A A A K K K
для людей з вадами зору
Чорнобаївська районна державна адміністрація
Черкаська область, Чорнобаївський район

Обговорено питання утримання свинопоголів’я в сільськогосподарських підприємствах та домогосподарствах району

Дата: 23.06.2017 12:14
Кількість переглядів: 813

Фото без опису

    22 червня голова райдержадміністрації Сергій Джоболда за участі заступника голови райдержадміністрації Валентини Стилик провів семінар-нараду з питань утримання свинопоголів’я в сільськогосподарських підприємствах та домогосподарствах району за участі селищного та сільських голів,  керівників підприємств, де утримується свинопоголів’я, директорів  будинків-інтернатів, заготовачів, працівників Держпродспоживслужби.

Фото без опису

    На семінарі були розглянуті питання: про стан розвитку галузі свинарства в районі; про епізоотичну  ситуацію щодо африканської чуми свиней – шляхи попередження  та подолання захворювання; про  реалізацію свинопоголів’я та м’яса свинини на ринках району.

    На початку семінар-наради очільник району подякував керівникам підприємств, які не дивлячись на збитковість галузі та загрози захворювань на африканську чуму продовжують утримувати свинопоголів’я.

Фото без опису

    По першому питанню інформувала присутніх  начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Алла Бука. – Станом на 1 червня 2017 року  свинопоголів’я утримували  12 середніх та малих  сільськогосподарських підприємств, два  психоневрологічні  інтернати. Загальна чисельність поголів’я  складає 35,8тис.  голів – чисельність  утримується  на рівні минулого року. Приріст поглів’я   в основному забезпечили ПП «Джулай» та СТОВ «Богодухівське». На Чорнобаївський район припадає 17 відсотків чисельності обласного поголів’я, - зазначила Алла Василівна. – В структурі  реалізації м’яса  на свинину припадає 53 відсотки, на ВРХ-42%, кури-5 %. Найбільші обсяги виробництва у ТОВ «Чорнобай-м'ясо»,  ПП«Джулай», СТОВ«Старий Коврай», ПСП «Нива», СТОВи «Світанок»,  «Богодухівське», «Лан»,  «Маяк».      На даний час в цій галузі працює більше 200 осіб. Цього року   почав діяти  сучасний свинокомплекс в с. Бакаєве. Куди вже завезено 1000 голів.

    Про епізоотичну  ситуацію щодо африканської чуми свиней – шляхи попередження  та подолання захворювання доповів головний спеціаліст  управління Держпродспоживслужби у Чорнобаївському районі Валерій Приліпко.

    – Необхідно вживати всі можливі запобіжні заходи задля неуможливлення розповсюдження даного захворювання, - зазначив Сергій Джоболда та рекомендував працівникам Держпродспоживслужби активніше проводити роз’яснювальну роботу та долучати до співпраці керівників сільськогосподарських підприємств, селищного та сільських голів.

    Про  реалізацію свинопоголів’я та м’яса свинини на ринках району доповів в.о. начальника управління Держпродспоживслужби у Чорнобаївському районі Василь Катеруша.

    – Поряд з африканською чумою, в Україні є спалахи захворювання ботулізму, тому з метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в районі щодо гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь робочою групою проведено перевірки  рибо- та м’ясопереробних  підприємств щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, санітарних, ветеринарних норм і правил. Так, в кожному населеному пункті є заклади торгівлі, які не мають супровідних документів на дані продукти. Якщо таке захворювання як африканська чума завдає збитки підприємствам. То ботулізм загрожує життю людини, - зауважила Валентина Стилик та рекомендувала сільським головам долучитися до недопущення стихійної торгівлі в територіальних громадах.

    Підводячи підсумки семінар-наради голова райдержадміністрації Сергій Джоболда відмітив, що під час виконання заходів щодо ліквідації та недопущення поширення збудника африканської чуми свиней має бути забезпечена чітка координація дій, налагоджена співпраця та взаємодія усіх відповідальних органів та служб. А також дав доручення відповідним структурам: розробити пам’ятки по недопущенню в домогосподарствах району захворювання свиней на африканську чуму; провести роботу з фізичними особами, підприємцями, що займаються обігом живих свиней, з питань дотримання правил і норм під час перевезення живих тварин про небезпеку розповсюдження інфекційних захворювань; керівникам сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, директорам будинків–інтернатів, власникам домогосподарств забезпечити безумовне виконання вимог  інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики  та продовольства України, а також забезпечити щоденний збір даних про клінічний стан загибелі свиней з наступним інформуванням управління Держпродспоживслужби у Чорнобаївському районі; вжити дієвих заходів по ліквідації місць стихійної торгівлі, в тому числі живими  тваринами та сировиною,а також переміщення  свиней в межах району без супровідних документів.

 

За інформацією відділу організаційної роботи,

інформаційної діяльності та звернень громадян

апарату райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь