A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

У Красенівці вкотре вшанували пам'ять найвизначнішого українського богатиря Івана Піддубного

Дата: 21.08.2018 08:37
Кількість переглядів: 1213

    Тисячі людей зібралися 18 серпня у Красенівці Чорнобаївського району, аби вшанувати пам'ять короля борцівського килима, Чемпіона чемпіонів, простого сільського хлопця, який став відомим на увесь світ,  Івана Максимовича Піддубного. Уже вкотре там пройшло Всеукраїнське свято богатирської сили на призи його пам’яті.

    Як завжди, свято зібрало багато почесних гостей. Серед них – перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль, представниця Міністерства молоді та спорту Дарія Покатіс, начальник управління сім’ї, молоді та спорту Черкаської ОДА Максим Зеленський, начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка, директор комунальної установи "Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Черкаської обласної ради" Ігор Фесун, олімпійський чемпіон Андрій Хіміч, в. о. голови обласного осередку Федерації з греко-римської боротьби Анатолій Самоха, керівник обласної поліції Валерій Лютий, депутати обласної і районної ради, сільські  голови, видатні спортсмени, духовенство, громадські діячі, представники ЗМІ.

    Урочистості з нагоди Всеукраїнського свята богатирської сили на призи пам’яті І. М. Піддубного, присвячені 147 річниці від дня народження видатного борця, розпочав голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда. Він привітав учасників і гостей свята та зазначив, що свято Піддубного вже більше півсотні років збирає нащадків та послідовників великого Богатиря.

    - Чимало наших земляків своїми вагомими здобутками прославили Україну на весь світ. Та особливе місце серед них усіх посідає уродженець Красенівки Іван Максимович Піддубний. Ім’я уславленого борця гриміло на спортивних аренах світу, йому аплодували глядачі Франції, Німеччини, Англії, Італії. Та попри все, він залишався патріотом своєї землі. Часто згадують, як він закреслив у своєму паспорті національність «росіянин», написавши замість неї «українець». Можна додати й інший приклад: він жив у Америці, мав там і гроші, і славу, але приїхав на Батьківщину, де мав чимало проблем від радянської влади. Знаючи, що так буде, він усе-таки розміняв гроші і визнання на право жити на рідній землі. Таких людей треба шанувати! Від його смерті пройшло вже 69 років. Та пам’ять про нього вічно жива, - зазначив Сергій Миколайович.

    Перший заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль зауважив, що Іван Піддубний є гідним прикладом для наслідування.

    - Іван Максимович своїми діями довів, що наші козаки не стануть під чужі прапори. На взірцях вчинків Піддубного ми сьогодні маємо виховувати молоде покоління у дусі патріотизму, - сказав Віталій Володимирович.

    Сільський голова Красенівки Олександр Вишня висловив сподівання, що постать Івана Піддубного дочекається свого вшанування на державному рівні. А почесний голова оргкомітету свята Петро Душейко зазначив, що Піддубного знають в усьому світі, але він є українцем і ми повинні цим пишатися і ставити його у приклад.

    – Якщо ми хочемо успішно розбудовувати Україну, то мусимо пам’ятати про великих українців, – сказав Петро Григорович. – Тому я сприймаю це свято не тільки як борцівський турнір, а як те, що проходить через наші душі і наближає нас до побудови справжньої могутньої української держави.

                             

    Абсолютний чемпіон попередніх турнірів Євгеній Савєта прийняв із рук олімпійського чемпіона Андрія Хіміча факел і запалив вогонь змагань. А визначні спортсмени різних поколінь підняли на флагшток прапор свята богатирської сили, який надихав на чесну боротьбу найсильніших борців України. Вихованці дитячої школи мистецтв на площі біля музею Івана Піддубного створили символічний герб нашої держави із 147 чорнобривців - улюблених квітів славетного борця. Того ж цього дня чорнобривці з усієї Чорнобаївщини були висаджені біля  криниці та на могилі брата Івана Максимовича і його дружини, поблизу місцевої школи.

    Після відкриття розпочався традиційний турнір із греко-римської боротьби. Слід відзначити, що цього року він уперше увійшов до єдиного календарного плану Міністерства молоді та спорту України. Тож участь у ньому взяли спортсмени вагових категорій 130, 97, 87 кг, які входять у число перших 12 борців чемпіонату України 2017-2018 рр.  

    У результаті запеклої боротьби у ваговій категорії 87 кг у турнірі переміг Сергій Омелін із м. Дніпра. Друге місце посів Олександр Примаченко із Черкас та третє – Олександр Гончаренко з Миколаєва.  У ваговій категорії 97 кг першу переможцем став Андрій Дєгтярьов із Запоріжжя, друге місце у Євгенія Савєти, а третє – у Артема Шевченка із Черкас. У ваговій категорії 130 кг переміг Дмитро Кременєв із Київщини. Друге місце посів Іван Дубровін із Донецька та третє – Олександр Березуцький із Миколаєва.  Абсолютним чемпіоном турніру визнано Євгенія Савєту – представника Маріуполя. Усі вони отримали медалі, дипломи оргкомітету свята та грошові премії. Нагороди також отримали судді турніру та тренери, які підготували борців.

    Окрім турніру з греко-римської боротьби, до уваги гостей та учасників свята була представлена ціла низка святкових заходів і змагань. Так, громади району організували Спаський ярмарок «Заготовив меду про запас? Бо вже завтра Яблучний прийде Спас», на якому можна було продегустувати мед, яблука, кавуни, сирно-молочну продукцію та традиційні українські страви і напої. Місцеве господарство пригощалоюшкою та кашею.

    Також відбувся фотоконкурс вишиванки. Протягом усього дня учасники та гості свята могли сфотографуватися у вишиванці, фото потрапляло на екран і брало участь у голосуванні. Переможці отримали солодкі подарунки від ТМ «Сладосвіт». Проходила виставка-продаж виробів майстрів декоративно-прикладного мистецтва, виставка малюнку, святкова лотерея. Цікавими були показові виступи майстрів бойових мистецтв (лао-тайські мистецтва від «Білого лотосу» і хортинг від «Соколу») та майстрів пауерліфтингу від чорнобаївського спортивного клубу «Вікінг».

    Особливу увагу гостей та учасників свята привернув конкурс «Піддубняк», який цього року проводився вперше. У ньому кожен охочий міг повторити трюки славетного борця. Зокрема, пройтися із 27-кілограмовою палицею, з якою постійно ходив по вулиці Іван Максимович, готуючись так до турнірів. Учасникам конкурсу також пропонували підняти гирю вагою 32 кг, яку заввиграшки підкидав Піддубний. Окрім цього, богатирі мали можливість порівняти свої параметри (вагу, зріст, об’єм талії, біцепса і т. д.) зі статурою Івана Піддубного. І хоч ніхто із учасників так і не зміг повторити всі трюки славетного Богатиря, та більшість учасників отримали заохочувальні призи від торгової марки « Королівський смак».  Для дітей  було проведено розважальну програму «Проростають, мов дубки, молоді «піддубнячки»».

    Та найбільший інтерес гостей та учасників свята традиційно викликало багатирське шоу «Найсильнішалюдина свята». У ньому силачі перевертали 350-кілограмову шину, вижимали одною рукою 65-кілограмову гантелю, носили на швидкість на дистанцію 20 м по два 100-кілограмові ковадла одночасно, а потім тягли 3,5 тонну вантажівку.

    Тож, за результатами змагань «Найсильнішою людиною свята» вже втретє став житель Красенівки Роман Науменко. Другим став Олександр Капинос із Піщаного Золотоніського району, третім – Богдан Копил із Черкас. За активну участь у турнірі також були нагороджені Шляма Андрій (м. Канів), Драй Дмитро (смт Чорнобай), Жадько Олексій (с.Скородистик), Кондратенко Сергій (с. Крутьки), Вовковинський Іван (с.Франківка). Усі вони отримали подяки оргкомітету Всеукраїнського свята богатирської сили на призи пам'яті І.Піддубного та грошові винагороди.

    За попередніми підрахунками організаторів, свято відвідало більше трьох тисяч осіб. І це вкотре доводить, що воно потрібне. Тож ця традиція продовжуватиметься і далі, пообіцяв під час прес-конференції голова Чорнобаївської райдержадміністрації й голова оргкомітету проведення свята пам’яті Івана Піддубного Сергій Джоболда.

    – На сьогодні підтримка масового і професійного спорту є одним із важливих пріоритетів діяльності районної влади. Свідченням цього є те, що в районі за рік проходить кілька десятків турнірів із різних видів спорту. Цього року до них додалися турніри із настільного тенісу та з армреслінгу. Ми постійно підтримуємо РФОК, який є центром спортивного життя району. Та своєрідним підсумком, апогеєм усіх спортивних заходів районі є саме Всеукраїнське свято богатирської сили на призи пам’яті І. М. Піддубного. Тому це свято буде проводитися і надалі. Можливо, в якихось інших формах. Можливо, раз у кілька років, а між великими заходами проводитимуться дитячі турніри з греко-римської боротьби. Але свято однозначно буде. І його родзинкою і надалі буде турнір з греко-римської боротьби, – зазначив Сергій Миколайович.

    Районна державна адміністрація та організаційний комітет Всеукраїнського свята богатирської сили на призи пам'яті І.Піддубного висловлює щиру подяку за значну фінансову підтримку в проведенні заходу Асоціації «Незалежне об'єднання сільськогосподарських підприємств Чорнобаївського району» і родині Душейків, народному депутату України Володимиру Зубикута всім спонсорам і меценатам свята.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь