A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Зміна імені життя "із чистої сторінки"

Дата: 30.03.2017 08:40
Кількість переглядів: 684

Фото без опису

    Одним із способів почати життя із нової сторінки є зміна імені.

    Основним нормативно-правовим актом, який регулює ці відносини, є Порядок розгляду заяв про зміну Імені, затверджений Кабміном у 2007 році. Коротко процедуру зміни імені можна розділити на етапи:

— подання документів до органу державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС)

— здійснення органом ДРАЦС усіх необхідних дій

— отримання висновку органів Національної поліції

— реєстрація зміни імені

— обмін паспорта.

    Відповідно до положень Цивільного Кодексу, ім’я фізичної особи, яка є громадянином країни, складається із прізвища, власного імені, по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої особа належить.

    За власним бажанням змінити ім’я можна з 16 років, а для осіб з 14 років — за наявності дозволу батьків. При цьому батьки можуть змінити ім’я дитини до 7 років, не запитуючи її згоди, а після цього віку — лише за згодою дитини.

    Загальний строк, протягом якого здійснюється процедура зміни імені — З місяці. Такий строк передбачений, у зв’язку з тим, що для того, щоб підтвердити достовірність поданих документів, відділ державної реєстрації актів цивільного стану додає до них копії відповідних актових записів цивільного стану, витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, а при необхідності — направляє запити в архіви інших відділів.

    Також направляється запит до органів Національної поліції за місцем проживання заявника, де перевіряють, чи немає підстав для відмови у зміні імені. За результатами перевірки формується висновок, який направляється назад до органу державної реєстрації актів цивільного стану. На основі отриманих даних готується висновок про дозвіл змінити ім’я або відмову і направляється заявнику. В окремих випадках термін розгляду заяви може бути подовжений ще на три місяці.

    У разі надання дозволу на зміну імені заявник має 3 місяці, щоб звернутися для державної реєстрації зміни імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, яким складається актовий запис про зміну імені. Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації зміни імені, дозвіл на зміну імені втрачає силу.

    Відмова у наданні дозволу на зміну імені може бути оскаржена в суді в установленому порядку.

    Державна реєстрація зміни імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім’я та її дітей, крім передбачених законом випадків. Зокрема, змінюється прізвище батьків в актовому записі про народження малолітніх дітей заявника з дотриманням вимог статті 148 Сімейного кодексу України.

    Після цього надсилаються відповідні повідомлення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції для внесення аналогічних змін до других примірників актових записів цивільного стану. Відомості про зміну імені підлягають також обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    Після отримання свідоцтва про зміну імені необхідно отримати нову довідку про присвоєння ІПН, а також протягом місяця після зміни імені або прізвища необхідно замінити закордонний паспорт, якщо він наявний, та обміняти внутрішній паспорт.

    Підсумовуючи вищенаведене, може скластися враження, що процедура зміни імені складна, довготривала, і дорога. Хоча насправді це не так: перша зміна імені коштуватиме всього 5 гривень 10 копійок (держмито — 0,3 неоподатковуваного доходу).

    Щоправда, дорожче обійдеться заміна інших документів: паспорту, водійських прав, закордонного паспорту й інших документів. Не потребуватимуть заміни лише документи про освіту (будуть чинні за старим прізвищем), а до трудової книжки просто внесуть виправлення.

    Що саме спонукало до зміни імені — печальна сімейна історія, відновлення контакту з біологічними батьками чи просто забаганка — це особиста справа кожного. Головне — пам’ятати, що найбільшою витратою стануть Ваше бажання, терпіння і Ваш час.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь