A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Медицина сьогодні - пріоритет номер один в Чорнобаївському районі

Дата: 13.03.2019 08:17
Кількість переглядів: 815

Фото без опису

  Розширене виїзне засідання колегії Чорнобаївської районної державної адміністрації провів 12 березня у Лукашівці голова Чорнобаївської РДА Сергій Джоболда. Цього дня в селі після капітального ремонту відкрили оновлену лікарську амбулаторію. Перед засіданням члени колегії, селищний та сільські голови, депутати обласної та районної ради завітали на екскурсію до медичного закладу.

 

Фото без опису

  Як розповіла в.о. головного лікаря некомерційного підприємства «Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги» Валентина Пономаренко, Лукашівська лікарська  амбулаторія обслуговує населення 5 сіл – 2194 особи. У підпорядкуванні амбулаторії перебувають два фельдшерські пункти у селах Григорівка і Новоселиця та ФАП у селі Новоукраїнка.

  • Амбулаторія працює в цьому приміщенні вже протягом 30 років. Звичайно, за цей час проводилися поточні ремонти, закуповувалася апаратура, але роки взяли своє. Амбулаторія потребувала капітального ремонту. Ремонт проводився у три етапи протягом трьох років. І завдяки співпраці районної, сільської влади та місцевого господарства ми сьогодні маємо такий чудовий відремонтований заклад, - розповіла Валентина Григорівна.
  • Фото без опису
  • Фото без опису
  • Фото без опису

  За останні роки за кошти районного бюджету в амбулаторії проведено капітальний ремонт системи опалення (78 тис. грн), капітальний ремонт покрівлі (583 тис. грн), і ось днями завершено капітальний ремонт приміщень (1 млн 295 тис. грн). Під час ремонту були переплановані зони, зроблені стеля й підлога, утеплені стіни, поміняні вікна. Нині в амбулаторії є дитячий, оглядовий, фізіотерапевтичний, маніпуляційний, стоматологічний кабінети, кабінети лікаря, кабінет щеплень та клінічних досліджень, денний стаціонар, приміщення для персоналу.  При підтримці депутатів сільської ради, дирекції місцевого господарства та депутатів районної ради значно зміцнено матеріально-технічну базу (за останні два роки обладнання куплено на понад 200 тис. грн). Придбано нові меблі в кабінети, медичні меблі (кушетки, маніпуляційні столи, гінекологічне крісло, пеленальний столик), ростомір, ваги, нову фізіотерапевтичну апаратуру, апаратуру в лабораторію, кардіограф та інше. Тож нині амбулаторія забезпечена всім необхідним обладнанням відповідно до табеля  оснащення  для надання якісної первинної допомоги.

Фото без опису

Робоче місце лікаря оснащене комп’ютерною технікою, підключене до мережі Інтернет та медично-інформаційної системи. На сьогодні тут є можливість укладати декларації і вже незабаром буде можливість вести електронний запис на прийом до лікаря, заводити електронну картку пацієнта, - додала Валентина Григорівна.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  У кабінеті лікаря вона продемонструвала присутнім новеньке обладнання, яке є не в кожній районній чи міській лікарні: дерматоскоп, отоларингоскоп, пульсоксиметр і навіть кардіограф, який можна буде використовувати для сеансів телемедицини.

  • Дуже хотілося б, аби такі амбулаторії у нас в районі були повсюди. І ми до цього потроху рухаємося. Так, у ще в 2015 році була відремонтована ЛА в Мельниках, потім у Вереміївці, Васютинцях, протягом місяця такий самий заклад буде відкрито і в Великій Бурімці. На черзі ще Богодухівка, Лящівка і Крутьки. Я перерахував тільки амбулаторії, а ще ж робилися ремонти у ФАПах – це і Мала Бурімка, і Красенівка. У Чорнобаї відремонтували ЦПМСД, іде ремонт Чорнобаївської ЛА. Першу частину, де будуть вести прийом лікарі, вже завершено, продовжуються ремонт іншої частини, де буде стаціонар та інші відділення, - звернувся до присутніх Сергій Джоболда. - Медицина сьогодні для нас повинна бути пріоритетом номер один. Так, я назвав заклади первинного рівня. Працюємо ми і над покращенням умов на вторинному рівні медицини. Ведуться ремонти відділень ЦРЛ, закуповується обладнання. Вже придбано рентген-апарат, УЗД, флюорограф, мамографічна система та інше. Дуже приємно, що все це закуповується за сприяння сільських субвенцій. Сергій Іванович Чуба вже подав на наступну сесію перелік обладнання, яке треба купити для приймально-діагностичного відділення. Адже з 1 січня стартує реформа вторинної ланки медицини, і від того, як буде забезпечена наша лікарня, залежатиме, скільки коштів вона буде отримувати і як працюватиме.

   Зі свого боку сільський голова Лукашівки Микола Ратушний зазначив, що навіть не сподівався на те, що в їхньому селі буде така амбулаторія:

  • Хотів би подякувати адміністрації, яка взяла правильний напрям і не розпорошує кошти, а спрямовує їх на капітальні ремонти об’єктів. Я щиро дякую від жителів Лукашівської територіальної громади, і не тільки від них, бо до нас приходять із Новоукраїнки, Бакаєвого, Франківки, Веселого Хутора.   Тож наше наступне завдання – поставити стоматологічну установку. Також хочемо придбати житло для лікаря. Такі умови і житло дасть результат і до нас прийде лікар. А з такою апаратурою люди будуть отримувати якісні медичні послуги.

  Після огляду амбулаторії всі присутні взяли участь у засіданні колегії, на якому розглянули питання про підсумки виконання бюджету району за 2018 рік  та завдання щодо його виконання у  І кварталі 2019 року, а також проект програми економічного і соціального розвитку Чорнобаївського району на 2019 рік.

 

За інформацією відділу організаційної роботи, інформаційної діяльності та звернень громадян апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь