих сімей, які потрапили в складні життєві обставини, - зазначила Валентина Стилик та акцентувала увагу на більш ширшому залученню цих дітей до участі в заходах спрямованих на розвиток творчих здібностей та обдарувань. – Особливу увагу потрібно звернути  на оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

        Крім того, під час наради, начальниками підрозділів було проінформовано про стан виконання протокольних доручень за підсумками попередніх нарад. Всі розглянуті питання залишаються на контролі органів виконавчої влади.

 

                                                                                     За інформацією відділу організаційної роботи,                                                                                              інформаційної діяльності та звернень громадян апарату РДА

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь