A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Емфітевзис як одне з речових прав на нерухоме майно

Дата: 08.11.2018 08:27
Кількість переглядів: 548

    Емфітевзис - це право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Це право виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися цією земельною ділянкою для таких потреб (землекористувач), відповідно до Цивільного кодексу України.

    Треба зазначити, що на відміну від Типового договору оренди землі типового договору емфітевзису в Україні не затверджено. Такий договір укладається в письмовій формі та, за домовленістю сторін, може бути нотаріально посвідчений.

    За бажанням сторін договір емфітевзису може бути строковим або безстроковим. Законодавчо визначено, що строк дії договору про встановлення емфітевзису щодо сільськогосподарських земельних ділянок державної або комунальної власності не може перевищувати 50 років. А строк договору про надання права користування чужою сільськогосподарською земельною ділянкою приватної власності законом не обмежується і встановлюється сторонами договору за домовленістю.

    Таким чином, власник земельної ділянки сільськогосподарського призначення може передати її в користування землекористувачу на будь-який строк. Але у випадку укладення договору емфітевзису на невизначений строк, будь-яка зі сторін, яка має намір відмовитися від договору, повинна попередньо попередити про це другу сторону не менш як за один рік.

    Основною перевагою договору емфітевзису над договором оренди є те, що власник земельної ділянки може отримати плату за весь термін користування земельною ділянкою одноразово, а не шляхом отримання щорічних платежів, як це відбувається при передачі земельних ділянок в оренду.

    Однак, за домовленістю між сторонами оплата може здійснюватися періодично.

    Важливою особливістю емфітевзису є те, що право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб може відчужуватися і передаватися у спадок, за винятком права користування земельною ділянкою державної або комунальної власності для сільськогосподарських потреб, яке не може бути відчужено її землекористувачем іншим особам, внесено до статутного фонду, передано у заставу.

    Таким чином, землекористувач, набувши на підставі договору право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб, набуває ще право відчуження емфітевзису іншій особі шляхом укладення з нею договору купівлі-продажу, дарування тощо, а також право передачі користування земельною ділянкою у порядку спадкування.

    У разі продажу права користування земельною ділянкою землекористувачем власник земельної ділянки може скористатись своїм переважним правом на його придбання і тим самим поєднати в одній особі власника і користувача земельної ділянки. Якщо власник земельної ділянки не здійснює викупу емфітевзису, то він не зможе запобігти його продажу іншій особі.

    Водночас, якщо землекористувач продаватиме своє право емфітевзису іншій особі, то власник земельної ділянки матиме право на отримання певного відсотку від ціни продажу, розмір якого має бути визначений договором.

    Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» визначено, що право емфітевзису є речовим правом, яке підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно і виникає саме із дня такої реєстрації. Лише з моменту такої реєстрації власник земельної ділянки вважатиметься таким, що передав право емфітевзису землекористувачу, а землекористувач - його набув.

    Законодавчо визначено випадки, за яких право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб може бути припинено:

- поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача;

- сплив строку, на який було надано право користування;

- викуп земельної ділянки у зв’язку із суспільною необхідністю;

- припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів емфітевзису, укладених у рамках такого партнерства).

    Треба зазначити, що припинення права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб також підлягає обов’язковій державній реєстрації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь