A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Актуальні проблеми лікування та профілактики туберкульозу в Чорнобаївському районі

Дата: 19.02.2019 08:23
Кількість переглядів: 578

Фото без опису

   В Чорнобаївській РДА обговорили виконання заходів щодо попередження захворюваності на туберкульоз про що доповіла в.о. головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги» Чорнобаївської районної ради Валентина Пономаренко.

   У своєму виступі вона зазначила, що за підсумками 2018 року  в районі на обліку перебуває 72 особи, як із активними формами та із закритими формами туберкульозу . Взято на облік в звітному році з активними формами туберкульозу 19 осіб, із них 1 дитина віком до 14 років. Випадків захворювання серед медичних працівників немає. Серед виявлених 19 осіб  із бактеріовиділенням - 11 хворих, 10 - осіб із деструктивними формами, 1 хворий із поза легеневою формою туберкульозу. Взяті на облік:  12 осіб – це працездатний вік, але не працюючі, 1 – пенсіонер, 1 - дитина,  5 – працюючих.

  Останнім часом часто зустрічається ВІЛ-асоційований туберкульоз. На обліку перебувало  5 хворих таких хворих, із них 1 помер в кінці року. Ці хворі отримують паралельно і антиретровірусну терапію в кабінеті «Довіра».                                                            

  При профоглядах  було виявлено( 5 - при ФГ обстеженні, 1 дитина при проведенні проби Манту). Виявлені хворі обов’язково до обстежуються для встановлення заключного діагнозу. Із 7669 осіб групи ризику по туберкульозу обстежено 4154, що становить 54,3%. Флюорографи працюють в Чорнобаївській поліклініці та Іркліївській  поліклініках.

   Багато хворих обстежуються на цифровому рентген апараті в стаціонарі КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня».  Також для обстеження хворих на туберкульоз направляється мокрота на аналіз на КСБ, як із туб кабінету так і від лікарів амбулаторій. В кожній амбулаторії є майданчики для збору харкотиння. За рік направлено 118 зразків мокроти, виявлено мікобактерію у 10 хворих. Обстеження  мокротиння проводиться в  лабораторії  КНП «Чорнобаївська багатопрофільна лікарня».

   За 2018 померло 5 осіб, із низ 3 від туберкульозу,  у 2-х була причина смерті інше захворювання. До року спостереження померло 2 хворих.

  Всі хворі на туберкульоз перебувають на обліку в туб кабінет і отримують безкоштовне лікування. На контролі також контактні. У сім’ях, де хворі з активною формою туберкульозу, контактні отримують хіміопрепарати безкоштовно. Всі хворі, що перебувають на обліку у фтизіатра паралельно перебувають на обліку і у сімейного лікаря,   терапевта або педіатра.  

  Отримання препаратів в туб кабінеті і контроль за лікуванням хворих полягає на сімейних лікарів і терапевтів,  лікування призначає тільки фтизіатр. Сімейні лікарі контролюють умови в яких проживає хворий, при необхідності в госпіталізації і відмові хворого підключаються органи місцевого самоврядування.  Отримували  амбулаторне лікування  - 8 осіб , 4 із них на сьогодні лікування закінчили.

   Найбільш ефективною профілактикою туберкульозу серед дитячого населення    є вакцинація. З діагностичною ціллю серед дитячого населення, починаючи з 4-річного віку, проводиться проба Манту.  Як в минулому, так і в цьому році  туберкулін був закуплений за кошти місцевого бюджету, використана сума становить 85 774грн (в 2017 закуплено на суму 61 308 грн). 

В минулому році охоплено  обстеженням – 96,25% дитячого населення  (є відмовники та діти, які на момент проведення проби були хворі. Виявлені діти з віражем туберкулінових проб обов’язково направляються  до фтизіатра, де проходять обстеження, при необхідності направляються до обласного дитячого фтизіатра, який вирішує питання потреби в лікуванні дитини.

   На обліку перебуває: 36 дітей з віражем туберкулінових проб  і 183 дитини з гіпералергічною реакцією. Туберкулін, для діагностики дитячого населення,  закуповується за кошти сільської і селищної субвенції. Вакцину БЦЖ  поставляє «Фармація», яка закуповується за державні кошти.     В цьому році 96% новонароджених дітей вакциновано (10 дітей з  протипоказаннями).

Діти із груп ризику по туберкульозу( серед них також і діти, які часто і тривало хворіють простудними захворюваннями) мають можливість оздоровитись в обласному дитячому санаторії «Руська Поляна». За 12 місяців оздоровлено  31 дитина.

    - Необхідно активізувати роботу з батьками дітей з групи ризику, щоб в санаторії «Руська Поляна» оздоровилося якомога більше дітей, які цього потребують, - підкреслила Валентина Стилик та акцентувала  увагу на активній роботі з населенням щодо формування суспільної думки про необхідність щорічних обстежень на ТБ, своєчасного звернення до лікаря у разі тривалого кашлю, дотримання  здорового способу життя. – Будемо звертатись до сільських рад по організації підвезень для проходження обстежень, - та доручила вивчити питання щодо залучення пересувних флюорографів для обстежень в сільській місцевості.

   Також в порядку контролю під час наради було заслухано керівників установ та  організацій району щодо   функціонування   медичних  та навчальних закладів,   стану епідемічної ситуації захворювань на грип  та ГРВІ серед населення району та протипожежної безпеки.

 

                                   За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності                                             та звернень громадян апарату райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь